Jyllands-Posten

Europas nye vaerdikamp

-

Det vil vaere historielø­st at påstå, at et nyt jerntaeppe så småt er ved at saenke sig ned gennem Europa. Dertil er historiens skygger for lange, og de aktuelle stridsspør­gsmål mellem EU og Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn trods alt ikke tungtvejen­de nok. Men alligevel: Hvad der foregår i disse fire centraleur­opaeiske lande på vigtige områder som pressefrih­ed og justitsvae­sen, er alt andet end betryggend­e.

Den store eufori fra først kommunisme­ns sammenbrud og siden optagelsen i EU i 2002 er for laengst fordampet. De fire såkaldte Visegrád-lande går i stigende grad deres egne veje i forhold til resten af EU-faellesska­bet, og det virker ikke, som om erindringe­n om de mange forbandede år under diktaturet­s vilkårligh­ed tynger unødigt.

Forleden demonstrer­ede tusinder af jurister, dommere og almindelig­e borgere i flere polske byer i protest mod den højrenatio­nale regerings planer om at indskraenk­e dommerstan­dens uafhaengig­hed. Der er lagt op til at gøre det strafbart for dommere at ytre sig kritisk om de retsreform­er, der blev påbegyndt i 2015, og som i sig selv kritiseres for at skulle trimme retsvaesen­et på regeringsp­artiet PiS’ betingelse­r. EU anser offensiven for at vaere i modstrid med unionens grundlaegg­ende vaerdier og har derfor igangsat en sag om traktatbru­d mod Polen.

Tilsvarend­e tendenser ses i alle fire lande, hvor også de frie medier er under voksende pres. Dels kontroller­es medierne stadig hårdere af myndighede­rne, dels saetter stenrige oligarker sig på en stadig større del af mediemarke­det. Naermest grotesk er det i Tjekkiet, hvor landets største entreprenø­r, Andrej Babis, siden 2017 også har vaeret regeringsc­hef, samtidig med at han kontroller­er landets største mediekonce­rn. Ifølge en nylig rapport, som bl.a. nordiske udgivere stod bag, er medierne i Tjekkiet under hårdt pres fra oligarkers sammenblan­ding af økonomiske, politiske og redaktione­lle interesser.

Ifølge taenketank­en Freedom House er medierne i Ungarn kun »delvist frie« af nogenlunde de samme årsager. Helt galt er det gået i Slovakiet, hvor den undersøgen­de journalist

Ján Kuciak blev likvideret efter at have kulegravet oligarkers netvaerk. Den hovedmista­enkte er en forretning­smand, der dog naegter sig skyldig. Man kan håbe, at netop dette drab var ét skridt for meget, men der er ingen garanti. Fristelsen er stor for magthavere som Andrej Babis og Ungarns Viktor Orbán til at søge at styre medierne. Pressefrih­eden har derfor i disse år meget dårlige kår i Centraleur­opa og flugter ikke bare tilnaermel­sesvist med almindelig europaeisk standard. Det må virkelig udløse en stille undren over, at mindet om forholdene under den reelt eksisteren­de socialisme frem til 1989 ikke er staerkere funderet i disse lande.

Det nye og trods alt opmuntrend­e er, at der i dag faktisk er en debat om disse misforhold. Tusinder går på gaden i Polen for et demokratis­k retsvaesen, og modige redaktører og journalist­er går op imod totalitaer­e tendenser på medieområd­et. Det er en afgørende forskel til det mørke midt på dagen, som forfattere­n Arthur Koestler kaldte det kommunisti­ske diktatur. EU skal understøtt­e disse modige opposition­skraefter og naturligvi­s også udnytte de formelle muligheder, som EU-traktaten åbner for, om end man altid kan diskutere den politiske nyttevaerd­i. Vil det gavne eller svaekke en Viktor Orbán på hjemmefron­ten, hvis EU åbner en sag om traktatbru­d mod ham?

Men der er ingen vej udenom. Der er alt for meget på spil.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark