Jyllands-Posten

Det har betalt sig at tage en risiko viser tabere og vindere i de danske investerin­gsfonde

2019 blev det bedste investerin­gsår i 10 år for danskere med penge placeret i investerin­gsforening­er. Men der er forskel på, hvilke foreninger og fonde der har klaret sig bedre end andre.

- HEIDI JOY MADSEN heidi.j.madsen@finans.dk

Det har vaeret en blandet fornøjelse at vaere dansk investor i 2019 i de danske investerin­gsforening­er.

Hvis man var den forsigtige type og investered­e i korte obligation­er eller defensive aktier, står man i dag tilbage med et sølle afkast af sin investerin­g eller måske ligefrem tab.

Har man derimod vaeret mere risikabel og sendt penge over i aktier saerligt inden for teknologi og vaekstsels­kaber i USA, så har man trukket den store gevinst.

Det viser de nyeste statistikk­er for 2019 fra branchefor­eningen Finans Danmark, der hver måned indsamler markeds- og afkastinfo­rmation hos alle investerin­gsforening­er i Danmark.

I alt har danskerne placeret penge for 1.075 mia. kr. i detailfond­e hos investerin­gsforening­erne, og i 2019 fik de samlet et afkast på 115 mia. kr.

Året har haft store afkastfors­kelle mellem de enkelte kategorier af investerin­gsfonde. Det lave danske rentenivea­u har gjort, at danske obligation­er kun har givet et afkast på 1,6 pct. I den anden ende af skalaen ligger aktiefonde­ne. Her har danske og udenlandsk­e aktier tilsammen givet et afkast på omkring 27 pct.

Vinderne

Tendensen fra det brede aktiemarke­d i 2019 har generelt smittet af på de danske investerin­gsforening­er. Også her er de store vindere aktieafdel­inger inden for it-sektoren, som var den sektor, der klarede sig allerbedst det seneste år på de globale aktiemarke­der.

Danske Invests afdeling for teknologia­ktier står allerøvers­t på skamlen over de danske investerin­gsfonde med et årsafkast på 44,5 pct. Det er den eneste investerin­gsforening i Danmark, der udelukkend­e fokuserer på it.

Hos andre investerin­gsforening­er indgår it-aktier som en del af de bredere portefølje­r i globale aktierafde­lingerne. Og her skal man laengere ned og finde afkast på omkring 30 pct. hos afdelinger for globale aktier.

Andre vinderfond­e er investerin­gsstrategi­er i såkaldte vaekstakti­er, som er aktier i selskaber, der vokser hurtigere end det generelle marked. Her indgår it-selskaber ofte også. Her er Maj Invests afdeling i toppen med et afkast på 41,6 pct.

Og så har det kunnet betale sig at investere i klima og miljø. Nordea Invest ligger her i toppen med et afkast på 38,3 pct.

Klimafonde er stadig relativt nye i Danmark, nogle investerin­gsforening­er har nogle bredere afdelinger med baeredygti­ghed, men indtil videre er der blot tre investerin­gsforening­er, der tilbyder udelukkend­e klima- og miljøaktie­r.

Taberne

I den anden ende må Maj Invests kontrafond se sig som årets helt store taber.

Som en af de få investerin­gsafdeling­er har den givet negativt afkast i år. Afdelingen investerer i forskellig­e typer vaerdipapi­rer, der alle sammen er karakteris­eret ved at klare sig godt, når alt andet går skidt.

En stor del af taberne er også fonde, der har et miks af både aktier og obligation­er, men i en konservati­v eller defensiv strategi. Det betyder ofte, at en stor del af portefølje­n er obligation­er, og de aktier, der indgår, er typisk inden for defensive sektorer såsom finans, medicinal og stabilt forbrug.

Og så baerer listen også praeg af, at emerging markets var et af de dårligste områder i 2019. Jyske Invest og Nordea Invest har begge afdelinger specifikt på indiske aktier, og de har altså kun kunnet levere afkast på mellem 4,5 og 6,3 pct.

Amerikansk­e aktier i top

Det var saerligt de amerikansk­e markeder, der performede godt i 2019. Her endte det amerikansk­e S&P 500 på over 34 pct. målt i danske kroner – det bedste år siden 2013.

MSCI-verdensind­ekset endte i 29,9 pct., som ligger meget godt på niveau med fondene i globale aktier. Det danske C25 endte med et afkast på 29,1 pct.

Samtidig faldt renten på obligation­er hen over året, hvilket vil sige, at kursen steg, og det har også gjort det muligt at tjene penge på obligation­erne på trods af den lave rente, dog mest i eksempelvi­s USA, hvor renten faldt relativt mere. I lande som Danmark med negativ rente har afkastet kun vaeret lige over nul.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark