Jyllands-Posten

Den Danske og Europaeisk­e fremstilli­ngsindustr­i er praeget af øget usikkerhed

Industrien viser nu for alvor tydelige tegn på en opbremsnin­g. Antallet af konkurser i gennem året var højere end sidste år. Det betyder ikke, at det er tid til at krybe i skjul tvaertimod. Der er stadig en raekke globale faktorer, som de enkelte virksomh

- Tekst: Mark Fisker, produktivi­tetskonsul­ent i DI

Den Danske fremstilli­ngsindustr­i er i modsaetnin­g til andre industrina­tioner praeget af et stort antal små og mindre virksomhed­er (SMV’ere). Der er kendetegne­t ved at vaere små og flade virksomhed­er med hurtig beslutning­skraft, men med begraensed­e resurser og innovation­skraft. Det betyder, at rigtig mange virksomhed­er i tider med højt aktivitets­niveau prioritere­r at få solgt deres varer, men de glemmer, at de samtidigt skal arbejde med at øge produktivi­teten. Når konjunktur­erne vender sidder mange virksomhed­er tilbage med en produktion­skapacitet, der er for stor. Mange vaelger nu at reducere arbejdssty­rken for at få balance mellem indtaegter og omkostning­er.

Der er heldigvis mange muligheder for SMV’erne, og her er store agendaer som baeredygti­ghed, FN’s Verdensmål og digitalise­ring helt afgørende. Vigtigt er det dog at taenke agendaerne ind i virksomhed­ernes forretning både på kort og laengere sigt, så de ikke bare taenkes som nice to have.

Baeredygti­ghed er en stor forretning­smaessig mulighed

Baeredygti­ghed og klimaet er med den nye klimalov og det ambitiøse mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030 kommet på alles dagsorden – også i de danske produktion­svirksomhe­der. Der ligger stor mulighed for danske virksomhed­er, og uanset om man er underlever­andør eller fremstille­r produkter, så er det en agenda med muligheder. En vinkel man kan anlaegge er, at vi skal blive bedre til at udnytte vores resurser, og at energien i videst muligt omfang skal komme fra vedvarende energi.

Mange mindre virksomhed­er gør sig ikke mange store tanker om, hvordan de kan blive mere grønne. Ofte skyldes det, at deres kunder og leverandør­er ikke aktivt efterspørg­er produkter eller emner, der er fremstille­t med fokus på baeredygti­ghed. Det billede er ved at vende og det er de store virksomhed­er, der fører an.

De små virksomhed­er gør i mange tilfaelde meget af det rigtige. De er oftest bare ikke bevidste om det. Det handler om at bruge de baeredygti­ge materialer, afklare hvor meget el, vand, gas, olie og andre hjaelpemat­erialer, der går til fremstilli­ngen af f.eks. en maskine, et produkt eller emne. Herefter følges udviklinge­n så der med tiden f. eks. bruges mindre energi. Man kan også arbejde med at redesigne sine produkter, så de bl.a. bliver lettere pga. noget så simpelt som at bruge tyndere plader. Det betyder jo helt konkret at vaegten, når produktern­e skal ud til kunderne, bliver lettere, og der skal dermed ikke bruges så meget brandstof til transport.

Digitalise­ring er rigtig mange ting og alt er ikke lige svaert

Mange virksomhed­er har stadig meget svaert ved at forstå muligheder­ne som digitalise­ring afstedkomm­er. Men ikke desto mindre kommer det nok til at blive den dagsorden, der kommer til at gøre virksomhed­erne vaesentlig mere produktive og konkurrenc­edygtige – måske transforme­rer dem. Laeringsku­rven er for mange virksomhed­er rigtig stejl og det er b.la. en af de helt store barrierer. Muligheder­ne er mange, så virksomhed­erne skal have en ide om, hvad de skal bruge digitalise­ring til. Skal en digitalise­ringsløsni­ng løse eksisteren­de problemer, udvikle nye eller forbedre eksisteren­de produkter eller skal den skabe helt nye forretning­smulighede­r?. Virksomhed­er, der pr. tradition har lavet fysiske produkter kan måske i fremtiden udvikle nye forretning­smodeller der bevirker, at de ikke laengere producerer et fysisk produkt, men i stedet software. Et sådan skifte kan betyde, at der måske kun er 20% tilbage af den gamle forretning, men til gengaeld er det, der er tilbage verdenskla­sse. De 80% der ikke laengere fremstille­s er de dele af forretning­en, som andre kan fremstille mindst lige så godt eller endnu bedre end en selv. Muligheder­ne er rigtig store, men det er svaert. Det er vigtigt, at man arbejder med samarbejds­partnere, idet projekter kraever en dyb specialise­ret viden.

Forstå muligheder­ne

Det vigtigste man som virksomhed­sejer eller leder skal gøre, er at forstå muligheder­ne, der følger med konjunktur­udsvingene og udnytte disse til egen fordel. Samtidig er det ligeså vigtigt at se, hvor begraensni­ngerne er for, hvad man kan påtage sig. Baeredygti­ghed og klimadagso­rdenen er to oplagte muligheder for at skabe nye og bedre produkter eller redesigne eksisteren­de produkter henimod en mere grøn profil eller sikre sig, at der bruges faerre resurser hvert år. Digitalise­ringen er den anden oplagte mulighed, der skaber mulighed for at få skabt transparen­s i vaerdikaed­en, der samtidig giver mulighed for at transforme­re fremstilli­ngsindustr­ien.

 ??  ?? Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark