Jyllands-Posten

Christian Hannibal, Digitalise­ringspolit­isk chef i Dansk Industri

-

Digitalise­ring kan skabe vaerdi for produktion­svirksomhe­der på flere niveauer. Det hjaelper virksomhed­erne til at få bedre styr eksisteren­de produktion­skaeder med digital lagerstyri­ng og robotter kan optimere hastighed og praecision.

Men digitalise­ring gør også produktion­skaederne og produktern­e mere intelligen­te. Ved at integrere ny teknologi som IoT sensorer og software kan virksomhed­erne aendre deres produkter til opsamle data og saelge services som det primaere produkt eller som et supplement til det fysiske produkt. Produktern­e bliver mere alsidige og teknologie­n giver muligheden for at tilbyde flere skraedders­yede løsninger i ét produkt.

Ved at integrere software kan virksomhed­er aendre forretning­smodeller og både nye vertikaler og markeder åbner sig op for traditione­lle produktion­svirksomhe­der og det giver virksomhed­erne mulighed for at vaere noget andet og mere for deres kunder, end de har vaeret hidtil.

Men vil man integrere software, skal man også have nye kompetence­r om bord. Derfor er flere produktion­svirksomhe­der på jagt efter softwarein­geniører og dataloger. Det er en ny virkelighe­d som kraever omstilling og forandring­sparathed. Og selvom at Danmark er blandt de mest digitalise­rede på verdenspla­n, så er det kun 5 procent af danske virksomhed­er, der anvender kunstig intelligen­s. Det tegner et billede af, at de avancerede teknologie­r stadig kun er for de få og ikke for de mange.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark