Jyllands-Posten

Verdensmes­trene røg ud af EM, mens de klaedte om

Island tabte til Ungarn, og dermed er de danske verdensmes­tre faerdige ved EM.

- KENNETH THYGESEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r Kenneth.Thygesen@jp.dk

Det er naesten ikke til at tro, men den er god nok.

Gruppespil­let ved EM i 2020 blev endestatio­nen for guldfavori­tterne fra Danmark.

Vi tager den lige igen: Mikkel Hansen, Niklas Landin og resten af de forsvarend­e verdens- og olympiske mestre er ude af EM og kan derfor på slutrunden­s blot femte aften pakke taskerne og rejse hjem.

Den dårlige danske nyhed kom midt under holdets forberedel­se til onsdagens sidste gruppekamp mod Rusland, som dermed viste sig at vaere uden betydning.

Danmark havde brug for hjaelp fra Island for selv at kunne afgøre sin skaebne, men Gudmundur Gudmundsso­n og co. formåede ikke at vinde over Ungarn.

Slutresult­atet blev en sejr på 24-18 til Ungarn, der avancerer til mellemrund­en med to point, mens Island går videre med nul point. Danmark er ligesom Rusland faerdig ved turneringe­n.

Dårligste EM-placering

Nedturen havde kun de allerfaerr­este set komme for en uge siden. Ja, Nikolaj Jacobsen havde ret i, at Danmark var havnet i en af slutrunden­s svaereste grupper. Og ja, Danmark var undervejs ramt af skader og sygdom til flere nøglespill­ere, men det rokker ikke en millimeter ved den store fiasko.

Målsaetnin­gen var som minimum en semifinale­plads, og Toft, Lauge, Lindberg og alle de andre havde offentligt luftet drømmen om at tage EM-guldet for dermed at vaere indehaver af alle tre internatio­nale titler. Det kan de glemme alt om.

Mens nationer som Norge, Spanien og Kroatien nu er blandt favoritter­ne til at blive ny europamest­er, er Danmark – ligesom Frankrig – ude, før det for alvor blev sjovt.

Den danske slutplacer­ing uden for top-12 er den dårligste mesterskab­splacering i 15 år og samtidig den ringeste danske placering ved et EM nogensinde.

Det kan Nikolaj Jacobsen taenke lidt over, men landstraen­eren kan ikke tillade sig at bebrejde Island for manglende hjaelp.

Stor kamp af Mikler

Islaending­ene havde masser at spille for og kunne med en sejr over Ungarn have taget to point med videre til mellemrund­en. Det er 10 år siden, at Island senest har spillet en EM-semifinale, og to medbragte point ville have lunet i øboernes jagt på medaljekam­pene. Island fik dog den vaerst taenkelige start på kampen, og uroen forplanted­e sig straks på tribunerne. Her sad tusindvis af danskere, som var taget tidligt i Malmø Arena for at støtte de nordiske venner – for egen vindings skyld, naturligvi­s.

Men Ungarn og isaer holdets stjernekee­per Roland Mikler havde ingen interesse i danskernes gode humør. Han nuppede fire bolde i traek, og så førte Ungarn 3-0 efter en håndfuld minutter.

Chokstarte­n rystede dog ikke den 40-årige Gudjon Valur Sigurdsson. Fløjen viste karakter og satte gang i et vildt comeback, og med seks scoringer i traek var kampen pludselig vendt på hovedet. Det kunne de fleste i Malmø Arena godt lide. Der blev sågar sat gang i det berømte ”huh-råb”.

Island dominerede i første halvleg, men udbyttet af den fine praestatio­n var ikke optimal. Pauseførin­gen på tre mål var for lille, og når man ikke udnytter sit momentum på højeste niveau, bliver man straffet. Ungarn hentede Islands føring på fem scoringer og udlignede til 15-15 med 20 minutter igen.

Det skyldtes ikke mindst Roland Mikler, der blev ved med at stå i vejen for de islandske skud, der indimellem også savnede praecision og fart. Målmanden var modbydelig fra alle vinkler og hjørner, og hans pragtpraes­tation sikrede til sidst Ungarn sejren.

Faelles for Ungarn og Island er dermed, at de skal spille den første mellemrund­ekamp på fredag – det skal Danmark ikke.

Onsdagens kamp mod Rusland sluttede først efter deadline for denne avis. Find kampreport­age, karakterbo­g og kommentare­r inde på

 ??  ?? Mikkel Hansen og Danmark er ude af EM. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Mikkel Hansen og Danmark er ude af EM. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark