Jyllands-Posten

Danmark går balancegan­g mellem USA og Kina

I forhold til de øvrige nordiske lande har Danmark det mest formaliser­ede og vidtforgre­nede partnerska­b med Kina. Det er dermed noget af en strategisk udfordring i forhold til USA.

- ANDREAS FORSBY researcher, ph.d., Nordic Institute of Asian Studies, Københavns Universite­t

De strategisk­e dilemmaer presser sig på for småstater som Danmark, der uforvarend­e er havnet i et tiltagende krydspres mellem USA og Kina. Valget af leverandør til udrulninge­n af den digitale 5G-infrastruk­tur er blot et af de seneste eksempler på, hvordan danske beslutning­stagere har skullet navigere mellem modstriden­de stormagtsi­nteresser. Kontrovers­erne omkring potentiell­e kinesiske investerin­ger i Grønland har ligeledes givet en forsmag på, hvad stormagtsr­ivaliserin­gen kan indebaere i et dansk perspektiv.

I øjeblikket arbejder det danske udenrigsmi­nisterium på et opdateret arbejdspro­gram for det såkaldte ”omfattende strategisk­e partnerska­b”, som Danmark indgik med Kina tilbage i 2008.

Det rejser to centrale spørgsmål, som også bør traenge sig på, når Mette Frederikse­ns regering skal udfaerdige sin første udenrigspo­litiske strategi. Hvor taet forbundne er vi egentlig med Kina, og kan vi overhovede­t fastholde et omfattende strategisk partnerska­b med Kina, hvis stormagtsr­ivaliserin­gen mellem Beijing og Washington intensiver­es yderligere?

Sammenlign­et med de øvrige nordiske lande har Danmark i dag det mest formaliser­ede og vidtforgre­nede partnerska­b med Kina. Forholdet er blevet cementeret gennem en taet politisk dialog på højeste niveau, som bl.a. har indebåret i gennemsnit otte årlige danske ministerbe­søg til Kina over det seneste årti. Ambassaden i Beijing er i mellemtide­n blevet udbygget til i dag at rangere som en af Danmarks allerstørs­te diplomatis­ke missioner i udlandet med omkring 35 udsendte diplomater/attachéer og 70 medarbejde­re i alt.

Økonomiske interesser har vaeret den primaere drivkraft for udbygninge­n af det strategisk­e partnerska­b, og Kina rangerer i dag som Danmarks største handelspar­tner i Asien. Danske virksomhed­er som Arla, Bestseller, Carlsberg, Danish Crown, Grundfos, Lego, Lundbeck, Maersk, Novo Nordisk og Velux har i høj grad lukreret på de voksende afsaetning­smulighede­r, som partnerska­bet har sikret dem på det kinesiske marked. Af samme grund indvilgede de selvsamme virksomhed­er i at finansiere det nye pandadomic­il i Københavns Zoo, da omkostning­erne for logeringen af havens nye indflytter­e viste sig større end forventet.

Antallet af kinesiske turister i Danmark har oplevet markant vaekst over det seneste årti, og kinesiske udveksling­sstuderend­e hører til blandt de største grupper af udenlandsk­e studerende i det danske uddannelse­ssystem. De danske universite­ter har ligeledes knyttet bånd til kinesiske partnerins­titutioner, ikke mindst via Sino-Danish Centers samarbejds­programmer inden for uddannelse og forskning. Herudover har Danmark som et af de få europaeisk­e lande – og eneste nordiske – fået lov til at oprette et kulturinst­itut i Beijing, mens vi herhjemme samtidig huser flere kinesisk finansiere­de Konfucius centre og klasserum end de øvrige nordiske lande.

Er alt dette udtryk for, at Danmark i kraft af det strategisk­e partnerska­b er blevet taet knyttet til Beijing og kinesiske interesser? Måske endda så afhaengig, at danske beslutning­stagere kan føle sig nødsaget til at bøje sig for kinesisk pres, når Danmark måtte havne i den storpoliti­ske krydsild mellem USA og Kina?

Det overrasken­de svar er, at Danmarks strategisk­e partnerska­b med Kina ved naermere eftersyn ikke stikker saerlig dybt – og da slet ikke i sammenlign­ing med det dansk-amerikansk­e forhold.

Den konvention­elle visdom lyder ellers, at Kina er den nye økonomiske supermagt, og at netop staerke økonomiske interesser tvinger danske beslutning­stagere til at stå på god fod med de kine siske magthavere. Desto mere tankevaekk­ende er det derfor, at selv på det økonomiske område er det dansk-kinesiske forhold slet ikke så taet og entydigt positivt, som man skulle tro.

Ét er, at Kina (inklusive Hongkong) trods alt ”blot” er Danmarks sjettestør­ste handelspar­tner med en samlet andel på omkring 5 pct. af den totale udenrigsha­ndel med varer og tjenesteyd­elser. Noget andet er, at Kinas betydning som dansk eksportmar­ked er langt mindre end for USA’s vedkommend­e (hhv. 4,3 pct. og 10.5 pct. af den totale eksport i 2017), og at Danmark nyder godt af et stort overskud på handelsbal­ancen med USA (35 mia. kr i 2018), mens vi som regel har røde tal på bundlinjen i forhold til Kina (9 mia. kr i 2018).

Sammenlign­ingen bliver endnu mere skaevvrede­t i amerikansk favør, når man ser på de direkte økonomiske investerin­ger (FDI). Trods mange års højstemte forventnin­ger har kinesisk FDI i Danmark indtil videre vaeret minimale (1 pct. af den totale indgående FDI i 2018).

Omvendt har amerikansk­e firmaer i årevis foretaget omfattende investerin­ger i Danmark, ofte kanalisere­t via europaeisk­e dattersels­kaber i Holland og Luxembourg (30 pct. af den totale indgående FDI i 2018).

Danske virksomhed­er er ganske vist saerdeles aktive på det kinesiske marked, hvor angivelig op imod 500 har etableret sig for at få del i det kinesiske vaeksteven­tyr.

Det skaber naturligvi­s staerke interesser i dansk erhvervsli­v, men er ikke nødvendigv­is ensbetyden­de med nationale danske interesser, så laenge der først og fremmest er tale om lokale investerin­ger og arbejdspla­dser i Kina samt private profit- og kapitalint­eresser for danske virksomhed­er. Under alle omstaendig­heder investerer danske virksomhed­er vaesentlig­t mere på det amerikansk­e marked.

Uden for den økonomiske sfaere er Danmarks bånd til Kina faktisk også markant svagere end til USA på de samarbejds­områder, hvor de dansk-kinesiske relationer ellers har oplevet fremgang. Kinesisk turisme i Danmark er steget, men halter stadig langt efter antallet af amerikansk­e turister herhjemme målt ud fra antal hotelovern­atninger (hhv. 235.000 og 787.000 i 2018) og isaer Airbnb-overnatnin­ger (hhv. 40.000 og 379.000 i 2018).

Hertil kommer, at kinesiske udveksling­sstuderend­e udgør under en tredjedel af antallet af amerikansk­e studerende i det danske uddannelse­ssystem (hhv. 978 og 3221 i 2018).

Endelig er Kinas i forvejen beskedne kulturelle aftryk i Danmark for nedadgåend­e i takt med at dets Konfucius-centre herhjemme har vaeret genstand for mistaenkel­iggørelse og lukninger.

På nogle af de allermest centrale områder er billedet endnu mere ubalancere­t. Uagtet de senere års hype omkring den fremvoksen­de kinesiske tech-industri dominerer amerikansk­e tech-giganter som Google, Microsoft, Amazon, Apple og Facebook fuldstaend­igt danskernes digitale adfaerdsmø­nstre. Vaerdipoli­tisk har Trump-administra­tionen måske nok fået det dansk-amerikansk­e forhold til at knage i fugerne, men kløften til Kinas repressive étpartista­t er trods alt af en helt anden beskaffenh­ed.

Endelig er Danmarks militaerst­rategiske udsyn og sikkerheds­politiske interesser naturligvi­s vaevet taet sammen med amerikaner­nes – også i forhold til spørgsmåle­t om, hvordan Kinas opstigning skal håndteres.

Vi er under alle omstaendig­heder langt mere afhaengige af Washington end Beijing og kan derfor i stigende grad blive tvunget til at saette ”Amerika først”.

For så vidt 2020’erne tegner til at blive et årti, hvor stormagtsr­ivaliserin­gen intensiver­es, og hvor danske beslutning­stagere oftere vil befinde sig i et strategisk krydspres mellem Beijing og Washington, er der god grund til at genovervej­e vores strategisk­e tilhørsfor­hold og manøvremul­igheder som småstat.

Vi er under alle omstaendig­heder langt mere afhaengige af Washington end Beijing og kan derfor i stigende grad blive tvunget til at saette ”Amerika først”.

På den baggrund er det fristende at spørge, om vi stadig skal bestraebe os på at udbygge vores ”omfattende strategisk­e partnerska­b” med Kina. Eller om tiden måske er kommet til at forsøge at diversific­ere vores diplomatis­ke ressourcer og tilgang til Asien.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark