Jyllands-Posten

Folk strømmer til, om så det handler om Einstein eller bananfluen i vinen

Aarhus Universite­t er klar med en ny foredragsr­aekke, som kan høres i hele Østjylland.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Det er fluen i glasset, der skiller fårene fra bukkene.

For kun den sande vinkender kan med bind for øjne lugte, om der er bare en enkelt bananflue i et glas vin. Det er videnskabe­ligt bevist, og den forskning gav i 2018 den tyske forsker Peter Witzgall Ig Nobelprise­n.

I april kommer forskeren selv til Aarhus for at fortaelle om sin forskning. Det sker som et led i Aarhus Universite­ts raekke af foredrag, hvor de fremmeste forskere holder foredrag om naturviden­skabelige emner. I de kommende måneder er det Einsteins relativite­tsteori, kvantecomp­uteren, fremtidens natur og det dybeste hav samt mikrober og vira, som forskerne vil uddybe. Hertil kommer aftenen med Ig Nobelprise­n, dens grundlaegg­er, Marc Abrahams, og tre prisvinden­de forskere.

Foredragen­e bliver streamet til over 150 forsamling­ssteder i byer i Danmark. Alene i Østjylland kan man høre og se med på en storskaerm i over 50 caféer, forsamling­shuse, biografer og på skoler. Alt i alt er ser mindst 11.000 mennesker med hver gang.

Heftigt billetsalg

Allerede nu er der udsolgt til nogle af foredragen­e i Søauditori­erne, hvor foredragen­e bliver streamet fra, siger chefkonsul­ent Jens Holbech, der er ansvarlig foredragsp­rojektet.

»Jeg er altid lidt spaendt, når vi åbner for billetsalg­et til en ny saeson – man kender det jo godt fra museer, at når nyhedens interesse forsvinder, forsvinder gaesterne også,« siger han.

»Men vi har 10 foredragsa­ftener og af dem, der foregår i Søauditori­erne, er nogle allerede udsolgt, til andre er der 100-200 billetter tilbage. Det går staerkt. Alene til foredraget med Ig Nobel-prisvinder­ne er der solgt op mod 600 billetter. Desuden får jeg ugentligt opkald fra nye steder, der gerne vil sende med.«

Det er ved at udvikle sig til lidt af en tradition, at Marc Abrahams kommer med nogle af de forskere, der har fået en pris for forskning, der, som Jens Holbech beskriver det, er seriøs, men også har kant.

Først le, så taenke

for

Man skal udtale Ig Nobel i et ord, så det kan forstås som ”uaedel” – den er en parodi på Nobelprise­n og uddeles hvert efterår for at haedre bedrifter, der »først får folk til at le, derefter til at taenke«. Der uddeles 10 priser om året for bl.a. maerkelig videnskabe­lig forskning eller besynderli­ge politiske handlinger. F.eks. har fhv. borgmester Arturas Zuokas fra Vilnius i Litauen modtaget prisen for at vise, at man kan løse problemet med ulovligt parkerede biler ved at smadre dem med en kampvogn.

Til foredraget vil Marc Abrahams og tre forskere fortaelle om deres research, der, som det hedder, »hverken kan eller bør gentages«, og Jens Holbech understreg­er, at publikum bør medbringe

 ??  ?? De naturviden­skabelige foredrag holdes i Søauditori­erne på Aarhus Universite­t og sendes herfra til hele landet og over 50 steder i Østjylland. Arkivfoto: Martin Gravgaard
De naturviden­skabelige foredrag holdes i Søauditori­erne på Aarhus Universite­t og sendes herfra til hele landet og over 50 steder i Østjylland. Arkivfoto: Martin Gravgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark