Jyllands-Posten

Historien om slalomdron­ningen Mikaela Shiffrin og et rensdyr ved navn Ingemar

Den amerikansk­e skiløber Mikaela Shiffrin vandt som 16-årig sin første World Cup-titel, og nu falder sportens sejrsrekor­der.

- MARTIN HAAHR LUND Martin.H.Lund@jp.dk Mikaela Shiffrin Ingemar Stenmark

De latinske ord ”citius, altius, fortius” fra OL’s motto forklarer så simpelt og praecist sportens vaesen: Det handler om at vaere ”hurtigere, højere, staerkere”. Det er også de tre små ord, der skaber legender, når de bliver omsat til rekorder.

Der er de endnu aktive legender som f.eks. Lionel Messi og Serena Williams, hvor en uddybning nok ikke behøves, mens fortidens navne som atletikudø­veren Jackie Joyner-Kersee og skiløberen Ingemar Stenmark lige kraever at få med, at det handler om at vaere indehaver af kvindernes rekord i syvkamp siden 1988 og at have vundet flest skiløb.

Ingemar Stenmark er dog stødt ind i problemer på det seneste i forhold til sine alpine rekorder, der indtil november sidste år havde stået så godt som uantastede hen, siden karrieren sluttede for over 30 år siden.

Det er det 24-årige slalomfaen­omen Mikaela

Shiffrin fra USA, der er godt i gang med at rokke tronen under den gamle, svenske rekordkong­e.

Sidst i november tog Mikaela Shiffrin rekorden for flest vundne slalomløb, da hun for 41. gang i et World Cup-løb var hurtigst over de to gennemløb på pisten i den finske by Kittila.

Det fjerde rensdyr

Løbet i Finland har en tradition med at give et rensdyr til vinderen af løbet. Shiffrin vandt i både 2013, 2016 og 2018, og rensdyrene blev i raekkefølg­e navngivet Rudolph, Sven og Mr. Gru.

Med den fjerde sejr og tilføjelse­n af endnu et rensdyr til den lille flok, der bor og bliver passet i Lapland, var der dog lige én ting, hun skulle have klaret: et opkald til Ingemar Stenmark, så hun kunne få hans velsignels­e til at give sejrsgaven navnet Ingemar.

Det var der ingen problemer i, og Mikaela Shiffrin hyldede bagefter Stenmark på de sociale medier:

»Selv om idéen om at navngive mit rensdyr efter Ingemar opstod af snakken omkring den mulige rekord, så er det i sidste ende ikke grunden til, at jeg valgte at gøre det. Det er simpelthen en hyldest af en af de absolut bedste skiløbere nogensinde.«

De tre sidste rekorder, som Stenmark endnu råder over, er for flest alpine skisejre på tvaers af discipline­rne, hvor han i alt har 86 sejre. I storslalom har han 46 sejre, hvilket er en dobbeltrek­ord, idet det også er bedst i en enkeltdisc­iplin.

Flere rekorder står for fald

For Mikaela Shiffrin er der endnu et stykke vej til den store af dem. Hvor Stenmark var mere grådig i både slalom og storslalom, har Shiffrin først gjort storslalom til en del af repertoire­t i de senere år med 11 sejre indtil videre.

Til gengaeld har hun modsat Stenmark vist sig mere alsidig og bl.a. vundet i discipline­rne styrtløb og super-G, som Stenmark sjaeldent vovede sig ud i – aldrig vandt i.

Det giver perspektiv i forhold til, at Mikaela Shiffrin med sine kun 24 år kan nå Stenmarks total på 86 sejre, som var facit, da han fik sin sidste World Cup-sejr som 32årig.

Tidligere i år udtrykte Mikaela Shiffrin sin tvivl, om hun nogensinde kan nå den rekord, hvor hun i øjeblikket selv har 64 førsteplad­ser.

»Jeg ved ikke, om jeg bliver ved, til jeg er 30 år – eller om jeg traekker mig tilbage før eller senere. Umiddelbar­t ser jeg ikke mig selv blive ved på den anden side af 30, men på den anden side, hvis det stadig er sjovt, og jeg kan leve op til mine egne standarder, så fortsaette­r jeg.«

Siden slalomreko­rden kom i hus sidst i november, har Mikaela Shiffrin føjet endnu to sejre til den, så hun med 43 sejre kun er fire fra at kunne blive den mest vindende i en enkeltståe­nde alpin skidiscipl­in.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark