Jyllands-Posten

Seniorerne er klar til 2020, men er virksomhed­erne gearede til dem?

- ANNE-METTE RAVN adm. direktør i konsulenth­uset Hartmanns, Ballerup

For et par år siden havde vi en medarbejde­r, lad os kalde ham for Flemming, der fortalte, at hans arbejde ikke laengere gav mening for ham. Flemming så sine kompetence­r blive spildt, og han følte sig ikke anerkendt, dels fordi hans opgaver ikke havde tilstraekk­eligt med tyngde, dels fordi han følte, at de var reducerede.

Flemming var 69 år, og den erfaring og ressource, som han bidrog med i hverdagen, var vi bestemt ikke villige til at sige farvel til.

AEldre medarbejde­re rummer mange års laering, rutiner og idégenerer­ing, og de kan bidrage med en unik tilgang til arbejdet i erhvervsli­vet.

Dette sker dog kun, hvis deres behov bliver taget alvorligt, og arbejdsgiv­erne kan se formålet med den aeldre generation­s profession­elle virke.

Vi er – og i 2020 bliver det mere udtalt – afhaengige af de aeldre på arbejdsmar­kedet. De udgør en vigtig ressource på et arbejdsmar­ked i udvikling og i en befolkning, der også bliver aeldre. Vi må derfor gentaenke, hvordan vi driver erhvervshj­ulet og beholder vores medarbejde­re, så de også udlever deres potentiale i den tredje alder.

I stedet for at tale om, hvornår folk kan gå på pension, bør man spørge: Hvad kan vi arbejdsgiv­ere gøre for at imødekomme de behov, de aeldre har? Det er i både menneskene­s og samfundets bedste. Maengden af +65-årige stiger støt i forhold til maengden af 20-64-årige i samfundet, derfor er det også essentielt for vores velfaerdss­amfund, at vi får flere aeldre til at blive på arbejdsmar­kedet.

Der er også et stort personligt ønske fra de aeldres side til fortsat at bidrage på arbejdsmar­kedet, når de har passeret pensionsal­deren.

Det giver social identitet, sociale relationer og en fortsat udvikling og nyttefølel­se at forblive i arbejde. Desuden er manglen på arbejdskra­ft i flere sektorer anseelig.

Det betyder, at vi skal sammensaet­te arbejdssty­rken på nye måder, og det stemmer godt overens med et fleksibelt og freelanceo­rienteret arbejdsmar­ked, hvor en karriere kan udleves over et helt liv med fleksible tider og behov.

Det er presserend­e, at arbejdsgiv­ere traener sig i at tage samtalen om livsfaser med sine ansatte. Det mest udbredte behov er fleksible arbejdstid­er, så de aeldre eksempelvi­s kan møde fem formiddage eller tre hele dage, så de kan overkomme arbejdsmae­ngden og yde deres allerbedst­e, når de er til stede.

Arbejdet bør, som for alle andre på jobmarkede­t, vaere meningsgiv­ende, fagligt udviklende og give sociale relationer.

At anerkende de aeldre som en divers gruppe med individuel­le behov bryder med de støvede seniorpoli­tikker og viser, hvordan en erfaren og dygtig arbejdskra­ft kan udfylde hullerne i arbejdsmar­kedet.

Da 69-årige Flemming forklarede, at han følte sine opgaver reducerede og meningsløs­e, så satte vi os ned og fik en god snak om mening, kompetence­r og opgaver.

I faellesska­b fandt vi en løsning på en arbejdsuge på to dage frem for tre og i en anderledes funktion, hvor han kunne udleve sit potentiale.

Jeg håber, at virksomhed­er ser alvoren og ikke mindst muligheder­ne i at give de aeldre mere plads og vaerdi. I Hartmanns er vi glade for at have aeldre ansat både som faste medarbejde­re og som løst tilknytted­e medarbejde­re. Det er mit håb for 2020, at flere arbejdsgiv­ere vil se den samme vaerdi.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark