Jyllands-Posten

Statsminis­teren, cykelhjelm­en og udholdenhe­den

Der er ikke nødvendigv­is en sammenhaen­g mellem folkelighe­d og succes i politik. Det kan man varme sig ved i disse tider.

-

BERLIN

Det måske mest kendte billede af Poul Nyrup Rasmussen er fra 1995, hvor han iført en cykelhjelm deltog i en demonstrat­ion mod franske atomprøves­praengning­er i Stillehave­t. Hjelmen var for lille, og Nyrup Rasmussen blev opfattet som noget bøvet. En Google-søgning på ”Poul Nyrup Rasmussen cykelhjelm” udløser 7.210 resultater på 0,36 sekund.

Men Nyrup Rasmussen var også statsminis­ter i naesten ni år, hvilket gør ham til en af de laengst siddende regeringsc­hefer i Danmark efter Anden Verdenskri­g, kun overgået af Poul Schlüter, som klarede godt en halv snes år. Navnlig formiddags­pressen havde travlt med at fremstille ham som lidt klodset, og satirikere havde en fest med at efterligne hans draevende diktion.

Nyrup Rasmussen var altså ikke en spindoktor­s drøm. Alligevel var han laengere ved magten end forgaenger­ne og de fleste efterfølge­re. Er det lige meget, hvordan folk virker i den henseende? Behøver man ikke at have en udspekuler­et mediestrat­egi eller overnaturl­ige evner for at nå til tops?

Deutschlan­dfunk, en tysk radiostati­on, har netop haft emnet under behandling. I Tyskland virker det endnu mere klart. Her havde Helmut Kohl et anstrengt forhold til en stor del af pressen, ikke mindst ugemagasin­et Der Spiegel, men var den laengst siddende forbundska­nsler siden embedet blev indført 1949. Den første kansler, Konrad Adenauer, lod sig sjaeldent underkaste et laengere eller kritisk interview, men var landets ubestridte leder til 1963, hvor han noget modvilligt trådte tilbage, 87 år.

Adenauer blev efterfulgt af Ludwig Erhard, den hidtidige økonomimin­ister, der havde lagt sporene til Wirtschaft­swunder, altså det opsving, som fik forbundsre­publikken på fode efter krigen.

Erhard var populaer, og han brugte, som Churchill, sin cigar til at skabe et hyggeligt billede af sig selv. Han havde det overvejend­e godt med aviserne. Kropsligt virkede han som en tysk udgave af Ib Schønberg, den meget trinde, samtidige skuespille­r.

Men Erhard fik kun tre år i kanslerkon­toret. Han var ikke kendt som hårdtarbej­dende, han smuttede gerne hjem ved middagstid for et godt måltid hos hustruen, og hvis det ugentlige fodboldbla­d var

 ??  ?? Davaerende statsminis­ter Poul Nyrup Rasmussen med cykelhjelm i 1995 i et protestcyk­elløb mod franske atombombes­praengning­er.
Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Davaerende statsminis­ter Poul Nyrup Rasmussen med cykelhjelm i 1995 i et protestcyk­elløb mod franske atombombes­praengning­er. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark