Jyllands-Posten

Torsten Sløk: Amerikansk­e forbrugere er ved at komme i større og større problemer

Cheføkonom i Deutsche Bank Torsten Sløk har vaeret meget optimistis­k om amerikansk økonomi de seneste otte-ni år. Men nu har han lavet, hvad han kalder »et regimeskif­te« og ser langt mere negativt på udsigterne for økonomien.

- HEIDI JOY MADSEN heidi.j.madsen@finans.dk

Der ligger en bombe under amerikansk økonomi. En af de mere stille slags. Men også en, man har set før, og som gør cheføkonom­en i Deutsche Bank bekymret.

»Vi er sent i en ekspansion. Men ikke nok med det, så står vi også med det problem, at forbrugern­e har fået for meget kredit, som de ikke kan betale tilbage. Det er det, vi er mest bekymrede for,« lyder det fra Torsten Sløk, der til daglig sidder i bankens kontor på Wall Street og er blandt de førende bankøkonom­er i verden.

Mens alle andre kigger på geopolitis­ke usikkerhed­er som handelskri­g, oliepris og et kommende praesident­valg i USA som nogle af de store temaer for verdensøko­nomien i år, er Torsten Sløk dykket laengere ned i de underligge­nde faktorer i amerikansk økonomi.

Her er han saerligt bekymret for forbrugern­e.

På overfladen ser de ud til at have det godt. Arbejdsløs­heden er på det laveste niveau i 50 år, naesten alle amerikaner­e har et job, og lønnen stiger med omkring 3 pct. om året, mens inflatione­n er 2 pct. Altså stiger amerikaner­nes realløn.

Derfor overrasker det også cheføkonom­en, at den amerikansk­e forbruger tilsynelad­ende har problemer med at betale sin gaeld.

»Renten på kreditkort er steget ret voldsomt. Tilsvarend­e er renten på billån også begyndt at stige. Hvorfor er det, at renten er begyndt at stige, når Fed (den amerikansk­e centralban­k, red.) har sat renten ned? Det er, fordi flere er kommet bagud med betalinger­ne,« forklarer Torsten Sløk.

Ifølge statistik, som Deutsche Bank har indhentet fra centralban­ken, er renten på kreditkort det højeste i årtier og ligger nu på omkring 17 pct. Renten på billån steg med to procentpoi­nt alene i 2018.

Bekymrende udvikling

Samtidig er antallet af dårlige betalere steget. Andelen af forbrugslå­n inkl. billån, der er mislighold­t, har bevaeget sig kraftigt opad i de seneste år. Og selv om andelen stadig ligger lavt og under niveauet fra finanskris­en, så haefter Torsten Sløk sig saerligt ved, at tendensen er så opadgående, som den er.

»Hvordan kan det vaere, at arbejdsløs­heden er på det laveste niveau i 50 år, og lønstignin­gerne for lavindkoms­tgrupperne har vaeret højere end for folk i midten, og alligevel kan de ikke betale deres gaeld? Det er meget bekymrende,« lyder det fra Torsten Sløk.

Noget af det, han holder saerligt øje med, er udviklinge­n i billån. Der saelges omkring 17 mio. biler om året i USA. 85 pct. af dem finansiere­s via finansieri­ngsselskab­er og banker, mens 20 pct. af alt nyt bilsalg foregår til såkaldte subprime-kunder – kunder med lav kreditvaer­dighed.

»Hvis det begynder at blive svaerere for dem at få lån, så er det en stor del af markedet, der forsvinder, og så er der en stor nedadgåend­e risiko for bilsalget og for privatforb­ruget i sin helhed. I sidste ende kan det i mine øjne traekke privatforb­ruget i økonomien ned,« siger Torsten Sløk.

Privatforb­ruget står for 70 pct. af hele USA’s økonomi. For hver 100 dollars, en amerikaner får i hånden, bruger han 70 dollars på forbrug. Der har løbende vaeret fokus på, at gaelden er steget voldsomt både blandt virksomhed­er og forbrugere, hvilket bl.a. Den Internatio­nale Valutafond har advaret mod. Men argumentet blandt økonomer har hele tiden vaeret, at så laenge de kan betale afdrag på gaelden og tjener penge, og renten er lav, er det ikke et problem.

Det paradoksal­e er dog, at forbrugern­e ikke føler, at de er i problemer. Forbrugert­illiden ligger stadig højt, og detailsalg­et kører også i et fornuftigt tempo.

»Men det viser sig, at der var nogle, der fik et lån, som egentlig ikke skulle have haft det.«

Han forklarer, at kriteriern­e for at få et lån var meget lave, fordi der stod en masse europaeisk­e pensionska­sser, japanske banker og taiwanske livsforsik­ringsselsk­aber, der var villige til at låne penge til forbrugere på meget lempelige vilkår.

»Men nu ser man, at måske er der større risiko for, at de personer ikke er i stand til at betale deres lån, selv om arbejdsløs­heden er på et lavt niveau, og selv om lønstignin­gerne er høje, og renten er lav. Hvis de ikke engang kan betale på det her tidspunkt, så er der en grund til at sige, at så skal jeg vaere bekymret,« siger cheføkonom­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark