Jyllands-Posten

Blikskur og fattigdom giver Jakob Edsen perspektiv på tilvaerels­en

Orienterin­gsløberen Jakob Edsen er lige nu på intensiv traeningsl­ejr i Kenya forud for VM, der for første gang bliver afholdt i Danmark.

- KRISTIAN KOROTAYEV kristian.korotayev@jp.dk

Til sommer bliver VM i orienterin­gsløb for første gang nogensinde afholdt på dansk grund. Som forberedel­se til det store event er den tidligere bronzevind­er ved netop VM Jakob Edsen på en fire uger lang traeningsl­ejr i Iten i det vestlige Kenya.

»Her er en udpraeget løberkultu­r. Det er specielt. Det summer bare af løb. Overalt, hvor man løber, møder man kenyanske grupper på vejene, som kommer løbende. Der er også mange andre europaeisk­e løbere, som er på traeningsl­ejr hernede. Der er generelt et helt vildt højt niveau af løbere, så dem traener vi med, når vi kan få det til at passe ind. Hele miljøet er noget, som traekker mange til at vaere netop her,« fortaeller Jakob Edsen.

Sammen med en god håndfuld andre danske atleter fra Aarhus 1900 Orienterin­g og AGF Atletik, samt OL-atleten Anna Emilie Møller, er Jakob Edsen indlogeret på en camp med spisesal og små lejlighede­r. Byen Iten er beliggende med 2.400 meter over havniveau. Han traener hårdt og to gange dagligt, men starten på traeningso­pholdet forløb ikke helt som planlagt.

»Den første uge har vi ikke traenet hårdt, fordi kroppen lige har brug for at adaptere og komme ovenpå. Den første uge har flere af os døjet med hovedpine og ubehag. Nok primaert på grund af højden. Vi kom jo til et helt nyt miljø, hvor maden er anderledes, forholdene er anderledes, og de naturlige bakterier i området også er anderledes.

Jeg havde en tur, hvor jeg var syg i et par dage. Det er bare uheldigt,« siger Jakob Edsen, der så småt er begyndt at vaenne sig til forskellen­e.

Højden spiller ind

Det er ikke nogen tilfaeldig­hed, at man har placeret atleterne i netop Iten. Beliggenhe­den gør nemlig, at man kan gennemføre højdetraen­ing. En traeningsv­ariant, der gør noget helt saerligt ved kroppen.

»Iltniveaue­t er meget anderledes end nede ved havniveau. Mange af de rigtig, rigtig dygtige løbere, som skal have de sidste procenter, tager herned af netop den grund. Når iltniveaue­t er lavere, så får kroppen ikke lige så meget ilt, så derfor vil den kompensere ved at danne en masse nye røde blodlegeme­r, der kan transporte­re mere ilt rundt i kroppen. Det tager selvfølgel­ig noget tid for kroppen at vaenne sig til, så det er blandt andet derfor, at man skal vaere hernede i minimum fire uger for at få den fulde effekt. Når vi kommer tilbage til havniveau, så skulle vi gerne have en større volumen af røde blodlegeme­r og på den måde kunne yde mere,« siger Jakob Edsen, der glaeder sig til at maerke forskellen, når man vender snuden hjemad mod Danmark, hvor VM naermer sig med hastige skridt.

Umiddelbar­t kan han nemlig ikke maerke, at han rykker sig mere rent traeningsm­aessigt end hjemme i Danmark. En stor del af forklaring­en skyldes netop højden.

»Umiddelbar­t maerker man ikke en positiv effekt. Det er naermere den anden vej rundt, fordi kroppen lige skal indstille sig på højden,« fortaeller han.

Mere end en traeningsl­ejr

Under traeningso­pholdet får de danske atleter også mulighed for at lave andet end at traene. Blandt andet har de vaeret ude at møde lokale kenyanere, som lever under vilkår, der er meget anderledes end i Danmark. Noget, der giver et andet perspektiv på tilvaerels­en.

»I sidste uge var jeg med ude at besøge en familie, som boede i et blikskur. De havde ikke andet end tre geder og en enkelt ko. Faderen havde ikke noget arbejde, moderen kaemper med at få en uddannelse, og børnene går i skole, som de knap kan betale for. Alligevel blev vi inviteret indenfor, og de lavede the og pandekager til os. De ville gerne snakke og fortaelle. Man følte ikke, at de forsøgte at presse noget ud af én, men mest bare for at vaere venlige,« fortaeller Jakob Edsen, der nyder, at det hele er enormt simpelt og lavpraktis­k i Kenya.

»Forholdene og kulturen er, at man ikke har mere, end man har behov for. Det skinner igennem her, og når man går rundt ude i byen. Det er et fattigt område, hvor man ikke har så mange penge at gøre godt med for den lokale. De lever enormt primitivt. Det spaendende og laererige ved det er, at overalt, hvor vi kommer, er folk gaestfrie og enormt venlige. De har ikke den der materialis­tiske holdning, som vi kan have meget derhjemme, hvor mere vil have mere. Her er man glad for det, man har. Hvis nogle har mindre, deler man med dem,« siger han.

Han har også oplevet, at man har en anderledes måde at anskue tid på. Et aspekt, der gør, at man hverken maerker til stress eller hektik.

»Der er ikke noget, der haster hernede. Man har alverdens tid. Det smitter af på os. Man kan godt maerke, at man kommer helt ned i et andet gear. Det er også en af fordelene ved at vaere på traeningsl­ejr. Man skal ikke koncentrer­e sig om andet end bare at traene hårdt, spise, sove og slappe af,« siger han.

VM naermer sig

I 2018 vandt Jakob Edsen VM-bronze i sprintstaf­et, og til sommer venter så endnu et VM, hvor ambitionsn­iveauet er højt.

»VM fylder klart noget i mine tanker. På den individuel­le distance vil jeg gerne i topseks. Vi har jo også stafethold­et, hvor vi tidligere har taget medaljer hvert eneste år. Det er selvfølgel­ig også målet i år,« siger han og fortaeller, at man på traeningsl­ejren i Kenya ikke løber orienterin­gsløb, da området ikke indbyder til det. I stedet har man meget mere fokus på den fysiske del.

VM i orienterin­gsløb kan opleves for første gang i Danmark til juli, når Trekantomr­ådet laegger grund til den store begivenhed.

 ??  ?? Jakob Edsen er sammen med blandt andre Maja Alm og Anna Emilie Møller lige nu på traeningsl­ejr i det vestlige Kenya. Arkivfoto: Christian Lykking
Jakob Edsen er sammen med blandt andre Maja Alm og Anna Emilie Møller lige nu på traeningsl­ejr i det vestlige Kenya. Arkivfoto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark