Jyllands-Posten

»Det er et område, hvor Danmark kan skabe mange arbejdspla­dser«

Tejs Laustsen Jensen, der er topchef i Brintbranc­hen, ser det som et privilegiu­m at kunne bidrage til at løse klimaudfor­dringen.

- KASPER BRØNDGAARD kasper.b.andersen@finans.dk

Tejs Laustsen Jensen kalder det en blanding af lyst, muligheder og tilfaeldig­heder, at han er blevet en central aktør i brintbranc­hen. En branche, der hidtil ikke for alvor har spillet nogen stor rolle herhjemme, men som synes naermere et gennembrud end nogensinde tidligere.

Som adm. direktør i interesseo­rganisatio­nen Brintbranc­hen er Tejs Laustsen Jensens opgave at bidrage til et nulemissio­nssamfund og at sikre, at brint bliver en afgørende brik i den grønne omstilling og i elektrific­eringen af samfundet.

I flere år lå det ikke ligefrem i kortene, at brint skulle spille nogen større rolle i den grønne omstilling herhjemme, eller at Tejs Laustsen Jensen skulle spille med.

I begyndelse­n af 2000’erne var han politisk assistent for socialdemo­kraterne Henrik Sass Larsen og Poul Nyrup Rasmussen samt politisk konsulent i Dansk Ungdoms Faellesråd. Men et job i De Danske Bilimportø­rer i 2008 vaekkede Tejs Laustsen Jensens interesse for energi og teknik.

Det spaendings­felt har Tejs Laustsen Jensen befundet sig i lige siden, hvis man ser bort fra en kort afstikker til pensionsse­lskabet PFA.

»Det lyder så højstemt, men jeg har et helt fantastisk privilegiu­m i at kunne gå på arbejde og bidrage til at løse klimaudfor­dringen med mit beskedne bidrag og bryde nyt land i den grønne omstilling,« siger Tejs Laustsen Jensen.

Han er gift med Agnete Meldgaard Hansen, og sammen med deres søn på to år bor de på Amager.

Strøm omdannes til brint

De fleste herhjemme er bekendt med det danske vindmøllee­ventyr, som betyder flere end 33.000 arbejdspla­dser og 54 mia. kr. i eksport.

Den kraftige udbredelse af vind- og solenergi betyder, at strøm modsat tidligere er i overflod på mange tidspunkte­r, og den tendens ventes at vokse i fremtiden. Derfor kan brint komme til at spille en nøglerolle i omstilling­en af ikke bare elsystemet, men hele energisyst­emet til vedvarende energi, der producerer, som vinden blaeser.

Batterier er fortsat alt for dyre til at lagre mere end beskedne maengder strøm. Men ved hjaelp af elektrolys­e kan strøm omdannes til brint, der ligesom andre gasarter kan lagres.

I takt med at andelen af vedvarende energi stiger, bliver omdannelse­n af strøm til brint billigere. Det har fået flere store energisels­kaber, bl.a. danske Ørsted, til at arbejde med de såkaldte power to x-koncepter, hvorved strøm omdannes til andre energiform­er som brint.

»Det var en branche, som tidligere var lidt presset og måske heller ikke blev taget helt seriøst eller var på den politiske radar. Nu er vi heldigvis et helt andet sted,« siger Tejs Laustsen Jensen om brintbranc­hen.

»Hvis man skal ”decarbonis­ere” energisyst­emet og ikke bare elsystemet, så er der brug for at kunne lagre energien,« forklarer han.

Brint er nøglekompo­nent

I december 2019 fik branchen en tidlig julegave, da Energistyr­elsen uddelte 128 mio. kr. til to power to xprojekter.

Dermed får Danmark nye anlaeg til at producere brint – brint, som igen kan omdannes til for eksempel metanol, der kan bruges som braendstof til biler, skibe og fly.

»Brint er gået fra at vaere noget, ingen beskaeftig­ede sig med, og som der ikke var fokus på, til at vaere en nøglekompo­nent, når vi bevaeger os ind i de kommende 1015 års udvikling af klima- og energipoli­tikken,« siger Tejs Laustsen Jensen, der netop har fået Ørsted som medlem i Brintbranc­hen.

»Det er et område, hvor Danmark kan skabe rigtig mange industriar­bejdsplads­er over de naeste 5-10 år.«

 ??  ?? Tejs Laustsen Jensen, adm. direktør for Brintbranc­hen, var engang politisk assistent for Henrik Sass Larsen og Poul Nyrup Rasmussen.
Foto: Stine Bidstrup
Tejs Laustsen Jensen, adm. direktør for Brintbranc­hen, var engang politisk assistent for Henrik Sass Larsen og Poul Nyrup Rasmussen. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark