Jyllands-Posten

Den nye generation af HoloLens forbedrer fremtidens service

Med den rigtige teknologis­ke løsning kan produktion­svirksomhe­der yde bedre service til deres kunder

-

Augmented reality (AR) og HoloLens, er normalt ikke begreber man kaeder sammen med service og vedligehol­delse af produktion­sudstyr. Men selvom det kan lyde som science fiction, så er det teknologis­ke løsninger, der ikke alene kan give en bedre men også en billigere service.

”I dag handler det ikke laengere om blot at saelge produktion­sudstyr, men om at saelge oppetider, og det kraever en helt ny tilgang til service af udstyret,” forklarer Steffen Schou Bojer, løsningsar­kitekt hos Columbus.

En af de ting der kan gøre service dyr er, at komplicere­t udstyr ofte kraever, at det er dyre seniortekn­ikere der servicere og vedligehol­de udstyret, netop fordi det kraever stor viden og erfaring.

”Men hvis man kan sende en juniortekn­iker ud, der kan traekke på en seniortekn­ikers viden og erfaring i realtid, så er der mange penge at spare,” siger Steffen Schou Bojer.

Det er her hvor et AR-headset, HoloLens, kommer ind i spillet. Hos Columbus har man løsninger, der kobler service i felten sammen med HoloLens, og på den måde bringer AR ud til servicetek­nikerne i marken.

”På den måde kan du sende juniortekn­ikerne ud i marken, og gennem HoloLens kan seniortekn­ikere følge med i, praecis hvad juniortekn­ikeren ser, og på den måde guide og hjaelpe, så kunden får service som var det en seniortekn­iker,” pointerer Steffen Schou Bojer.

Styrket service

Løsninger som HoloLens betyder at det vil vaere muligt for virksomhed­er at saenke serviceomk­ostninger og yde bedre service.

”Flere af vores kunder overvejer nu at kombinere service med HoloLens. Vi har fx en vindmølle- og svejseudst­yrsproduce­nt som kunder, der begge saelger deres udstyr i hele verden. For dem er det en stor udgift at skulle flyve seniortekn­ikere rundt i hele verden,” forklarer Steffen Schou Bojer.

Netop muligheden for at minimere rejseomkos­tninger og dyr tid, er en af de store fordele ved denne teknologi. Dyre specialist­er vil kunne holdes hjemme og derfra guide teknikere der er ’on location’.

”Seniortekn­ikeren kan guide ved at dele sin skaerm og endda tegne på den, på den måde kan den lokale tekniker få en fuldstaend­ig integreret oplevelse. Ligeledes kan seniortekn­ikeren forsyne den lokale tekniker med dokumentat­ion og manualer. Den nye generation af HoloLens er nemlig markant mere avanceret end den Virtual Reality som forbrugern­e kender i dag,” siger Steffen Schou Bojer.

HoloLens til oplaering

Det er dog ikke kun til den praktiske service, at Steffen Schou Bojer ser store muligheder for HoloLens. Også når det kommer til oplaering af servicetek­nikere og opbygning af guider er der et stort potentiale i denne banebryden­de teknologi.

”Det er muligt at opbygge digitale modeller af maskiner og vise dem i HoloLens. På den måde kan det illustrere­s, hvilke vaerktøjer der skal bruges til en opgave, hvor meget moment der skal bruges og så videre, pointerer Steffen Schou Bojer.

Men også inden en tekniker sendes ud i felten, kan han få glaede af HoloLens. De kan nemlig bruges til at oplaere folk mere interaktiv­t, og endda mere eller mindre uden hjaelp fra andre medarbejde­re.

”Der kan fremstille­s holografis­ke tegninger, som brugerne kan interagere med, og dermed kan medarbejde­re oplaeres og efteruddan­nes stort set uden at andre blander sig,” siger Steffen Schou Bojer.

På den måde bliver HoloLens både et internt og eksternt vaerktøj med taet integratio­n til virksomhed­ens serviceafd­eling.

Kun fantasien saetter graenser

Muligheder­ne stopper dog ikke der. For Steffen Schou Bojer ser mange muligheder i at kombinere service med både HoloLens og kunstig intelligen­s (AI).

”Når vi samler data op på maskinerne, der skal vedligehol­des, kan vi lave forebyggen­de vedligehol­delse, og derved kan vi udbedre eller udskifte udstyr, når det er nødvendigt og ikke når en serviceman­uel siger det, eller når det bryder ned,” slutter Steffen Schou Bojer.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark