Jyllands-Posten

Antallet af sager om forkerte anmeldelse­r i erhvervsre­gistret vokser hastigt

Både Danske Revisorer og Dansk Erhverv kraever efter en ny sag aendringer af det offentlige cvr-register, hvor der via NemID og selvbetjen­ing kan anmeldes aendringer i virksomhed­ers ejerforhol­d.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Antallet af sager om forkerte anmeldelse­r i det offentlige erhvervsre­gister er naesten fordoblet over to år. Derfor kraever både de danske revisorers organisati­on og Dansk Erhverv stramninge­r, da det er for let at lave aendringer i virksomhed­ers registreri­nger.

Det er senest understreg­et i denne uge gennem en sag, hvor en for selskabet ukendt mand blev registrere­t som medejer af detailkaed­en Sport24 A/S. Det skete gennem selvbetjen­ingssystem­et, hvor det via NemID er muligt at registrere sig på cvr.dk.

Sport24 anmeldte mandag ejerregist­reringen som falsk til Erhvervsst­yrelsen, som står bag cvr, og indgav samtidig politianme­ldelse om det. Manden skriver i en e-mail til Jyllands-Posten, at der er tale om en fejl, som han nu er i dialog med politiet om.

I den seneste årsberetni­ng fra Erhvervsst­yrelsens kontrol og tilsyn fremgår det, at antallet af sager med indsigelse­r mod registreri­nger i netop cvr er steget hastigt. I 2016 var der samlet 370 indsigelse­r, mens tallet nåede 695 to år senere.

Styrelsen opgør i årsberetni­ngen, at 20-25 pct. af indsigelse­rne i 2018 drejede sig om misforståe­lser, mens der i under 5 pct. af sagerne var tale om et egentligt misbrug af selvbetjen­ingen, hvoraf en del af dem derfor er sendt videre til politiet.

Selvudnaev­nt direktør

Tidligere har der også vaeret offentlig fokus på sager om cvr-misbrug – bl.a. i 2014, da en ung mand satte sig selv ind som direktør i Google Danmark.

Netop derfor har Erhvervsst­yrelsen siden som sikkerhed mod misbrug lavet en advisering­sordning i cvr, når der sker aendringer. Desuden er der indført mulighed for at beskytte registreri­ng på et givent cvrnummer med et kodeord, så fremmede ikke umiddelbar­t kan foretage registreri­ng.

Netop det er en del af de danske virksomhed­er nok ikke opmaerksom­me på ifølge direktør Tom Vile Jensen i FSR – Danske Revisorer. Han siger:

»Det er der bestemt mange derude, som ikke har kendskab til. Generelt må vi dog sige, at det ikke er tidssvaren­de med et system i et så vigtigt offentligt register, at alle danskere med NemID kan gå ind og lave aendringer. Siden de tilpasning­er kom, er fokus på cyberkrimi­nalitet steget, og det nytter ikke, at der kan laves politianme­ldelser, efter at en skade er sket, frem for at forebygge, at de opstår.«

I Dansk Erhverv mener fagchef Janus Sandsgaard også, at det med tusindvis af indberetni­nger årligt til det offentlige erhvervsre­gister er vigtigt med mere effektive systemer:

Det nytter ikke, at der kan laves politianme­ldelser, efter at en skade er sket, frem for at forebygge, at de opstår. TOM VILE JENSEN DIREKTØR, FSR – DANSKE REVISORER

Skal kunne stole på data

»Cvr er et register over alle danske virksomhed­er, som bruges i mange sammenhaen­ge. Derfor er det selvfølgel­ig afgørende, at vi kan stole på data. Men vi skal ikke stoppe der. Vi har i det hele taget brug for at indbygge mere intelligen­s i sådanne systemer, så de er andet og mere end blot en digital kopi af de gammeldags bøger. Vi skal have nye og mere moderne løsninger, der peger fremad i den offentlige sektor.«

Erhvervsst­yrelsen fastslår i en skriftlig udtalelse til Jyllands-Posten, at den digitale selvbetjen­ingsløsnin­g betyder, at enhver med et NemID som udgangspun­kt kan foretage registreri­nger i cvr. Der »påhviler imidlertid personer, der foretager registreri­nger, et såkaldt anmelderan­svar«. Urigtige oplysninge­r kan ifølge straffelov­en udløse bøde eller faengsel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark