Jyllands-Posten

Baeredygti­ghed er en nødvendigh­ed og et konkurrenc­eparameter

- Tekst: Palle Damborg, Virksomhed­sejer og Formand for Fremstilli­ngsindustr­ien i DI.

Istarten af december fik vi en klimalov i Danmark med tilslutnin­g fra naesten alle partier i Folketinge­t. Det er helt enestående. Også i internatio­nal sammenhaen­g. Klimaloven bliver en rettesnor for politikere, erhvervsli­v og borgere i Danmark. Med et mål om 70 procent CO2-reduktion i 2030 har et bredt flertal i Folketinge­t sat en klar og ambitiøs retning. Det er godt, at der nu er skabt sikkerhed om fremtidens klimapolit­ik.

Hvis vi skal i mål med 2030 målene og løse klimaudfor­dringerne, har vi brug for et staerkt engagement fra både politikern­e og erhvervsli­vet. Her er vi heldigvis godt på vej.

Dansk Industri har med sin 2030-plan sat grøn vaekst på dagsordene­n, og mange virksomhed­er arbejder målrettet med FN’s Verdensmål, baeredygti­ghed og grøn omstilling.

Men hvis vi skal blive ved med at skabe arbejdspla­dser og indtaegter til velfaerd er det vigtigt, at vores forretning­smodeller også er baeredygti­ge. De to ting haenger uløseligt sammen. Det er helt essentielt for vores konkurrenc­eevne. Det er derfor vi taler om grøn vaekst.

Fremstilli­ngsindustr­ien i DI er en forening der varetager ca. 1500 virksomhed­ers interesser. Foreningen repraesent­erer nogle af de største industrivi­rksomheder i Danmark som bl.a. Kamstrup, Linak, Grundfos og Danfoss, men langt størstedel­en, nemlig. 80% af medlemmern­e er små- og mellemstor­e virksomhed­er. De mange små og mellemstor­e virksomhed­er kommer til at spille en vigtig rolle for den grønne omstilling med den virkelyst og innovation, der trives her. Det bliver der hårdt brug for.

Mange af SMV’erne i Danmark er underlever­andører til de store virksomhed­er. Både store og små virksomhed­er vil i stigende omfang opleve at deres kunder herhjemme og i udlandet stiller krav om baeredygti­ghed. Det bliver i endnu højere grad fremover et konkurrenc­eparameter.

FN’s Verdensmål er et vigtigt og velegnet vaerktøj til grøn omstilling og baeredygti­ge forretning­smodeller. Med det i fokus kan virksomhed­er arbejde strategisk med baeredygti­ghed og sikring af konkurrenc­eevnen i fremtiden.

I denne udgave kan du bl.a. laese, hvordan Kamstrup, en af Danmarks største virksomhed­er, arbejder med den grønne omstilling, og hvordan de arbejder med deres underlever­andører. Kamstrup er også en virksomhed der over det seneste år har deltaget i DI’s ”Fra filantropi til god forretning” – Et projekt hvor 21 virksomhed­er i DI har arbejdet strategisk med baeredygti­g udvikling.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark