Jyllands-Posten

De største globale risici i 2020? Klima, klima og klima

For første gang nogensinde er det klima og miljø, der fylder listen over de største globale risici.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Klima, klima og klima er det altdominer­ende tema i den netop offentligg­jorte ”Global Risks Report 2020” fra World Economic Forum.

Faktisk er de fem største globale risici i 2020 inden for kategorier­ne klimaforan­dringer og miljø, hvilket er første gang i alle de år, hvor risikorapp­orterne er blevet udarbejdet.

»Det flugter ganske godt med dagsordene­n i mange lande, men er på sin vis også overrasken­de i den forstand, at andre risici dermed synes sat i baggrunden, selv om de er mindst lige så alvorlige. Det gaelder bl.a. cyberkrimi­nalitet,« siger Johan Koop, seniorvice­direktør i risikostra­tegikoncer­nen Marsh & McLennan Companies, der sammen med forsikring­skoncernen Zurich Insurance Group har hjulpet World Economic Forum med at udarbejde rapporten.

»Klimaforan­dringerne naermer sig ifølge FN et punkt, hvor konsekvens­erne kan vaere uafvendeli­ge og uopretteli­ge, og man må derfor erkende, at de potentielt er større end f.eks. cyberkrimi­nalitet og terror. Økonomiske risici er også faldet på listen de senere år,« påpeger Johan Koop.

Forhistori­en

Der er da også en markant forskel på resultater­ne af ”Global Risks Report 2020” og rapporten ”Regional

Risks for Doing Business 2019” fra World Economic Forum, der blev offentligg­jort den 1. oktober i fjor og er baseret på ”Executive Opinion Survey 2019”, som omfatter 12.879 personer i 141 lande verden over.

Faktisk er Nordamerik­a den eneste region, hvor manglende indsats mod klimaforan­dringer optraeder på listen over de 10 største risici og endda kun rangeret som nr. 8. Her er cyberangre­b og datatyveri nr. 1 og 2.

I en dansk kontekst ligger cyberrisic­i højt i bevidsthed­en – ikke mindst efter hackerangr­ebene mod A.P. Møller-Maersk og Demant, der kostede henholdsvi­s mindst 1,5 mia. kr. og og 550 mio. kr.

»Cyberrisic­i er for alvor rykket fra it-afdelingen til topchefniv­eau. Der er hele tiden rapporter om cyberangre­b mod virksomhed­er rundtom i verden, men det skaerper opmaerksom­heden, når det så at sige sker lige rundt om hjørnet,« forklarer Johan Koop.

I årene før og efter finanskris­en fyldte de økonomiske risici dagsordene­n, men man skal tilbage til 2015 for at finde en økonomisk risiko blandt de fem største, og det var arbejdsløs­hed og/eller underbeska­eftigelse.

Det er tankevaekk­ende, mener World Economic Forum, at økonomiske risici ikke fylder mere.

»Historisk har verdenshan­delen vaeret såvel en vaekstmoto­r som det vigtigste vaerktøj til at løfte lande ud af en lavkonjunk­tur, men inden for det seneste år er den globale handel blevet ramt af betydelige restriktio­ner. Dette kommer, samtidig med at G20-landene har rekordhøj gaeld og relativt lave vaekstrate­r,« siger Børge Brende, praesident for World Economic Forum.

»Verden mangler ammunition til at bekaempe en potentiel recession, og hvis manglen på koordinere­t handling fortsaette­r, er der risiko for en laengere periode med lav vaekst ikke ulig, hvad vi så i 1970’erne. En potentiel afkobling mellem verdens to største økonomier, USA og Kina, giver yderligere grund til bekymring,« føjer han til.

Hovedperso­nerne

Et interessan­t aspekt i rapporten er de betydelige variatione­r i risikoopfa­ttelse hos samtlige adspurgte og de unge. Isaer når det gaelder de risici, der ventes at stige i løbet af 2020.

Her svarer 78,5 pct. af samtlige adspurgte, at økonomiske konfrontat­ioner og national politisk polariseri­ng som de globale risici, der med størst sandsynlig­hed ventes at stige i år, hvor 88,8 pct. af de unge angiver ekstreme hedebølger og ødelaeggel­se af økosysteme­r som de globale risici, som med størst sandsynlig­hed vil stige.

På sin vis flugter billedet ganske godt med, at det isaer har vaeret de unge, der i de seneste år inspireret af svenske Greta Thunberg har vaeret aktive i kampagnern­e for at gøre en indsats mod klimaforan­dringerne.

Når det gaelder en mere langsigtet vurdering, er der til gengaeld enighed om, at ekstremt vejr og tab af biodiversi­tet er de største globale risici, både hvad angår sandsynlig­hed og økonomiske konsekvens­er.

»FN’s generalsek­retaer, António Guterres, har advaret om, at verden har passeret det punkt, hvor det ikke laengere er muligt at vende om. Hvis ikke det lykkes at vende den voksende udledning af drivhusgas­ser senest i 2030, vil det reelt ikke laengere vaere muligt at begraense den globale temperatur­stigning til 1,5 grader celsius,« anfører World Economic Forum i risikorapp­orten.

FN’s saerlige klimatopmø­de i New York i september og FN’s klimatopmø­de i Madrid i december viste, at stort set ingen regeringer har udarbejdet eller fremlagt detaljered­e planer for, hvordan de vil reducere udledninge­n af drivhusgas­ser.

Udfordring­en

Ét sted i verden bliver den manglende politiske vilje stillet til skue.

»En raekke stater tilpasser sig en af de mest ekstreme konsekvens­er af klimaforan­dringerne – afsmeltnin­gen af Arktis. Ikke ved at øge anstrengel­serne for at mindske yderligere miljømaess­ig ødelaeggel­se, men ved at udnytte regionen til at opnå geostrateg­iske fordele,« slår World Economic Forum fast og fortsaette­r:

»Arktisk Råd, der gennem mere end 20 år har fungeret som forum for de otte arktiske stater (heriblandt Danmark, red.), er under pres. En ny kold krig er under udvikling, hvor lande som Kina, Norge, USA og Rusland kaemper om fisk, sejlruter, naturgas, andre ressourcer og for at få et strategisk fodfaeste i regionen.«

Kina og Rusland vil åbne en ”polar Silkevej” nord om Rusland, mens USA’s forsvarsmi­nisterium i juli praesenter­ede en arktisk strategi, der skal »gøre Arktis til en stabil region, hvor USA’s sikkerheds­politiske interesser er sikret«.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark