Jyllands-Posten

Han gemmer sig ikke bag bøgerne

Poul Villaume har markeret sig som kritiker af den udenrigspo­litik, der har domineret den vestlige verden i det 20. og 21. århundrede.

- EMIL ROSBORG emil.rosborg@jp.dk

Koldkrigsh­istoriker og professor Poul Villaume gemmer sig ikke vaek bag støvede historiebø­ger. Foruden sit virke som historiker har han nemlig markeret sig som kritiker af den udenrigspo­litik, der har domineret den vestlige verden i det 20. og 21. århundrede.

Poul Villaume studerede statskunds­kab ved Aarhus Universite­t i perioden 1969 til 1971 og derefter historie ved Københavns Universite­t fra 1980 til 1986, hvor han blev cand.phil. I 1995 blev han dr.phil. på sin afhandling ”Allieret med forbehold: Danmark, Nato og den kolde krig”, som var et studie i dansk sikkerheds­politik i perioden 1949 til 1961. Denne afhandling anses for at vaere et vigtigt vaerk i historien om Danmark og Den Kolde Krig, som kritiserer Den Kolde Krigs nødvendigh­ed og stiller spørgsmål ved, hvor engageret Danmark i virkelighe­den var i Nato-samarbejde­t i perioden.

Han har desuden forfattet en raekke bøger om den globale situation i anden halvdel af det 20. århundrede. Bl.a. femte bind af ”Dansk Udenrigspo­litiks Historie: I Blok-opdelingen­s Tegn” sammen med Thorsten Borring Olesen og ”Perforatin­g the Iron Curtain” med Odd Arne Westad.

Ved siden af det akademiske arbejde har Villaume gennem årene vaeret politisk engageret. I 1979 til 1980 var han medstifter af den uafhaengig­e bevaegelse ”Nej til Atomvåben”, og i 2009 var han én af stifterne bag den udenrigspo­litiske taenketank ”Rådet for alternativ Konfliktlø­sning”. Derudover har han gennem årene også givet sin mening til kende i diverse klummer i landets aviser – ofte med et kritisk syn på Danmarks og Natos aktivistis­ke udenrigspo­litik.

I dag er historiker­en og debattøren stadig ansat som professor på Saxo-institutte­t ved Københavns Universite­t.

Poul Villaume, professor, dr.phil., København S

 ??  ?? Poul Villaume er forsker i Den Kolde Krig. Arkivfoto: Torben Stroyer
Poul Villaume er forsker i Den Kolde Krig. Arkivfoto: Torben Stroyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark