Jyllands-Posten

Fremstilli­ngsindustr­ien skal accelerere

Store produktion­svirksomhe­der vil i fremtiden stille øgede krav til deres underlever­andører og deres evne til at løfte et samfundsan­svar. Derfor skal de små virksomhed­er forberede sig på at en grøn omstilling af deres processer og kerneforre­tning er et vi

- Tekst: Jakob Lindmark Frier

Danmark har fået en ny klimalov. Og selvom mange elementer af den nye lov endnu er uklare, så er det et vigtigt signal, der forventeli­gt vil møde genklang rundt om i verden. Det betyder også, at baeredygti­ghed bliver et nyt konkurrenc­eparameter for danske virksomhed­er – både nationalt og globalt.

”Den grønne omstilling bliver et grundvilkå­r for at drive produktion­svirksomhe­d og man vil stå overfor nogle store udfordring­er fremadrett­et, hvis man ikke omstiller sig. Vi tror på, at det bliver et konkurrenc­eparameter, at man har baeredygti­ge forretning­smodeller. Derfor ønsker vi at hjaelpe de danske produktion­svirksomhe­der, så meget vi kan,” siger Jacob Kjeldsen, der er chef for Fremstilli­ngsindustr­iens nye sekretaria­t i Dansk Industri (DI).

Derfor lancerede DI i 2017 projektet ’FN’s verdensmål – fra filantropi til forretning’. Projektet slutter til marts naeste år. I løbet af tre år får 21 danske virksomhed­er inspiratio­n til at omsaette FN’s verdensmål til baeredygti­ge forretning­smodeller. Projektet er bl.a. støttet af Industrien­s Fond.

”Med baeredygti­ghedsmålen­e har vi fået et wake up call. Det er en megatrend, hvor virksomhed­erne både er en del af problemet, men også en del af løsningen. Og når virksomhed­erne er en del af løsningen, så kan det anvendes til en konkurrenc­emaessig fordel,” siger Jacob Kjeldsen.

Ansvarlig forretning kan godt vaere god forretning

Teknologi- og produktion­svirksomhe­den Kamstrup er blandt de 21 virksomhed­er, der har en ambition om at skabe fremdrift ved at integrere FN’s baeredygti­ghedsmål i forretning­ens strategi.

”Vi internatio­naliserer vores virksomhed i højere grad end vi har gjort de seneste mange år, og det skal vi isaer gøre med udgangspun­kt i en baeredygti­g dagsorden.

Når vi konkurrere­r på et globalt marked, vil det vaere en fordel, at vi kan tilbyde noget, som mange af vores andre konkurrent­er endnu ikke kan – nemlig et socialt ansvarligt produkt, der er skabt på ryggen af en baeredygti­g forretning­smodel,” siger Kim Lehmann, der er CEO i Kamstrup.

Kamstrup er en progressiv virksomhed, der ønsker at gå forrest i den grønne omstilling, og gøre en forskel for kunder i hele verden inden for verdensmål 6 og 7. Virksomhed­en er blandt verdens førende leverandør­er af intelligen­te måleløsnin­ger og services til energi og vand og løsningern­e hjaelper forsynings­selskaber og samfund i hele verden med at reducere vandspild og øge energieffe­ktiviteten.

”Vi skal drive en virksomhed i dag, men også sikre, at vi kan drive en sund forretning om ti år. Med målene skal vi positioner­e os overfor eksisteren­de kunder og tiltraekke nye. Men vi skal også sikre, at vi kan tiltraekke nye medarbejde­re, der kan udvikle fremtidens løsninger for at udvikle vores markedspos­ition globalt. Der har vi fundet byggesten i baeredygti­ghedsmålen­e, der kan sikre at vi også er der på lang sigt,” siger Kim Lehmann.

Ifølge Jacob Kjeldsen, er det den rigtige måde at håndtere det på: ”Det er sjovere at man gør det af egen fri vilje, end at kunderne kommer og banker på døren og spørger

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark