Jyllands-Posten

Troels Triers lange rejse fra rød mor til grøn far

Hvad der begyndte med billedkuns­t, udviklede sig til kunstner- og musikerkol­lektivet Røde Mor, som blev venstreflø­jens talerør. I dag er Troels Trier stadig aktiv billedkuns­tner og performer.

- UFFE CHRISTENSE­N uffe.christense­n@jp.dk

»Kan man sige, at kapitalism­en har vundet?«

»Det kan man bestemt sige. Men det bliver ikke ved med at gå.«

Ordvekslin­gen fandt sted mellem Jyllands-Posten og venstreflø­jens finurlige frontkaemp­er Troels Trier i maj 2018, da han – der blandt meget andet er kendt som medlem af kunstner- og musikerkol­lektivet Røde

Mor – gav et stort interview til avisen.

Den 17. januar fylder Troels Trier 80 år, men skønt meget er sket siden 1960’erne og 1970’erne, er han i den grad stadig fit for fight, og selv om de staerke politiske budskaber i hans kunst er aftaget med årene, holder han stadig fast i mange af sine grundlaegg­ende principper.

Han blev født i København, men voksede op i det kreative miljø omkring Vallekilde Højskole i Odsherred på Sjaelland.

Fra omkring 1960 fokuserede Troels Trier mere og mere på billedkuns­ten, og sin første udstilling havde han i 1961. Udover sine billeder begyndte han også at eksperimen­tere med keramik.

Haes frontfigur

Ved siden af – og som en mere og mere integreret del af hans kunstneris­ke karriere – blev han i takt med ungdomsopr­øret og den staerkt stigende modstand mod Vietnam-krigen mere og mere politisk engageret på den yderste venstreflø­j, og da han blandt andre sammen med Dea Trier Mørch i 1968 dannede kunstnerko­llektivet Røde Mor, smeltede politiske holdninger sammen med kunsten, og siden kom også musikken til.

Røde Mor debuterede i 1971 med ep’en ”Johnny gennem ild og vand”, og fra midten af 1970’erne var Troels Trier fuldt og helt engageret i det, der fik navnet Røde Mors Rockcirkus, og som blandt andre arbejdede taet sammen med Erik Clausens og Leif Sylvester Petersens gadecirkus.

Efter en lang raekke koncerter og pladeudgiv­elser blev Røde Mor formelt opløst i 1978, men gruppen er siden blevet gendannet flere gange. Første gang i 2002 under navnet Røde Mors Rullende Rollator-show, og hvad der skulle have vaeret en engangsfor­estilling, holdt i naesten seks år.

Siden har Røde Mor i forskellig­e konstellat­ioner – men altid med Troels Trier og hans karakteris­tiske haese stemme i front – vaeret gendannet i 2007, 2011 og senest i 2018, da bandet på Godsbanen i Aarhus gav en enkelt koncert i forbindels­e med en udstilling af Thomas Kruses Røde Mor-plakater.

Har aftjent sin vaerneplig­t

Laenge inden da – i 1982 – indledte Troels Trier et kunstneris­k samarbejde med Rebecca Brüel, som han siden blev gift med. Parret er stadig sammen i dag. Sammen skabte de deres comedyshow, og sideløbend­e hermed har Troels Trier vaeret involveret i en lang raekke musikalske projekter, revyer og andet.

I 1990’erne slog Troels Trier

og Rebecca Brüel sig ned på en gård på Kertinge Mark lidt uden for Kerteminde på Fyn, hvor de i en årraekke drev et økologisk landbrug.

I 1998 genoptog han sin billedkuns­t og indrettede et atelier i laden. Han fortsatte i samme kunstneris­ke stil som i 1960’erne og 1970’erne, men i dag er hans vaerker blottet for datidens staerke politiske budskaber.

»Folk har en forbavsend­e dårlig smag, så de har taget rigtig godt imod min kunst«, lo han i 2018 i førnaevnte interview til JyllandsPo­sten, i hvilket han også understreg­er, at han – i hvert fald som politisk frontfigur for venstreflø­jen – har aftjent sin vaerneplig­t, og at han i dag vil lave, lige hvad der passer ham.

Siden omkring 2005 har Troels Trier udover sine udstilling­er også vaeret engageret i diverse former for event performanc­e-shows, og dette både sammen med andre og alene. Siden 2012 har han suppleret sine mange aktivitete­r med foredrag, og det gør han stadig.

I 2019 søsatte Troels Trier således soloshowet ”Fra Røde Mor til Grøn Far”, der kombinerer musik og storytelli­ng.

Folk har en forbavsend­e dårlig smag, så de har taget rigtig godt imod min kunst. TROELS TRIER – I INTERVIEW TIL JYLLANDS-POSTEN I 2018

Troels Trier, billedkuns­tner, performer, Kerteminde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark