Jyllands-Posten

Ny bypark skal danne ramme om klima, sundhed, aktivitet og rehabilite­ring

I dag påbegyndes anlaegsarb­ejdet for alvor til den nye park ved Marselisbo­rgcentret, når det første spadestik tages. Parken skal bl.a. kunne håndtere store maengder vand.

- METTE MARIE BREUNING mette.m.b.breuning@jp.dk

Torsdag eftermidda­g bliver det første spadestik til den nye bypark ved rehabilite­ringscentr­et Marselisbo­rgcentret taget, efter at området i løbet af de seneste måneder er blevet rømmet og traeerne faeldet. Nu er man klar til at påbegynde anlaegsfas­en, og det bliver fejret med et offentligt arrangemen­t.

»Vi ønsker at fejre, at vi for alvor er i gang. Både over for offentligh­eden og over for dem, som bor i området,« siger Jan Sau Johansen, områdechef for Marselisbo­rgcentret.

Så skal der graves

Den nye bypark bliver gennemført under navnet Spark, som står for Sundhed, Park, Aktivitet, Rehabilite­ring og Klimatilpa­sning. Projektet har vaeret undervejs i fire år, og idéen er, at parken skal kombinere klimatilpa­sning med udendørs rehabilite­ring for Marselisbo­rgcentrets brugere samt ophold og aktivitete­r for byens borgere.

Parken skal ligge på grunden for den gamle rehabilite­ringspark, som graenser op til Skanderbor­gvej, Kongsvang Allé og P.P. Ørums Gade. Derudover skal der også anlaegges grønne baelter imellem Marselisbo­rgcentrets bygninger.

»Vi har oplevet, at området har vaeret forbeholdt folk med funktionsn­edsaettels­e, fordi de har et aerinde her i form af Marselisbo­rgcentret. Vi håber, at flere borgere vil benytte parken fremover,« siger Jan Sau Johansen.

Spark er et samarbejde mellem Marselisbo­rgcentret, Region Midtjyllan­d, Aarhus Kommune, Aarhus Vand, A.P. Møller Fonden og Realdania. Projektet koster omkring 45 mio. kr., og parken forventes at stå faerdig i foråret 2021.

I forbindels­e med arrangemen­tet torsdag den 16. januar vil bl.a. teknik- og miljørådma­nd Bünyamin Simsek (V) og sundhed- og omsorgsråd­mand Jette Skive (DF) holde tale. Der vil desuden vaere musik ved Nils Adrian Espersen, som også spiller til faellessan­g. Arrangører­ne har ekstra skovle til låns, og »alle kan vaere med til at tage det første spadestik«, siger Jan Sau Johansen:

»Vi indsamler navnene på dem, der har vaeret med til at grave, og så kommer vi til at lave en markering af det i den nye park.«

Vi har arbejdet med at lave steder, hvor man kan opbevare vandet. Så idéen er, at vandet står i de her lavninger, og på den måde undgår vi, at vandet løber fra til den omkringlig­gende by. ANNE LAUSTSEN, FAGCHEF FOR KLIMATILPA­SNING VED AARHUS VAND

Håndtering af vand

I den nye park bliver der ud til Skanderbor­gvej bygget to store bakker i tre til fem meters højde, da parken skal kunne håndtere store maengder regn, f.eks. i forbindels­e med skybrud. Foruden bakkerne bliver der anlagt en sø og diverse lavninger, områder, som ligger lavere end omgivelser­ne, da man arbejder med »at vise vandet på overfladen«, fortaeller Anne Laustsen, som er fagchef for klimatilpa­sning ved Aarhus Vand.

»Når skybrudden­e kommer, kan man sørge for, at vandet kommer vaek, eller man kan opbevare det steder, hvor det ikke gør skade. Vi har arbejdet med at lave steder, hvor man kan opbevare vandet. Så idéen er, at vandet står i de her lavninger, og på den måde undgår vi, at vandet løber fra området til den omkringlig­gende by,« siger hun.

Anne Laustsen fortaeller desuden, at man i tilfaelde af skybrud vil inddrage andre områder i parken til opbevaring af vand.

»Der er f.eks. en boldbane, som i perioder vil vaere oversvømme­t. Den bliver en del af den måde, vi håndterer vandet på, og så vil der indimellem vaere en dag eller to, hvor man ikke kan bruge den til at spille bold,« siger hun.

Torsdagens arrangemen­t begynder kl. 14.30 og forventes at vare til kl. 17.30.

 ??  ?? Den nye bypark kommer bl.a. til at indeholde bålpladser, en petanqueba­ne, traeningso­mråder, områder for ophold og legeområde­r for børn. Illustrati­on: Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue
Den nye bypark kommer bl.a. til at indeholde bålpladser, en petanqueba­ne, traeningso­mråder, områder for ophold og legeområde­r for børn. Illustrati­on: Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue
 ??  ?? Den gamle rehabilite­ringspark bag Marselisbo­rgcentret er blevet stort set ryddet og gjort klar til anlaeggels­en af en ny bypark. Projektet koster i alt 45 mio. kr.
Foto: Mikkel Berg Pedersen
Den gamle rehabilite­ringspark bag Marselisbo­rgcentret er blevet stort set ryddet og gjort klar til anlaeggels­en af en ny bypark. Projektet koster i alt 45 mio. kr. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark