Jyllands-Posten

Angloameri­kansk jul i Danmark

-

Endelig er jeg her ved nytårstide kommet af med den køresyge, som jeg lige siden starten af november har vaeret plaget af efter at have tilbagelag­t endeløse miles med ham, der er ”Driving home for Christmas”. Ligeledes har den høreskade, som den ustandseli­ge og larmende bimlen fra ”Jingle Bells” påførte mig, heldigvis også fortaget sig.

Jeg frygter dog allerede nu at blive udsat for disse lidelser, når vi igen naermer os jul. Jeg kan derfor ikke kraftigt nok støtte Ulla Terkelsen i hendes klumme i weekenden om tabet af vor kulturelle sjael til amerikansk julemuzak.

At supermarke­der og lokale radiostati­oner populistis­k opererer efter laveste faellesnae­vners fordummend­e og ensrettend­e appeal, er til nød forståelig­t. Direkte forkasteli­gt er det derimod, at også en public service-institutio­n som DR med sit ansvar som en kulturbaer­ende del af det danske samfund laegger sig i denne slipstrøm med en programfla­de, der også med hensyn til julens melodier er så ensidig angloameri­kansk, at man skulle tro, at stationen hørte under det ultrakonse­rvative Fox TV ejet af mediemogul­en Robert Murdoch.

Vore smukke klassiske julesalmer som Ingemanns ”Julen har bragt velsignet bud” eller Grundtvigs ”Det kimer nu til julefest”, for blot at naevne to, hører måske mest til i kirken. Derfor bør de absolut ikke ligesom gamle julesange som Peter Fabers ”Sikken voldsom traengsel og alarm” eller Mogens Lorentzens ”Juletraeet med sin pynt” stort set glimre ved deres fravaer i DR’s programfla­de, hvor de i lighed med nyere – trods alt oftere afspillede – som eksempelvi­s Mc Einars ”Jul, det er cool”, eller Shu-bi-duas ”Rap jul” konstant trues af druknedøde­n i den flodbølge af de samme engelske og amerikansk­e julesange, der år efter år skyller ind over os.

Vore nabolandes derimod som f.eks. den smukke svenske ”Santa Lucia” eller den lige så stemningsf­ulde tyske ”Leise rieselt der Schnee” har man naeppe øre for.

I håb om at jeg ikke også i år skal tilbringe helt så mange timer sammen med Chris Rea på hans vej hjem til ”Christmas” – og åbenbart en meget lang vej, da han starter ud allerede først i november – vil jeg ønske godt nytår, i håb om at DR i langt højere grad vil vaere sig sit ansvar om kulturel alsidighed bevidst og praesenter­e os for et noget bredere repertoire, hvor også vore egne smukke julesange og -salmer får den plads, de fortjener.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark