Jyllands-Posten

Nissan afviser rygter om brud med Renault

Nissan og Renaults alliance er laenge blevet kritiseret som dybt problemati­sk. Kilder har endda talt om et kommende brud. Nissan og Renault afviser dette blankt.

- THOMAS HØY DAVIDSEN thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Et aegtepar i krise benaegter af og til problemern­es omfang for børn, naboer, og hvem der ellers måtte spørge. Nissan har nu, måske med samme logik, kategorisk afvist at have planer om at bryde alliancen med franske Renault.

Det sker, efter at kilder til flere internatio­nale medier i sidste uge haevdede det modsatte.

»Nissan har på ingen måde tanker om at opløse alliancen,« udtalte den japanske bilproduce­nt i en pressemedd­elelse. »Alliancen er en kilde til Nissans konkurrenc­edygtighed. Gennem alliancen vil Nissan kunne opnå baeredygti­g og profitabel vaekst og fortsat levere win-win-resultater for alle involvered­e firmaer.«

Alliancen er blandt verdens største, men også, lyder det fra talløse analytiker­e, en af de mest problemati­ske. Det skyldes en skaev magtfordel­ing i form af Renaults bestemmend­e aktieanpar­t i Nissan – på trods af at Nissan er et langt større firma.

Magtfordel­ingen blev kun yderligere forvredet i 2015, da den franske stat gjorde sig selv til alliancens mest indflydels­esrige medejer ved at fordoble sin egen stemmebere­ttigelse i Renault, hvor den ejer 15 pct. af aktierne.

Store besparelse­r

I sidste uge udtalte en kilde til Financial Times således, at Nissan havde planer om et reelt brud med Renault. En anden kilde bekraefted­e overfor Bloomberg senere historien.

Nissan og Renault er også i alliance med Mitsubishi. Sammen producerer de ti millioner køretøjer om året og har sammenkørt produktion­sanlaeg, så de kan pumpe det maksimale antal biler ud med ligeledes maksimale besparelse­r.

Besparelse­r, der ifølge firmaernes tal ligger på naesten 43 milliarder kr. om året. I 2022 vil besparelse­rne runde 134 milliarder.

Den internatio­nale bilindustr­i er undervejs med lignende sammensmel­tninger – for det er den eneste måde at overleve under nuvaerende, hyper-konkurrenc­epraegede forhold, hvor et større udbud presser priserne i bund, mens konstant strengere miljøkrav løfter omkostning­erne.

Pressemedd­elelsen er i tråd med andre, lignende udtalelser fra både Nissan og Renaults øverste ledelse. Nissans øverste direktør, Makoto Uchida, udtalte ved sin tiltraedel­se i december, at han »overhovede­t ikke« overvejede at bryde alliancen op. Jean-Dominique Senard fortalte i sidste uge den belgiske avis L’Echo, at alliancen var »solid, robust og alt andet end død«.

Korrespond­ent

Aktier er raslet ned

Men tvivlen spøger. Siden alliancens tidligere formand Carlos Ghosn blev arresteret i november 2018, er både Nissan og Renaults aktier raslet ned med 40 pct. Nissans ligger på sit laveste i otte år, mens Renaults er på sit laveste i seks.

Firmaregns­kaberne har det ikke meget bedre. Og hverken Uchida eller Senard offentligg­jorde konkrete planer for Nissans såkaldte win-win-scenarier. Imens fortsaette­r rygterne om aegteskabs­krisen.

»Vi tror fast på, at forholdet mellem Renault og Nissan, og dermed alliancen, er gået itu og står med al sandsynlig­hed ikke til at reparere,« skriver analysefir­maet Evercore ISI.

 ??  ?? Nissans øverste chef, Makoto Uchida, vil holde fast i fusionen med Renault, sagde han ved sin tiltraedel­se. Foto: AP
Nissans øverste chef, Makoto Uchida, vil holde fast i fusionen med Renault, sagde han ved sin tiltraedel­se. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark