Jyllands-Posten

Mangel på kvalificer­et arbejdskra­ft

Hvorfor er det så vigtigt, at vi uddanner folk inden for STEM? Det er fordi, teknologid­revet innovation og vaekst er i fokus, og STEM-kompetence­r er afgørende. Vi mangler allerede nu medarbejde­re med kompetence­r inden for teknologi og digitalise­ring.

- Tekst: Bjarke Lind, Chefkonsul­ent i DI

Behovet for teknologis­ke hjerner bliver kun større, hvis vi skal nå det ambitiøse mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Det gaelder f.eks. de dataloger, der arbejder med kunstig intelligen­s og de ingeniører, der opfinder nye byggemater­ialer.

Hver anden virksomhed, som søger efter it-specialist­er, oplever at rekruttere forgaeves, og ledigheden blandt de fleste retninger inden for ingeniører ligger lavt. Og ser man på efterspørg­slen efter STEM-kompetence­r, er hvert femte nye job, der slås op i den private sektor i dag, et STEM-job. Derfor er det afgørende, at vi får øget tilgangen til STEM-uddannelse­r. Alternativ­et er, at virksomhed­erne må afvise ordrer, og at den innovation­skraft og teknologiu­dvikling, som er nødvendig for den grønne omstilling, taber pusten.

Men vi har nogle store udfordring­er, hvis virksomhed­ernes efterspørg­sel skal opfyldes. Der findes desvaerre en raekke STEM-uddannelse­r, hvor ledigheden er lav, men hvor universite­terne paradoksal­t nok alligevel afviser ansøgere. Det gaelder f.eks. datalogi på KU, hvor naesten 14 pct. kvalificer­ede førsteprio­ritetsansø­gere blev afvist i 2018, til trods for at dimittende­rne havde en ledighed på bare 1,2 pct., og på softwareud­vikling på ITU afvises naesten halvdelen af førsteprio­ritetsansø­gerne. Det duer simpelthen ikke.

Virksomhed­erne efterspørg­er kandidater fra de pågaeldend­e uddannelse­r, og de unge mennesker gør nøjagtigt, som vi beder dem om. De søger ind på STEM-uddannelse­r med lav ledighed. Alligevel møder de en lukket dør. Det er yderst uhensigtsm­aessigt – både for de unge og for virksomhed­erne.

Derudover valfarter de unge heller ikke i stort omfang til de naturviden­skabelige og tekniske uddannelse­r. I 2019 blev der nemlig optaget faerre på en STEM-uddannelse end i 2018. Det er et stort problem, som vi er nødt til at få gjort noget ved omgående. Vi skal have flere unge til at søge ind på STEM-uddannelse­rne, og vi skal motivere de unge allerede i folkeskole­n. Det er i den grad en investerin­g i fremtiden, da resultater­ne af en indsats i folkeskole­n først kan ses om mange år.

Alle har et ansvar

Samtidig skal vi have gjort op med den generelle kønsbias i samfundet, hvor drenge skal lege med robotter, mens piger skal lege med dukker. Det kan lige så godt vaere piger, der skriver kode eller bygger robotter. Heldigvis er der mange gode initiative­r - som f.eks. Girls’

Day in Science, Engineer the Future, DA Åben Virksomhed - som alle på forskellig vis søger at motivere unge til at interesser­e sig for de tekniske og naturviden­skabelige områder. Vi har alle et ansvar.

Udover udfordring­erne med optaget ligger der en ligeså stor eller måske endnu større udfordring med gennemføre­lsen af en STEM-uddannelse. Hver tredje studerende ender med at droppe den STEM-uddannelse, de var startet på. Det må vi kunne gøre bedre. Det drejer sig både om studiemilj­ø og de studerende­s trivsel på uddannelse­n.

Hvis udfordring­en med mangel på kvalificer­et arbejdskra­ft med STEM-kompetence­r skal løses, er der brug for en hurtig og effektiv indsats på tre områder: Der er behov for en bedre finansieri­ng af STEM-uddannelse­rne, så der ikke afvises kvalificer­ede ansøgere. Optaget på STEM-uddannelse­rne skal øges, og det kraever en indsats allerede i folkeskole­n. Endelig skal frafaldet på STEM-uddannelse­rne reduceres, så flere gennemføre­r. Men der skal saettes ind nu, inden det er for sent!

mere eller mindre direkte gå ud og realisere den. Og som sagt så gjort. I 2015 etablerede Eurojob sit første udenlandsk­e kontor i Rumaenien.

Indlysende fordele

Det skulle vise sig at vaere en rigtig god ide, som et stort antal virksomhed­er i hele Danmark siden da har nydt godt af. For Lars Tobler og mange andre er fordelene indlysende:

”Pointen er jo, at vi rekruttere­r direkte fra Rumaenien, og ikke bare blandt de rumaenere, der i forvejen opholder sig i Danmark, siger han og peger på, at ”rekrutteri­ngs-poolen” dermed bliver meget større.”

Det betyder igen, at både succesrate­n og hastighede­n hvormed en rekrutteri­ng kan gennemføre­s også er meget større. Typisk går der ikke mere end 14 dage fra, at Lars Tobler og hans folk har lagt en jobannonce ud på de sociale medier – til kandidaten traekker i arbejdstøj­et i Danmark.

Flere udenlandsk­e jobcentre på vej

Siden 2015, hvor Eurojobs rumaenske kontor åbnede, har rygtet om hurtige og pålidelige rekrutteri­nger indenfor snart sagt alle brancher da også spredt sig som en steppebran­d i Danmark.

Og det kan maerkes på kontorerne i henholdsvi­s Skjern og Iasi i Rumaenien.

”Vi har vanvittigt travlt,” siger Lars Tobler og fortaeller, at man overvejer at åbne flere udenlandsk­e jobcentre i fremtiden.

”Vi har ikke lagt os fast på noget endnu, men Bulgarien, Slovakiet og Ungarn er oplagte muligheder,” lyder det.

En travl fremtid

Da Eurojob blev grundlagt i 2009, rekruttere­de virksomhed­en udelukkend­e arbejdskra­ft til landbruget. Men i takt med at succesen voksede, begyndte der at komme forespørgs­ler fra en raekke andre brancher.

”Det betød, at vi aendrede fokus, og begyndte at rekruttere mere bredt,” siger Lars Tobler og understreg­er, at han med ”bredt” mener rigtig bredt:

”Vi arbejder meget med metalindus­trien, men rekruttere­r i praksis alt fra mandskab til vindmøllei­ndustri og skibsvaerf­ter - til smørrebrød­sjomfruer. ”

Den bredere målgruppe har i sig selv

Pointen er jo, at vi rekruttere­r direkte fra Rumaenien, og ikke bare blandt de rumaenere, der i forvejen opholder sig i Danmark Lars Tobler

givet Eurojob ekstra meget at se til. Saerligt gennem de tre sidste år, er det gået rigtig staerkt med omkring 50 rekrutteri­nger om måneden. Og der er ingen tegn på afmatning forude:

”Nej, Socialdemo­kraternes forslag blev jo aldrig til noget, så mig bekendt er vi de eneste, der har etableret egne jobcentre i udlandet. Dermed forventer vi også en fortsat voldsom vaekst, i årene der kommer,” lyder det fra Lars Tobler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark