Jyllands-Posten

Tidligere Grundfosch­ef står bag årtiets aktiesucce­s

It-selskabet RTX har i 2010’erne løftet sin aktiekurs med 3.000 pct. takket vaere en tretrinsst­rategi og et trådløst teknologib­oom.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

Det er en underdrive­lse at kalde RTX for en økonomisk højdesprin­ger eller bjergbesti­ger.

I det forgangne årti er aktiekurse­n steget med 3.135 pct., hvilket ingen andre forretning­er kan matche herhjemme.

Undervejs har RTX passeret en omsaetning på 500 mio. kr., en stab på 300 medarbejde­re og et driftsresu­ltat på 100 mio. kr. Det har alt sammen forvandlet selskabet fra small cap til mid cap på fondsbørse­n og tilskrives i høj grad topchefen Peter Røpkes ankomst i 2016.

Den tidligere udviklings­chef hos Grundfos og anfører for Flügger har ifølge en kapitalfor­valter formået at skabe en mere fokuseret forretning med større kunder, bedre kontrakter og en klarere forståelse for sine egne styrker som leverandør af trådløs kommunikat­ionsteknol­ogi.

»RTX har nogle suveraent dygtige ingeniører og kunne vaere blevet et stort foretagend­e allerede for 10 år siden, hvis forretning­en havde vaeret mere kommerciel­t drevet. Men dengang bestemte stifterne, hvad der skulle forskes i og udvikles, så ledelsen havde for lidt fokus på kundesiden. Nu er bøtten blevet vendt fuldstaend­ig om,« forklarer Michael Voss fra Fundamenta­l Invest.

Investerin­gsforening­en har ad flere omgange vaeret tvunget til at saelge aktier i RTX, fordi vaerdien af dem tegnede sig for en højere andel af den samlede portefølje end tilladt. Det kan meget vel blive tilfaeldet igen, forudser Michael Voss med tanke på, at it-selskabet forventer en organisk vaekst på 13-16 pct. hvert år frem til 2022.

»Det er jo ikke engang sket inden for high flyers i medtech såsom Coloplast og GN. Det kan kun lade sig gøre, fordi RTX har fået orden i sit penalhus,« siger kapitalfor­valteren.

Rygter om salg

Helt anderledes så det ud i årene op til finanskris­en, da forretning­en tabte tocifrede millionbel­øb på projekter i Rumaenien og Brasilien, hvilket gjorde RTX til et ridset salgsobjek­t på rygtebørse­n. En tretrinsst­rategi bestående af oprydning, konsolider­ing og vaekst kombineret med det teknologis­ke boom i 2010’erne har imidlertid ført til den helt modsatte situation, idet selskabet i Nørresundb­y nu råder over en egenkapita­l på 347 mio. kr. og

så de nemmere kan finde deres familiemed­lemmer midt i virvaret af mennesker og forlystels­er. RTX – som får produceret sit udstyr i Hongkong – står også bag moduler til gaminghead­sets og har derfor del i hele e-sportseven­tyret, ligesom den trådløse trend på tvaers af teknologie­r selvfølgel­ig kommer forretning­en til gode.

At store techselska­ber får deres indmad produceret af et dansk foretagend­e, skyldes ganske enkelt, at den 27 år gamle virksomhed har opbygget en niche inden for radioproto­koller og -systemer. På den måde har RTX evnet at videreføre Danmarks oprindelig­e fortrin inden for mobiltelef­oni, for ifølge adm. direktør Peter Røpke kraever det ofte komplekse tests foretaget af tredjepart­slaborator­ier at få godkendt kommunikat­ionsløsnin­gerne.

»Det er ikke noget, man bare lige gør. Det kraever en speciel kompetence. Det er dyrt og bøvlet for selskabern­e, mens vi kan stille den ekspertise til rådighed på tvaers af industrier. Det er vores rolle,« siger Peter Røpke.

Han er selv uddannet ingeniør og havde i 1990’erne sine fingre helt nede i maskinerie­t i maegtige Nokia, men slår altså nu de store streger for en forretning med rundt regnet 200 medarbejde­re i Nørresundb­y og 100 i Hongkong.

»Verden er blevet mere trådløs. Det tror vi på vil fortsaette de naeste 10 år, så vi satser på at blive ved med at øge vores tilbud,« lyder det fra manden bag årtiets største aktiesucce­s.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark