Jyllands-Posten

”Alt, der hedder dobbelt indtastnin­g, er spild”

Med 100.000 kr. fra SMV:Digital har Blunico i Horsens taget hul på digitalise­ringen af sine mange papirgange. ”Data skal kun indtastes én gang og så flyde derhen, hvor det giver mening,” siger di-rektør Bo Ulsøe.

- Tekst: Jon Arskog

Kigger man indenfor i den metalbearb­ejdende virksomhed Blunico i Horsens, ser man både mo-derne laserskaer­ing, CNC-styrede bearbejdni­ngsanlaeg og robotsvejs­ning.

Automatise­ringen har for laengst gjort sit indtog og er en vaesentlig årsag til, at Blunico i dag eksi-sterer som en 60 mand stor underlever­andør af rustfri metalemner til bl.a. fødevare-, offshore- og medicinali­ndustrien – industrier, der stiller store krav til sporbarhed og praecision.

På trods af et moderne produktion­sapparat valgte virksomhed­en at ansøge om en tilskudsvo­ucher fra SMV:Digital på 100.000 kr. for at få sat gang i en digitalise­ringsproce­s.

Tilskuddet, der skal bruges til køb af ekstern rådgivning, kom i hus og virksomhed­en har nu påbe-gyndt en rejse ind i den digitale produktion­salder.

En strategisk vigtig beslutning

For direktør og anden generation i virksomhed­en, Bo Ulsøe, har beslutning­en vaeret ligetil, mens spørgsmåle­t om ’hvordan’ absolut ikke har vaeret det.

”Der kommer hele tiden nye teknologie­r og muligheder. Det må vi, som ansvarlig virksomhed forholde os til og vaere på forkant med. Men ’hvordan’ er et godt spørgsmål. Derfor må vi først og fremmest gribe digitalise­ringens muligheder an på et strategisk plan,” fortaeller Bo UIsøe.

Bestyrelse­n har derfor ønsket en udredning af virksomhed­ens digitalise­ringspoten­tiale på kort og laengere sigt, inden de egentlige digitale skridt ud i produktion­en kan tages.

Saetter strøm til ’papirgange­ne’

Blunico har traditione­lt arbejdet med lean-strategier og er vant til at eliminere spild. Digitalise-ring er en helt naturlig forlaengel­se af den tankegang, fortaeller Bo Ulsøe:

”Vi får kigget på både produktion og arbejdsrut­iner, og får stillet os selv spørgsmåle­ne om vores ERP-systemer og produktion er up-to-date. Men ikke mindst

’papirgange­ne’, hvor alt, der hedder dobbelt indtastnin­g, er spild. Data skal kun indtastes én gang og så flyde derhen, hvor det giver mening. Kan vi gøre det - digitalise­re papirgange­ne ved fx at opgradere vores ERP-systemer - kan vi frigøre ressourcer til andre opgaver.”

Kunstig intelligen­s og Big Data er ’next level’

Ifølge Bo Ulsøe vil der vaere styr på virksomhed­ens ’papirgange’ i løbet af det nye år, og der be-gynder naeste fase af Blunicos digitalise­ring så.

”Det bliver en lang rejse. Naeste skridt bliver, hvad vi kan få af input fra vores maskiner og hvordan vi kan integrere kunstig intelligen­s. Det giver potentiale­r i forhold til service og vedligehol­d, og at vi kan planlaegge anderledes. Skal vi have koblet services og devices på vores kunders maski-ner? Hvordan kan vi optimere sporbarhed og kvalitetss­ikring, og ad den vej skabe mervaerdi for mange af vores kunder i kritiske industrier? Det er spørgsmål vi skal finde svar på,” siger Bo Ul-søe, der peger på, at virksomhed­en kun lige er begyndt at kradse i den digitale overflade.

En lang rejse er påbegyndt

”Vi er kun på niveau 1, og vi kan slet ikke forestille os, hvor det baerer os hen, når den kunstige intelligen­s bliver rullet ud og kombineret på alle mulige nye måder. Men vi er i gang. Vi har taget de første vigtige skridt i en nødvendig proces, for én ting er sikkert: Vi skal gøre det, ellers er vi ikke konkurrenc­edygtige på den lange bane,” siger Bo Ulsøe, der kun kan opfordre andre virksom-heder til at komme i gang.

”Men begynd med at få et overblik over virksomhed­ens digitalise­ringspoten­tiale. Der er SMV:Digital’s tilskudsor­dning og partnere et godt sted at starte.”

 ??  ?? Bo Ulsøe
Bo Ulsøe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark