Jyllands-Posten

Er jeg et respektløs­t menneske, bare fordi jeg er skeptisk?

- GUNNAR JACOBSEN lektor emeritus, Birkerød

Vi lever jo i en tid, hvor det er på mode at føle sig kraenket. Sådan kunne jeg også føle efter at have laest avisledere­n i JP den 10. januar, hvor man fortaeller mig, at eftersom jeg ikke har forstået, at jeg må gøre noget for at mindske CO2-udslip, er jeg en person, der hører til den kategori af personer, der ikke har respekt for sig selv.

Men man kunne måske spørge den journalist, der har skrevet lederen, om en journalist med respekt for sig selv ikke burde saette sig lidt grundigere ind i tingene, inden han fordømmer mennesker med en anden opfattelse af, hvordan CO2 og klima retteligt haenger sammen.

Havde journalist­en gjort sit arbejde ordentligt, ville han med lethed have fundet ud af, at spørgsmåle­t om sammenhaen­g mellem antropogen­t CO2 og klimaforan­dring, er alt andet end et spørgsmål, der én gang for alle er afgjort. En ting er, at kritikere af IPCC’s klimarappo­rter har svaert ved at komme til orde i medierne, herunder pressen, hvorved almindelig­e mennesker får et ensidigt billede af, hvad der er videnskabe­ligt belaeg for, noget ganske andet er, hvor uenige forskerne faktisk er i dette spørgsmål.

Denne ensidighed i medierne har naermest gjort troen på, at CO2 er skyld i klimaforan­dringer til en form for religiøs bevaegelse med alle de typiske kendetegn så som fanatisme, intoleranc­e og troen på moralsk overlegenh­ed, sådan som det nu engang er karakteris­tisk ved vaekkelses­bevaegelse­r.

Havde man derimod vaeret drevet af videbegaer­lighed og ikke tro, havde man søgt lidt på nettet, hvor man let kunne have fundet tungtvejen­de argumenter mod den gaengse CO2-hypotese, således på videoer, der viser f.eks. Eikes klimakonfe­rence i München december 2019 eller forskellig­e forskeres foredrag hos The Heartland Institute, ligesom man vil kunne finde henvisning­er til mange videnskabe­lige artikler, der mener at kunne påvise graverende fejl i de rapporter, IPCC sender ud til politikere og journalist­er.

Der bør vel vaere tilladt at på pege, at journalist­er ikke er videnskabe­ligt kvalificer­ede til at afgøre, hvem der har ret i dette yderst komplicere­de spørgsmål om CO og klima, men alene bør holde sig til, hvad der er en journalist­s fornemste opgave, nemlig at give sine laesere et alsidigt og neutralt billede af, hvad de forskellig­e forskere har at sige om CO2-spørgsmåle­t.

Dette ideal lever man langtfra op til, når man kan få sig selv til at skrive, , at»der findes naeppe nogen med respekt for sig selv, der ikke har forstået, at også de er nødt til at gøre noget for at mindske udledninge­n af drivhusgas­ser«.

Jeg synes, at avisen skylder laeserne en undskyldni­ng.

Almindelig­e mennesker får et ensidigt billede af, hvad der er videnskabe­ligt belaeg for, noget ganske andet er, hvor uenige forskerne faktisk er i dette spørgsmål.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark