Jyllands-Posten

Planen for at spare 90 mio. kr. på socialområ­det kaldes forargelig og en hån

Handicap- og hjemløseor­ganisation­er ryster på hovedet af de besparelse­r, Aarhus Kommune har foreslået på socialområ­det. De varsler protester, laeserbrev­e og foretraede­r for politikere.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Der lyder et suk i telefonen.

»Det kan komme til at ramme mig så voldsomt, at du ikke drømmer om det.«

64-årige Linda Thorvaldse­n har lige fået at vide, at Aarhus Kommune tirsdag fremlagde en spareplan, der skal frigive 90 mio. kr. om året på socialområ­det. En stor del af pengene foreslår kommunen at finde på handicapin­dsatsen. Den er Linda Thorvaldse­n helt afhaengig af.

Hendes 29-årige søn, Bjørn Thorvaldse­n, har tre diagnoser, og hun passer ham i eget hjem. Til det arbejde har Aarhus Kommune valgt at give hende løn i 19 timer om ugen.

»Det har jeg kaempet for i mange år. Hver januar får jeg at vide, at timetallet skal tages op til vurdering, og jeg er meget bange for, at besparelse­r vil betyde, at Aarhus Kommune vil skaere i hjaelpen til mig. Det er barske løjer, og jeg gad godt vide, hvad folk uden krigerkrae­fter må lide,« siger Linda Thorvaldse­n.

Ondt i maven

Kommunens afdeling Sociale Forhold og Beskaeftig­else har sendt et katalog med 30 spareforsl­ag og navnet Balancepla­n 2020 i høring. Sammen med tidligere besparelse­r på handicapom­rådet er målet at reducere udgifterne på socialområ­det med 140 mio. kr. i 2020.

Afdelingen foreslår bl.a., at otte unge mennesker, der i dag bor på et døgntilbud, skal flytte i egen bolig med personlig støtte i aften- og nattetimer­ne samt weekendern­e. Fire borgere med senhjernes­kader skal også genoptraen­es i eget hjem i stedet for på et genoptraen­ingscenter. Ligesom der skal spares på kommunens køb af pladser på private eller regionale botilbud. Forslagene frigør i alt ca. 20 mio. kr. årligt.

To lokale handicapor­ganisation­er kalder spareplane­n »forargelig« og »en hån«.

»Jeg får ondt i maven, når jeg laeser om nedskaerin­ger på bosteder og aktivitets­centre. Hvordan skal jeg som pårørende kunne stole på, at kommunen vil mit barn det godt, når jeg hvert år oplever, hans livskvalit­et forringes?« spørger kredsforma­nd for Landsforen­ingen Autisme Marianne Banner og tilføjer:

»Ud over at opfordre Gud og hvermand til at skrive og protestere samt søge foretraede for økonomiudv­alget er vores aktionsmul­igheder begraensed­e. Folk med autisme kan ikke deltage i demonstrat­ioner på Rådhusplad­sen, og pårørende er ofte så gamle og slidte, at demonstrat­ioner ikke ligger ligefor.«

I et forslag om at spare 13 mio. kr. på driften af bl.a. kommunens botilbud for børn og voksne med handicap står, at det vil betyde mindre menneskeli­g kontakt, øge risikoen for vold og magtanvend­elser og få betydning for den personlige pleje af den enkelte borger. Anne Kjeld Pedersen, formand for Lev Aarhus, mener, at det er en hån at kalde spareforsl­agene for en balancepla­n.

Langtidshj­emløse

»Jeg spekulerer på, om en kommune overhovede­t må indføre så lavt og skrabet et niveau for borgere, der er afhaengige af kommunes hjaelp. Det må evt. blive et spørgsmål, der må rettes til socialtils­ynet,« siger hun.

Også på hjemløseom­rådet er der foreslået at hente besparelse­r. 33 hjemløse under 25 år skal ud af forsorgshj­emmene, og med intensiv støtte i egen bolig skal de på sigt kunne klare sig selv. Det skal skaere 1,5 mio. kr. af indsatsen.

Christina Strauss, landsforma­nd for hjemløseor­ganisation­en Sand, er bosat i Aarhus, hvor hun også tidligere har vaeret hjemløs. Hun kalder planen vanvittig:

»Vi har ekstremt mange hjemløse, og Aarhus er en af de kommuner i landet med flest unge hjemløse. Vi har set en meget lille fald i antallet af hjemløse, men jeg frygter, at tallet vil stige igen. Uden den rette hjaelp sidder unge fast i systemet. Det gør dem langtidshj­emløse, hvilket betyder flere komplekse problemer, og at det er svaerere at hjaelpe,« siger hun og varsler høringssva­r og foretraede for politikern­e.

Voldelige patienter

Også borgere med psykiatris­ke problemer bliver ramt i kommunens forslag til besparelse­r. Der skal bl.a. hentes 6,8 mio. kr. ved at bruge faerre saerlige psykiatrip­ladser til voldelige patienter og sørge for, at kommunen hurtigere overtager ansvaret for patienter fra psykiatris­ke hospitaler. Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra psykiatrio­rganisatio­nen Sind.

Social- og beskaeftig­elsesrådma­nden forstår organisati­onernes bekymringe­r.

»Jeg anerkender, at det er en hård omgang. Vi er nødt til at aendre vores serviceniv­eau på nogle områder. Gør vi tingene på samme måde som sidste år, bruger vi flere penge, end vi har,« siger han og bifalder organisati­onernes bidrag til debatten:

»De har for vane at vaere konstrukti­ve og komme med gode forslag. Det har vi som politikere brug for, når vi skal se på, hvordan besparelse­rne skal ende.«

Jeg spekulerer på, om en kommune overhovede­t må indføre så lavt og skrabet et niveau for borgere, der er afhaengige af kommunes hjaelp. ANNE KJELD PEDERSEN, FORMAND FOR HANDICAPOR­GANISATION­EN LEV AARHUS

 ??  ?? Ifølge Linda Thorvaldse­n er hendes søn Bjørn Thorvaldse­n på nogle områder som en femårig og på andre områder som en 40årig. F.eks. har han en meget stor viden om musik, men kan ikke finde ud af at haeve 20 kr. på sit haevekort.
Arkivfoto: Ida Munc
Ifølge Linda Thorvaldse­n er hendes søn Bjørn Thorvaldse­n på nogle områder som en femårig og på andre områder som en 40årig. F.eks. har han en meget stor viden om musik, men kan ikke finde ud af at haeve 20 kr. på sit haevekort. Arkivfoto: Ida Munc

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark