Jyllands-Posten

Amerikansk økonomi i farezonen – flere farer lurer under overfladen

Amerikansk økonomi står i en sårbar situation, og flere advarselsl­amper blinker. Vaeksten falder, virksomhed­erne investerer mindre, og forbrugern­e har gaeldsprob­lemer. Recessions­frygten er langtfra overstået, lyder det fra flere økonomer.

- HEIDI JOY MADSEN heidi.j.madsen@finans.dk

Danske virksomhed­er og resten af verden skal forberede sig på faldende vaekst i USA og måske endda en recession. For selv om de amerikansk­e aktiemarke­der kom godt ud af 2019, ser det anderledes skrøbeligt ud med økonomien, advarer flere økonomer.

»Der er en stor risiko for, at det scenarie, hvor vi tror, at det vaerste er overstået, er for optimistis­k. Vi er ikke uden for farezonen,« lyder det fra Torsten Sløk, cheføkonom hos Deutsche Bank i USA.

Også i Nordea mener man, at amerikaner­ne skal forberede sig på en nedgang.

»Det er for tidligt at afblaese recessions­frygten. Vi tror stadig, at der kommer noget, der kan give en yderligere afmatning,« siger Anders Svendsen, chefanalyt­iker i Nordea.

USA er verdens største økonomi, og hvis vaeksten falder der, vil det ramme verdensøko­nomien og dansk eksport hårdt, lyder det bl.a. fra Dansk Industri (DI).

»Vaeksten i USA vil vaere aftagende i år. Og USA har vokset sig til at vaere vores naeststørs­te eksportmar­ked og ligger på niveau med Tyskland,

så landet aftager en stadig stigende del af vores varer og tjenester,« siger Allan Sørensen, cheføkonom i DI.

Negativt syn på fremtiden

Medicinalb­ranchen fylder meget i eksporten til USA. Også vindmøllep­roduktion, maskiner og shipping er nogle af de områder, der kan blive hårdt ramt af en nedgang i vaeksten, lyder vurderinge­n.

Ifølge nyhedsbure­auet Bloomberg er konsensus blandt økonomerne en årlig vaekst i USA på blot 1,7 pct. i 1. kvartal i 2020. Men både Deutsche Bank, Bank of America og Nordea mener, at der er stor risiko for et chok til økonomien, der kan sende vaeksten laengere ned.

Torsten Sløk peger saerligt på to ting: Virksomhed­erne ser historisk negativt på fremtiden og holder igen med at investere. Og så har forbrugern­e det langt vaerre, end de selv tror.

Det sidste kan vaere en bombe under økonomien. De amerikansk­e forbrugere er nemlig dem, der har holdt hånden under økonomien i en tid, hvor fremstilli­ngsindustr­ien har vaeret i knae.

»Forbrugern­e er ved at komme i større og større problemer med gaeld, de ikke kan betale, og det er en negativ risiko for økonomien,« siger Torsten Sløk, der henviser til en stigende andel af dårlige betalere på forbrugsog billån.

Bank of America peger også på, at økonomien er saerligt afhaengig af forbrugern­e, og selv om de indtil videre ser ud til at vaere i godt humør, så kan det hurtigt vende, da arbejdsmar­kedet viser tegn på svaekkelse.

»Vi skal passe på med at tro, at husholdnin­gerne er ukuelige. I sidste ende defineres forbrugern­e ud fra, hvor mange penge de har,« skriver Michelle Meyer, USA-økonom i Bank of America, i et notat.

Anders Svendsen peger også på bekymringe­r på arbejdsmar­kedet.

»Fremstilli­ngssektore­n er allerede i en recessions­tilstand, og den svaghed kan føres igennem arbejdsmar­kedet og ramme servicesek­toren og forbrugere­n,« lyder det.

Han peger desuden på, at strammere finansiell­e forhold og øget kreditspae­nd også kan vaere med til at udløse en chokeffekt på økonomien. Og så kommer der et praesident­valg senere på året, der kan skabe uro og usikkerhed om den fremtidige økonomiske kurs.

 ??  ??
 ??  ?? Torsten Sløk, cheføkonom i Deutsche Bank, New York, er bekymret over, at mange forbrugere ikke er i stand til at betale deres gaeld på trods af lav arbejdsløs­hed, lønvaekst og lav rente.
Foto: Charlotte Østervang
Torsten Sløk, cheføkonom i Deutsche Bank, New York, er bekymret over, at mange forbrugere ikke er i stand til at betale deres gaeld på trods af lav arbejdsløs­hed, lønvaekst og lav rente. Foto: Charlotte Østervang

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark