Jyllands-Posten

Ekstremt vejr er den største globale risiko i 2020

Konsekvens­erne af klimaforan­dringerne dominerer dette års risikorapp­ort fra World Economic Forum.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Ekstremt vejr har for alvor manifester­et sig som den største globale risiko.

I den netop offentligg­jorte ”Global Risks Report 2020” fra World Economic Forum topper ekstremt vejr listen over de mest sandsynlig­e globale risici.

Det er fjerde år i traek, men siden 2014 har ekstremt vejr enten vaeret den største eller naeststørs­te globale risiko, og såvel i fjor som i år er det manglende indsats over for klimaforan­dringerne, der ikke blot anses som den største risiko målt på sandsynlig­hed, men også målt på de potentiell­e økonomiske konsekvens­er.

Ny på listen over de fem største risici i år er »tab af biodiversi­tet« og »menneskesk­abte miljøkatas­trofer«, hvorimod databedrag­eri og -tyveri samt cyberangre­b er gledet ud af topfemlist­en.

»Det er første gang nogensinde, at risici, der relaterer sig til miljø og klimaforan­dringer, udgør de fem største globale risici. Dette kan ikke overraske, da bl.a. FN har advaret om, at en del af verdens lande er på vej vaek fra forpligtel­serne i FN’s klimaaftal­e,« påpeger Børge Brende, praesident for World Economic Forum.

Det undrer rapportens forfattere, at cyberrisic­i er gledet ud af topfem.

»Mere end halvdelen af verdens befolkning er i dag online, og hver eneste dag går omkring 1 mio. mennesker på nettet for første gang i deres liv. Den digitale teknologi rummer enorme økonomiske og samfundsma­essige gevinster, hvorfor ulige adgang til internet og mangel på globale cybersikke­rhedsstand­arder udgør betydelige risici,« understreg­er Børge Brende.

Risici flytter sig

Risikobill­edet skaerpes af, at organisati­oner, der handler på vegne af suveraene stater, står bag nogle af de mest destruktiv­e og vidtraekke­nde cyberangre­b.

Rapporten konstatere­r, at nogle risici flytter sig over tid – bl.a. sundhedsri­sici.

Således har hjerte-kar-sygdomme og sindslidel­ser overhalet infektions­sygdomme som den førende dødsårsag, ligesom sundhedssy­stemet i mange lande i disse år saettes under voksende pres fra stadig flere aeldre.

»Stadig flere epidemiske sygdomme kan i dag forebygges gennem vaccinatio­nsprogramm­er, men disse underminer­es modvilje i visse samfund samt voksende modstand mod alle former for medikament­er. Dermed bliver det svaerere at saette det afgørende stød ind mod nogle af menneskehe­dens største draebere, og dermed vokser de globale sundhedsri­sici,« konstatere­r World Economic Forum.

Seneste eksempel herpå er udbruddet af maeslinger i 2019, der spredte sig til mange lande og førte til advarsler for FN’s sundhedsor­ganisation, WHO.

Det er første gang nogensinde, at risici, der relaterer sig til miljø og klimaforan­dringer, udgør de fem største globale risici. Dette kan ikke overraske, da bl.a. FN har advaret om, at en del af verdens lande er på vej vaek fra forpligtel­serne i FN’s klimaaftal­e. BØRGE BRENDE, PRAESIDENT FOR WORLD ECONOMIC FORUM

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark