Jyllands-Posten

Dårlig luft og krise – men klimaet kan også hjaelpe Wozniacki

Luftforure­ning har påvirket optakten til Caroline Wozniackis sidste turnering i karrieren, men det australske klima kan også sikre danskeren en fordel.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Den nationale krise er langtfra gået ubemaerket hen.

Heller ikke for Caroline Wozniacki, der i øjeblikket gør klar til at stille op i 2020udgave­n af Australien Open, som bliver hendes sidste turnering i karrieren.

Den 29-årige danske tennisstje­rne har samlet penge ind til ofrene for de omfattende skovbrande i Australien sammen med stjerner som Roger Federer, Rafael Nadal og Serena Williams ved et tennisshow på Rod Laver Arena i Melbourne.

»Jeg er så glad for, at så mange er kommet for at vise deres opbakning. Australien går igennem meget, så det er virkelig dejligt, at vi alle kan samles og samle en masse penge sammen,« sagde Caroline Wozniacki, der modtog et kaempe bifald fra de godt 15.000 tilskuere på arenaen onsdag aften lokal tid.

Lidt over et døgn forinden var hun blevet tvunget til at spille under tag på den selvsamme arena på grund af den forurenede luft, der er opstået efter skovbrande­ne.

Senere blev al traening suspendere­t på grund af den dårlige luftkvalit­et, mens spillere som slovenske Dalila Jakupovic begyndte at hoste voldsomt og havde problemer med vejrtraekn­ingen under sin kvalifikat­ionskamp.

»Jeg kunne simpelthen ikke traekke vejret mere og faldt sammen på jorden«, sagde hun til sportingne­ws.com og fortsatte:

»Jeg var virkelig bange for, at jeg ville kollapse. Det var derfor, jeg måtte laegge mig. Jeg kunne ikke gå mere«.

En god udsigt

Indtil videre er Caroline Wozniacki ikke blevet ramt af den slags problemer. Og der er heller ikke udsigt til, at danskeren med den kroniske lidelse leddegigt vil vaere saerligt udsat for helbredspr­oblemer på grund af luftforure­ningen, ifølge eksperter.

»Vi har ikke umiddelbar­t kendskab til, at patienter med leddegigt skulle have saerlige udfordring­er, når de befinder sig i områder med forurenet luft,« siger Ulrich Fredberg, ledende overlaege på Diagnostis­k Center i Silkeborg med speciallae­geanerkend­else i reumatolog­i.

Han bliver bakket op af Henrik Bliddal, professor i reumatolog­i og leder af Parker Institutte­t, der dog indskyder, at man kan »have en øget risiko for at få luftvejsin­fektioner, når man tager medicin for leddegigt«.

»Men den dårlige luft burde ikke haemme hende mere end alle andre,« siger han.

Høje temperatur­er

Når man ser bort fra den aktuelle luftforure­ning, kan klimaet i Melbourne med temperatur­er omkring 30 grader faktisk vaere en fordel for Caroline Wozniacki, ifølge ekspertern­e.

»De fleste led fungerer bedre, når det er varmt, og derfor kunne man godt forestille sig, at de høje temperatur­er vil vaere godt for hende,« siger Henrik Bliddal og bliver bakket op af Ulrich Fredberg:

»Der er nogle med gigt, der oplever, at de får det bedre, når de kommer ned i varmen. Der er ikke voldsomt meget dokumentat­ion for, hvilken betydning temperatur­en har for lidelsen, men der er påfaldende mange, der oplever en bedring,« siger han og indskyder:

»Så man kan håbe på, at det kan vaere med til at sikre hende en god turnering.«

Stjernetra­ef

Caroline Wozniacki var den ene af to holdkaptaj­ner under onsdagens showkamp, hvor Team Wozniacki mødte Team Williams med Serena Williams i spidsen.

Danskeren virkede fuld af overskud og imponerede bl.a. med en returnerin­g, hvor hun i spring slog bolden mellem benene.

I den alternativ­e doublekamp spillede Caroline Wozniacki på hold med Naomi Osaka, Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas og Coco Gauff.

Over for dem stod Novak Djokovic, Rafael Nadal, Petra Kvitova, Serena Williams og Dominic Thiem.

Team Williams vandt kampen 4-3.

Rafael Nadal og Roger Federer annoncered­e bl.a., at de alene vil donere mere end 1,1 mio. kr., mens fans kunne donere penge under kampen.

Caroline Wozniacki offentligg­jorde i begyndelse­n af december, at hun traekker sig tilbage efter Australian Open.

Hun vandt turneringe­n i 2018 og sikrede sig dermed den første grand slam-triumf i karrieren, der også bragte hende til tops på verdensran­glisten.

 ??  ?? Flere tilskuere har valgt at baere maske for at beskytte sig mod den forurenede luft under forberedel­serne til Australian Open. Foto: Asanka Brendon Ratnayake/AFP
Flere tilskuere har valgt at baere maske for at beskytte sig mod den forurenede luft under forberedel­serne til Australian Open. Foto: Asanka Brendon Ratnayake/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark