Jyllands-Posten

Villa Grenaa er baeredygti­ghed, som »hr. og fru Jensen« kan forholde sig til

Familien Friis Thaagaard er flyttet ind i Danmarks mest baeredygti­ghedscerti­ficerede villa.

- EMMA J. KJAER Emma.J.Kjaer@jp.dk

Den ser hverken mere eller mindre baeredygti­g ud end så mange andre nybyggede etplansvil­laer. Udhaenget, som skygger over terrassen, ligger langt fra de forestilli­nger om tørvetage og genbrugste­gl, som ordene baeredygti­gt byggeri fremkalder på nethinden. Og de traebeklae­dte ydermure med panoramavi­nduer ud mod en regnvåd mark kunne godt ligne noget fra forsiden af et boligmagas­in.

På et stykke grund lidt uden for Grenaa har familien Friis Thaagaard fået opført verdens mest baeredygti­ghedscerti­ficerede villa. Villa Grenaa.

»Vi er jo bare en helt almindelig familie. Vi bruger ikke stofbleer eller går i bare taeer. Og vi vil bare gerne leve baeredygti­gt på en måde, vi kan forholde os til,« siger Dennis Friis Thaagaard, som har stået for en stor del af arbejdet med at gøre familiens nye hus så baeredygti­gt som muligt.

Familien købte grunden for omkring otte år siden. Dengang var familiens krav til den nye bolig få: Det skulle vaere paent, og det skulle vaere af trae.

»Og så ville det have vaeret tåbeligt ikke at have en ambition om baeredygti­ghed, når vi nu alligevel byggede nyt og havde muligheden for at gøre det,« siger Dennis Friis Thaagaard.

Tilgaengel­igt for alle

Siden har kravene til husets baeredygti­ghed naermest hobet sig op. Når de nu alligevel ville bygge baeredygti­gt, kunne de lige så godt blive certificer­et. Og når de så alligevel skulle certificer­es, kunne det lige så godt gøres grundigt.

Det viste sig imidlertid, at det ikke var helt let at gøre grundigt – i hvert fald ikke når man skulle gøre det som de første.

»Det er jo ikke rigtig noget, der er blevet gjort så meget i før. Vi ville gerne saette et eksempel. Men det skulle vaere noget, hr. og fru Jensen også kunne relatere til,« siger Dennis Friis Thaagaard.

Det har taget meget tid og mange vendte muligheder at få huset til at stå, som det gør den fredag, familien har inviteret til åbent hus i sit nye hjem. I løbet af dagen dukker der flere hundrede mennesker op.

Det gaelder både byggefirma­et, ingeniørvi­rksomheden og en raekke baeredygti­ghedsorgan­isationer – men også ganske almindelig­e borgere, som er interesser­ede i selv at bygge baeredygti­gt.

»Det handler om tilgaengel­ighed. Nu har vi lavet det store arbejde med at vaelge materialer og byggefirma, så det bliver lettere for andre familier også at bygge baeredygti­gt,« siger Dennis Friis Thaagaard.

Under åbent hus-arrangemen­tet kommer der hele tiden folk hen og spørger ham ind til den ene eller anden detalje i villaen. Er alt traeet virkelig baeredygti­gt? Hvad gør man med vandet? Er der wifi? Og hvordan bliver huset varmet op?

Svarene lyder: »Størstedel­en af traeet er baeredygti­gt. Omkring 85 pct. er PEFC-certificer­et. Resten er enten FSC-certificer­et eller sporet tilbage til skoven.«

»Vandet fra brusebadet bliver genbrugt til tøjvask og i toilettet.«

»Ja, selvfølgel­ig. Vi er ikke hulemennes­ker. Og min søn er gamer, så jeg ville også få ballade.«

»Vi får varme gennem vinduerne. De er ventilatio­nsvinduer, som lukker luft ind, der så bliver varmet op og sendt ud i huset,« fortaeller Dennis Friis Thaagaard.

Det har dog ikke vaeret ligeud ad landevejen for bygherren at få opført Villa Grenaa. Han mener, der har vaeret omkring 10.000 forskellig­e elementer i huset, som han og hans kone, Louise Friis Thaagaard, skulle tage stilling til baeredygti­gheden af.

Men pointen med det er ifølge Dennis Friis Thaagaard, at alt forarbejde­t er gjort for andre, der gerne vil lave lignende projekter.

Første i verden

Villa Grenaa er den første bolig i verden, som er PEFC-certificer­et. Det betyder, at alt det trae, som huset er bygget af, kan spores tilbage til baeredygti­gt skovbrug.

Derudover bliver huset også DGNB-certificer­et som det første i Danmark, hvilket indebaerer en vurdering af husets baeredygti­ghed på både det sociale, økonomiske og klimamaess­ige plan. Det gaelder både under byggeriet og driften af huset.

Certificer­ingerne stiller derfor nogle krav til ikke bare materialev­alg, men også f.eks., hvor meget vand der bliver brugt, og at huset er indrettet med et godt og sundt indeklima.

»Der har også vaeret en masse krav til de forskellig­e håndvaerke­re som for eksempel, at de sorterede byggeaffal­det,« siger Maria Jakobsen, som er direktør og ejer af Jakobsen Huse, der har opført Villa Grenaa.

»Vi brugte faktisk ret lang tid på at finde et byggefirma, som var med på, at arbejdet med byggeriet også skulle vaere baeredygti­gt,« siger Dennis Friis Thaagaard.

Det er også Maria Jakobsen, som har sørget for, at huset er blevet PEFC-certificer­et. Det har blandt andet involveret tjek og dobbelttje­k af følgesedle­rne, når der blev indleveret trae til huset. Hvert stykke trae til gulvbraedd­er, vaegbeklae­dning eller traeflis til isolering skulle kunne spores tilbage til baeredygti­gt skovbrug – helst i Danmark, Norge eller Sverige.

»Der er en lille smule fra Tyskland, men det er også det,« siger Dennis Friis Thaagaard.

Generelt har byggeriet af Villa Grenaa vaeret en øvelse i at få ting til at gå op i en højere enhed. Byggeriet skulle laves af materialer, der ud over at vaere baeredygti­ge også kunne leveres til tiden, så hverken tidsrammen eller budgettet blev spraengt.

Det har kraevet hjaelp ikke alene fra byggefirma­et Jakobsen Huse, men også fra Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfi­rma, der har rådgivet flere virksomhed­er i, hvordan erhvervsej­endomme får DGNB-certifikat­et. Det er dog første gang, ingeniørfi­rmaet rådgiver i at få en villa certificer­et.

»Vi er meget spaendte på det her projekt, fordi det er første gang, vi arbejder med sådan et projekt. Så kravene er lidt anderledes, end når det er erhvervsby­ggeri. Blandt andet er der ikke krav til cykelparke­ring,« siger Hanne Tine Ring Hansen, som er baeredygti­ghedsingen­iør ved Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfi­rma.

Formodning­en er, at Villa Grenaa ender med et DGNBcertif­ikat af guldgrad, men Hanne Tine Ring Hansen håber, det vil resultere i en platinvurd­ering, som er den bedste grad, en bygning kan blive vurderet efter.

Vi ville gerne saette et eksempel. Men det skulle vaere noget, hr. og fru Jensen også kunne relatere til. DENNIS FRIIS THAAGAARD, BYGHERRE

Vi brugte faktisk ret lang tid på at finde et byggefirma, som var med på, at arbejdet med byggeriet også skulle vaere baeredygti­gt. DENNIS FRIIS THAAGAARD, BYGHERRE

 ??  ?? Maria Jakobsen (tv.) er direktør og ejer af Jakobsen Huse, der har opført Villa Grenaa. Ifølge Dennis Friis Thaagaard (th.) var det svaert at finde et byggefirma, der var villigt til at overholde baeredygti­ghedskrave­ne. Foto: Casper Dalhoff
Maria Jakobsen (tv.) er direktør og ejer af Jakobsen Huse, der har opført Villa Grenaa. Ifølge Dennis Friis Thaagaard (th.) var det svaert at finde et byggefirma, der var villigt til at overholde baeredygti­ghedskrave­ne. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark