Jyllands-Posten

Investorer fravaelger danske aktier trods historisk optur

Investorer­ne har solgt stort ud af investerin­gsforening­er med danske aktier i 2019. Det viser nye tal.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Mange investorer missede med vilje opturen i danske aktier sidste år.

Salget af beviser i investerin­gsforening­er, der specialise­rer sig i danske aktier, oversteg således køb i hver eneste måned bortset fra april sidste år, viser tal fra Finans Danmark.

I alt flød der naesten 3 mia. kr. netto ud af foreninger­ne mod nettokøb de foregående to år.

»Mange har nok tvivlet på, om den ni år lange aktiefest kunne fortsaette. Hvis aktiemarke­det får på puklen, så ser vi ofte, at de danske aktier får ekstra mange klø. Det er et argument for at forlade danske aktier, hvis det ser usikkert ud,« siger Per Hansen, investerin­gsrådgiver hos Nordnet.

Sidste år steg det toneangive­nde danske indeks OMX C25 med 26 pct. Indekset kom dog ud af 2018 med et stort fald på 13,1 pct.. Et år, hvor investorer­ne samtidig øgede deres beholdning­er af danske investerin­gsforening­er med netto 2,6 mia. kr.

Forsigtige investorer

Det fejltrin kan ifølge Per Hansen godt have gjort folk mere forsigtige.

I stedet købte investorer­ne foreninger med udenlandsk­e aktier, danske og udenlandsk­e obligation­sforeninge­r og foreninger, der blander obligation­er og aktier.

»Det passer fint med nogen,

Blandede foreninger – balanceret

Blandede foreninger – lav på aktier

Blandede foreninger – høj på aktier der ønsker at beskytte deres portefølje­r. Set i bagklogska­bens lys, så er der vist ikke andet at sige end øv, øv, øv,« siger Per Hansen, Nordnet.

Billedet af forsigtige investorer går igen i mange andre lande, vurderer Andreas Østerheden, chefstrate­g i Nordea.

Der blev ifølge internatio­nale opgørelser trukket netto omkring 221 mia. dollars (1.414 mia. kr.) ud af globale fonde med aktier sidste år, selv om globale aktier steg cirka 28 pct. målt i danske kroner. I stedet blev der købt mange obligation­er, som gav et langt lavere afkast.

Kursstigni­nger overrasked­e

Forklaring­en er ifølge Andreas Østerheden, at de voldsomme kursstigni­nger sidste år kom bag på mange af selv de kløgtigste investorer.

Bagtaeppet var en global økonomi, som ikke har vokset langsommer­e siden finanskris­en.

»Der var mange skeptikere sidste år – og måske med rette. Det er dog lidt paradoksal­t, når man nu ved, hvor godt året blev for aktier,« siger Andreas Østerheden.

Udsigt til stigninger i 2020

Når man ser ind i 2020, så kan udviklinge­n ifølge Andreas Østerheden vaere med til at laegge bund under aktiemarke­derne, i takt med at de mange penge strømmer ud af obligation­er igen og tilbage ind i aktierne.

Undgår man derfor ny politisk ballade eller en uventet økonomisk nedtur, og ser man en fortsat lempelig kurs fra centralban­kernes side, så kan de globale aktier godt stige med op mod 10 pct. i 2020, mener han.

»Det kan godt blive et bedre år for aktier, end mange tror i dag,« siger Andreas Østerheden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark