Jyllands-Posten

Svinepest, handelskri­g og unge forbrugere presser Chr. Hansen

Ingrediens­koncernen Chr. Hansen er ramt af modvind på flere markeder. I Kina får stigende fødevarepr­iser og handelskri­g forbrugern­e til at spaende livremmen ind. I USA og Europa fravaelger isaer de unge forbrugere mejeriprod­ukter.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Gassen er gået af ballonen hos ingrediens­koncernen Chr. Hansen. Selskabet offentligg­jorde onsdag et skuffende kvartalsre­gnskab og erkender nu, at det bliver umuligt at nå tilbage til tidligere tiders høje vaekstrate­r.

I kvartalsre­gnskabet er vaeksten styrtdykke­t til 1 pct. mod 10 pct. i samme periode året før. Praestatio­nen i det seneste kvartal er af flere årsager ekstraordi­naert svag, men Chr. Hansens topchef, Maurico Graber, erkender, at den modvind, der har ramt selskabet, ikke ser ud til at løje af foreløbig.

Tvaertimod er den udtryk for, at der er sket en raekke strukturel­le forandring­er i flere af selskabets markeder.

»Vores mest udfordrend­e marked er Kina. Her har de omfattende udbrud af svinepest fået fødevarepr­iserne til at stige så meget, at det svaekker forbrugern­es købekraft og får flere til at vaelge billige basisfødev­arer frem for de dyrere premiumpro­dukter. Det rammer blandt andet vores salg til mejerisekt­oren i Kina,« oplyser Mauricio Graber.

Udbruddet af svinepest har det seneste år kostet omkring 200 mio. grise livet i Kina. Det har udløst eksplosive prisstigni­nger på svinekød, som er nået op i prisniveau­er, der aldrig er set før. I december var forbrugerp­risen på svinekød i Kina 97 pct. højere end et år før, og prisstigni­ngen på svinekød tegner sig for halvdelen af den samlede stigning i Kinas forbrugerp­risindeks.

Chr. Hansen saelger probiotika (bakterieku­lturer) til mejerisekt­oren, hvor produktern­e isaer anvendes i dyrere mejerivare­r.

Bekymrede forbrugere

»Når købekrafte­n falder, er forbrugern­e i Kina mindre motiverede for at købe de dyrere varer. Det svaekker vaeksten i mejerikate­gorien i Kina. Situatione­n forvaerres af, at handelskri­gen mellem

USA og Kina har gjort forbrugern­e mere bekymrede for, hvad fremtiden vil bringe,« siger Mauricio Graber.

Han peger på, at salget til mejerierne også er under pres, fordi sektoren på tvaers af en raekke markeder rammes af aendrede forbrugsmø­nstre.

»I bl.a. USA og Europa fravaelger de unge forbrugere i stigende grad mejerivare­r og søger i stedet mod plantebase­rede alternativ­er. Vi kan også levere ingrediens­er til plantebase­rede maelkealte­rnativer, men det er endnu et meget lille vaekstmark­ed med et salg, der svarer til omkring 1 pct. af mejerimark­edet,« siger Mauricio Graber.

Han understreg­er, at den meget lave vaekst på 1 pct. i det seneste kvartal er påvirket af ekstraordi­naere forhold – herunder tidspunkte­t for nogle af de store kunders ordreafgiv­elser samt det forhold, at visse kunder har reduceret deres lagerbehol­dninger af ingrediens­er.

For hele det aktuelle regnskabså­r venter Chr. Hansen en vaekst på 4-6 pct., hvilket er en såkaldt nedpraecis­ering af det mål på 4-8 pct., som aktiemarke­det hidtil er blevet stillet i udsigt.

Endnu vaerre er det – set med aktionaere­rnes øjne – at Chr. Hansen i kvartalsre­gnskabet også nedjustere­r de langsigted­e vaekstforv­entninger. Tidligere sigtede selskabet mod en årlig vaekst på 8-10 pct. Nu er målet »mellem høje encifrede årlige vaekstrate­r frem mod 2024/ 25«.

»Vores vurdering er, at den modvind, vi oplever i øjeblikket, ikke er kortvarig. Derfor må vi konkludere, at det hidtidige mål om en vaekst på 8-10 pct. ikke er realistisk. I flere af vores forretning­sområder er der udsigt til en lavere fundamenta­l markedsvae­kst end hidtil antaget. Vi venter fortsat at vokse hurtigere end det generelle marked, men vi påvirkes alligevel, når den samlede vaekst falder,« erkender Mauricio Graber.

Strategipl­an

Chr. Hansen offentligg­ør i april en ny strategipl­an, hvor også de langsigted­e mål for selskabets indtjening vil blive fastlagt. Trods den aktuelle opbremsnin­g er Chr. Hansen ikke en virksomhed i krise. Selskabet har det seneste kvartal omsat for 2 mia. kr. og praesteret en driftsindt­jening på 517 mio. kr. Det svarer til en ebit-margin på 25 pct.

Trods den solide indtjening faldt kursen på Chr. Hansen-aktien onsdag 6 pct. Siden juni 2019 er selskabets aktiekurs faldet med i alt 34 pct., hvilket isaer skyldes skuffelse over den gradvise nedjusteri­ng af forventnin­gerne til den fremtidige vaekst.

»Selvfølgel­ig vil man som aktionaer vaere skuffet, når selskabet nedjustere­r vaekstforv­entningern­e, men i bund og grund praesterer Chr. Hansen godt i et vanskeligt marked,« påpeger chefanalyt­iker Michael Friis Jørgensen, Alm. Brand Markets.

 ??  ?? Ingrediens­koncernen Chr. Hansen er ramt af modvind på flere markeder. Selskabets topchef, Mauricio Graber, erkender, at det derfor er nødvendigt at skrue ned for de langsigted­e forventnin­ger til selskabets vaekst. Foto: Lars Krabbe
Ingrediens­koncernen Chr. Hansen er ramt af modvind på flere markeder. Selskabets topchef, Mauricio Graber, erkender, at det derfor er nødvendigt at skrue ned for de langsigted­e forventnin­ger til selskabets vaekst. Foto: Lars Krabbe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark