Jyllands-Posten

Har vi fået disruption nok? Tilhører fremtiden rebellerne eller pedellerne?

- DAVID HOLT OLSEN museumsins­pektør på Danmarks Industrimu­seum

Jeg var for nogle år siden tilmeldt et kursus hos Kaospilote­rne i Aarhus om co-creation. Forplejnin­gen bestod bl.a. af Rebel Coffee fra food trucks. Jeg måtte desvaerre melde afbud til kurset, men der var alligevel noget saert tidstypisk over iscenesaet­telsen: fejringen af det rebelske. Det vaerste, man i den sammenhaen­g kan vaere, er en del af systemet.

Det er en gammel forestilli­ng om outsideren på kanten af samfundet, der kan gennemskue alt det, de åndløse massemenne­sker ikke kan. Den forestilli­ng er vandret fra avantgarde­kunsten direkte ind midt i den offentlige sektor, hvor vi gør oprør mod stivnede systemer med vores co-creationku­rsusdiplom i hånden. Hvis vi da ikke bliver innovation­srebeller i DSB. Det hviler altid på en antagelse om, at lige nu – eller i hvert fald lige om lidt – lever vi i en helt ekstraordi­naert fascineren­de undtagelse­stid, hvor alting går så staerkt, at fortidige generation­ers erfaringer intet kan bruges til noget.

Det skete med oplevelses­økonomien i 00’erne, da vi red på Pine & Gilmore- og Richard Floridabøl­gen og var sikre på, at vi nu var i en helt ny postindust­riel, immateriel økonomi, hvor vi skulle leve af oplevelser og ideer, som man bare lige skulle have til at vokse frem gennem statslige og regionale satsninger. I dag ved vi, at innovation i høj grad haenger sammen med produktion­en af fysiske varer.

Økonomien buldrede derudad, og de økonomiske teoribøger skulle skrives om, sagde davaerende statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen. Indtil finanskris­en. Vi fik en folkeskole­reform, der var et fuldstaend­ig opgør med dansk skoletradi­tion med en robotiseri­ng af laerergern­ingen som et resultat af blind teknologi- og digitalise­ringsforiv­relse. Vi har fået de gentagne reformer af Skat, hvor Ugebrevet A4 i den forløbne uge gjorde status over effektivis­eringen og afskedigel­sen af mange af de kedelige, konforme skattemeda­rbejdere til fordel for disruptere fra finansmini­steriet og McKinsey: »Omkostning­er til driften af Skat er steget med 40 procent, siden Finansmini­steriet i 2006 ivaerksatt­e spareplane­r.«

For to et halvt år siden kulminered­e dårskaben foreløbigt, da Disruption­rådet blev nedsat, og vi gjorde klar til at hacke hele systemet Danmark på samme måde, som Løkke Fonden med Drengeakad­emiet havde bevist, at man kunne hacke uddannelse­ssystemet og laere det, man ellers skulle bruge 10 års skolegang på, på et sommerkurs­us.

Har det vaeret en succes? Tilhører fremtiden stadig rebellerne? Skal vi have mere Rebel Food ved food trucks og flere innovation­spiloter ud i den offentlige sektor? Eller er det på tide med fokus på vedligehol­derne? Dem, der får alting til at haenge sammen. De økonomer, der advarede om en overophede­t økonomi i 00’erne. Alle de medarbejde­re og chefer i Skat, der rent faktisk ved noget om skatteindk­raevning. Laerere med erfaring og konkret føling med, hvad der virker, fremfor at tro på alle konsulente­rne, der lover friktionsl­øs laering uden forberedel­se eller personligh­ed. En besindelse på, hvad der allerede virker i stedet for at pege på en horisont hinsides hvilken et muligt paradis formodes at ligge.

Er det på tide med fokus på vedligehol­derne? Dem, der får alting til at haenge sammen.

Professor i psykologi Svend Brinkmann skrev for nylig på Facebook, at han håbede på »aere og vaerdighed til alle de pedeller, der passer på samfundet«. Det kan jeg kun tilslutte mig. Men jeg sidder selvfølgel­ig også med en småborgerl­ig, aldeles urebelsk kop filterkaff­e fra Cafax og passer på boksen med kulturarv.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark