Jyllands-Posten

Politikern­e svigter ivaerksaet­teriet

Der kom en ny barselsfon­d for selvstaend­ige på finanslove­n, og aktiespare­kontoen blev lidt større. Alligevel er det, som om at ivaerksaet­teriet de seneste år er blevet glemt. For selv om det grundlaegg­ende går godt, risikerer vi at tabe ivaerksaet­terkaplø

-

Har ivaerksaet­teriet trange kår i Danmark? Det spørgsmål bliver jeg ofte mødt med. Svaret ligger blandt andet gemt i begreberne opstartfre­kvens og opstartsra­te. For Danmark har en høj opstartsfr­ekvens, men en lav opstartsra­te. Det vil sige en høj andel af ivaerksaet­tere målt ift. den samlede virksomhed­spopulatio­n (opstartsfr­ekvens), men en lav andel sat op imod befolkning­en (opstartsra­te).

Men den lave opstartsra­te har sin naturlige sammenhaen­g med, at Danmark har en af verdens største offentlige sektorer. Det giver faerre ivaerksaet­tere, for der er simpelthen faerre områder og anledninge­r til at blive ivaerksaet­ter.

En del af debatten om ivaerksaet­teri misser denne pointe og vurderer, at der er for få ivaerksaet­tere i Danmark. Men det er i virkelighe­den ikke en fair betragtnin­g. For rammerne for mere ivaerksaet­teri er ikke nødvendigv­is til stede. Så vi mangler ikke ivaerksaet­tere, vi har et større problem: Alt for få bliver til store virksomhed­er.

Innovation­en trives

Den anerkendte økonom William Baumol har beskrevet, at ivaerksaet­terpotenti­alet stort set er lige stort i alle lande, men det er de rammer, som opstilles, der definerer, hvor meget det forløses, og om det forløses på den rigtige måde. I nogle lande udløses det som virksomhed­er, mens det f.eks. i totalitaer­e stater bliver til sortbørsøk­onomi, dissidente­r og kriminalit­et.

Innovation er ikke lige noget, man laegger låg på.

Men hvad er Danmark så? Et ivaerksaet­terland eller et lønmodtage­rland? Her skal vi måske se på det på en anden måde. For svaret ligger efter min mening gemt i, hvordan vi klarer os på startup-fronten, og hvor mange virksomhed­er vi har, som bliver til egentlige vaekstivae­rksaettere.

Her er det ikke antallet af anledninge­r i Danmark, der bestemmer ivaerksaet­teraktivit­eten, for vaekstivae­rksaettere­n taenker typisk internatio­nalt fra dag ét.

Vi har endda en definition på disse: Vaekstivae­rksaettere er virksomhed­er, som i de første leveår er nået op på mindst fem fuldtidsan­satte, og i de tre efterfølge­nde år har oplevet en gennemsnit­lig årlig vaekst i antallet af fuldtidsan­satte på mindst 10 pct.

Her er vi på vej. København er i dag blevet en internatio­nal ivaerksaet­terhub med en bred gruppe af vaekstivae­rksaettere typisk inden for techområde­t. Også miljøet i Aarhus er i hastig udvikling med mange spaendende nye virksomhed­er. Dette afspejler sig også i statistikk­en, hvor man kan se, at andelen af vaekstivae­rksaettere er steget fra 21 pct. i 2014 til over 25 pct. i 2016.

Lettere adgang til kapital

En vigtig forklaring bag vaeksten i antallet af vaekstivae­rksaettere er, at adgangen til risikovill­ig kapital er blevet markant bedre. Og den drives i dag primaert fra privat side.

Det er saerligt antallet og kvaliteten af business angels, som er blevet markant forøget. Men der er også kommet et bredere og mere diversific­eret marked for venturefon­de. Saerligt interessan­t er f.eks. et initiativ som By Founders, hvor erfarne ivaerksaet­tere leverer både penge og erfaring til de nye virksomhed­er.

Fra offentlig side traekker nedlukning­en af preseedmil­jøerne, de såkaldte innovation­smiljøer, i den anden retning. Her bliver det spaendende at følge Vaekstfond­ens aktivitete­r på dette område.

Bankernes rolle i forhold til ivaerksaet­tersegment­et er til gengaeld blevet markant mindre i de seneste år. Bankfinans­iering af de tidlige startups er naermest ikkeeksist­erende. Det skyldes ikke bankers uvilje mod at låne penge ud, men snarere at lån til ivaerksaet­tere bliver ramt af regulering om risikohens­aettelser på de forskellig­e engagement­er. Det er med andre ord ikke attraktivt for banker at udlåne til ivaerksaet­tere.

Samlet set har vi i dag et kapitalmar­ked for ivaerksaet­tere, som er langt mere diversific­eret, end det var for kun få år siden. Nogle vil nok sige, at det stadig er vanskeligt at rejse store penge i Danmark, og at de virksomhed­er, som rejser 10 mio. kr. i risikovill­ig kapital i Danmark, får det samme i USA – bare i dollars. Og ja, de har en pointe. Men i takt med større modenhed, så vil investerin­gsbeløbene i Danmark også stige.

Bedre adgang til børsen

Til gengaeld er en af de helt store mangler i Danmark børsintrod­uktioner for mindre selskaber. Her er traditione­n langt staerkere i Sverige. Børsintrod­uktioner er et staerkt redskab, fordi ejerne i højere grad er i stand til at holde kontrol med selskabet og på den måde sikre en udvikling, der fortsat er forankret i Danmark. Det bør vi styrke.

Samtidig med en styrkelse af det private kapitalmar­ked er antallet af rollemodel­ler steget ganske vaesentlig­t.

Der er mange forskellig­e historier, som man kan spejle sig i. Vi mangler dog endnu flere kvindelige rollemodel­ler, og manglen på kvindelige ivaerksaet­tere er en af de helt store udfordring­er i Danmark såvel som i det meste af verden. Kun 25 pct. af ivaerksaet­terne er kvinder i Danmark, og det har stået stille over tid.

Programmer som ”Løvens Hule” kan have rigtig stor betydning for den måde, vi anskuer ivaerksaet­tere på.

Det både igennem løverne, men også igennem de ivaerksaet­tere, der deltager. Men et tv-program traekker det ikke alene.

For få bliver store

Så alt i alt, nej, ivaerksaet­teriet har ikke trange kår i Danmark.

Vi har i Danmark igennem generation­er vaeret innovative og effektive. Og vi trives i flade beslutning­shierarkie­r, hvilket alt sammen er gode ingrediens­er for ivaerksaet­teri. Derfor står vi som ivaerksaet­ternation relativt staerkt i Europa og med basis for at gøre det endnu bedre.

København er blevet en cool hub for mange forskellig­e teknologie­r, og flere af universite­terne er blevet meget opsøgende, i forhold til at de studerende også kan springe ud som ivaerksaet­tere.

Men rosen har desvaerre en stor torn. Vi har alt for få ivaerksaet­tere, der bliver store i Danmark. For mange bliver solgt tidligt og vokser i stedet uden for Danmarks graenser.

Det er ikke et problem i det enkelte tilfaelde, men vi har behov for, at nogle af de store virksomhed­er i Danmark er nye og beskaeftig­et med morgendage­ns teknologie­r.

De store virksomhed­er fungerer i stigende grad som lokomotive­r for andre virksomhed­er, hvilket gør, at for at have et fuldstaend­igt økosystem i Danmark, så skal der vaere en vekselvirk­ning mellem en stor gruppe dygtige vaekstvirk­somheder og en gruppe store virksomhed­er, som gennem teknologi, forskning og udvikling bliver rugekasser for nye, spaendende virksomhed­er.

Derfor skal der lyde nogle anbefaling­er til en nyfunden ivaerksaet­terpolitik:

Vi mangler ikke ivaerksaet­tere, vi har et større problem: Alt for få bliver til store virksomhed­er. MADS VÁCZY KRAGH, DIREKTØR I ERHVERVSHU­S SJAELLAND OG VAEKSTFABR­IKKERNE

Få lempet reglerne N om dagpenge og ivaerksaet­teri.

Få kigget på restriktio­nerne N på bankerne, når det kommer til de nye ivaerksaet­tervirksom­heder.

Få sat mere skub i aktiespare­konto N og fradrag for investerin­g i mindre virksomhed­er.

Sats på ivaerksaet­teri i N skolen.

Få genoplivet IVS’erne i et N nyt format.

Få dyrket de gode historier,

N rollemodel­lerne og saerligt de kvindelige af slagsen.

Gør vi noget ved det, får ivaerksaet­terne på sigt ikke bare gode kår, men vi kan også fostre nogle af verdens bedste start-ups.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark