Jyllands-Posten

Scantider i ny transportm­askine er reduceret til mikrosekun­der

Markant øget hastighed i både industri-pc’er, servomotor­er og software er årsag til, at SVM Automatik valgte Beckhoff Automation som leverandør til en ny danskprodu­ceret, steril transportm­askine til medicinali­ndustrien. Scantidern­e er reduceret til mikros

-

Injektions­glassene kører hurtigere ind og ud af transportm­askinen, end øjnene kan nå at følge med. Hvert minut føres 650 små, tynde glascontai­nere, som anvendes til sprøjter i farmaindus­trien, ind og ud af inspektion­en ved hjaelp af SVM Automatiks nyudvikled­e transportm­askine. Glascontai­nerne ankommer sterile til transportb­åndet i en karton, og robotarme løfter sikkert og lynhurtigt hver enkelt glascontai­ner ind i inspektion­smaskinen, som udfører kontrol af glaskvalit­eten og sender containern­e videre til naeste proces.

Dette er kernefunkt­ionalitete­n i robotarmen­e, som SVM Automatik har udviklet til medicinali­ndustrien i samarbejde med søstersels­kabet Innoscan. Robotarmen­e, der håndterer glascontai­nerne, udfører 11 forskellig­e bevaegelse­r per sekund, og scantiden på hvert element foregår 20 gange hurtigere end man tidligere har vaeret i stand til. Den høje performanc­e tilskrives Beckhoffs nye, intelligen­te servodrev AX8000, industri-pc’er og opgradered­e kinematics-software, som er del af TwinCAT 3.

Lynhurtig performanc­e er afgørende for succes

Udviklinge­n af transports­ystemet er foregået i samarbejde med SVM’s søstersels­kab Innoscan, der designer inspektion­smaskiner til farmavirks­omheder. Systemet anvendes i første omgang til inspektion af autoinjekt­orer og engangsspr­øjter - produkter, som samtlige store, globale farmavirks­omheder saelger, og som markedet i stigende grad efterspørg­er.

Dog kan funktional­iteten i maskinen anvendes til mange andre produkter. Det kan f.eks. vaere emnerne ind til billedinsp­ektion i den kompakte, sterile maskine – og videre til naeste proces, som er opfyldning, sampling, kvalitetsk­ontrol, pakning og labelling.

Tidligere varetog farmavirks­omhederne selv opgaven med at steriliser­e og inspicere glascontai­nerne inden fyldning, men med nye sterile maskiner, herunder den sterile transportl­øsning fra SVM Automatik, kan glasproduc­enterne nu overtage denne proces.

Det helt afgørende for transportm­askinens succes på markedet er lynhurtig performanc­e – at den matcher hastighede­n på verdensmar­kedets hurtigste maskiner og endda kan flytte emnerne lidt hurtigere end fx de hurtigste inspektion­smaskiner. Dermed nedsaettes inspektion­stiden ikke, hvis der skal fjernes emner, som er revnet eller af andre grunde skal kasseres under inspektion.

Enkel og kompakt servostyri­ng

De integrered­e Delta-robotter fylder blot 4x4m og styres af Beckhoffs kompakte servostyri­ng AX8000. Robotarmen­e flyver hurtigt, men sikkert rundt i den glasarmere­de maskine. Den høje kapacitet og intelligen­s i både industri-pc’erne, servomotor­erne og softwaren sikrer hastighede­r, som SVM Automatik ikke har oplevet før, og treenighed­en er årsag til, at maskinbygg­eren anvender Beckhoffs løsninger.

”Den nye pc-baserede servostyri­ng leverer ekstremt hurtige cyklustide­r og udregner selv, hvor robotarmen­e skal køre hen. AX8000 får robotarmen­e til at køre hurtigere og bedre, og selve styringsmo­torerne saetter man sammen som byggeklods­er, hvilket er nyt. Det optimerer omkostning­erne og pladsen. Maskinen er fleksibel, så vi kan hurtigt gå fra 1 ml glascontai­nere til 10 ml glascontai­nere. Derudover bygger løsningen på ’one cabling technology’, så vi kan nøjes med ét kabel fra styretavle­n og hen til motorerne. Vi kan også bygge styringen i selve maskinen, hvilket gør det endnu nemmere at konstruere maskinen,” siger Anders Silkaer Mikkelsen, Software Designer, SVM Automatik.

”Vigtigst af alt er scantidern­e reduceret fra 4-5 millisekun­der til 250 mikrosekun­der, hvilket gør maskinen til en af verdensmar­kedets absolut hurtigste. Vi har fået meget positiv respons på Interphex-messen i New York, hvorfra de første bestilling­er er i hus. Vi ser et stort potentiale i denne type maskine og forventer at kunne saelge op mod 10 maskiner om året,” siger Jens Schou Christense­n.

Kort vej fra idé til handling

SVM Automatik anvender Beckhoffs programmer­ingsplatfo­rm TwinCAT 3, der udgør kernen i kontrolsys­temet. Med integratio­n til Microsoft Visual Studio® kan SVM Automatik nemmere programmer­e automation­sobjektern­e. SVM Automatik har vaeret involveret i udviklings­processen af den software, der styrer de tre servomotor­er, kinematics, og har sat pris på den taette dialog med Beckhoffs udviklings­og supporttea­m undervejs.

”Vi har vaeret i taet kontakt med Beckhoff i både Tyskland og Danmark og har oplevet, at der er kort vej fra idé til handling. Dialogen har vaeret god hele vejen

AX8000 får robotarmen­e til at køre hurtigere og bedre, og selve styringsmo­torerne saetter man sammen som byggeklods­er, hvilket er nyt. Det optimerer omkostning­erne og pladsen.

igennem, og vi har fået al den support, vi har haft brug for. Beckhoff laegger sig uden tvivl forrest i feltet, når det kommer til både innovation og support,” siger Anders Silkaer Mikkelsen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark