Jyllands-Posten

Fremtidens robotter skaber arbejdspla­dser

Kunstig intelligen­s, robotter og andre digitale teknologie­r er på hastig fremmarch i hele verden. Det kommer til at have store konsekvens­er for også det danske samfund. Nu er det mere afgørende end nogensinde, at danske virksomhed­er ikke sakker bagud i fo

- Tekst: Christian Hannibal, digitalise­ringspolit­isk chef, DI

Vi står overfor samfundsma­essige forandring­er, som vi i dag ikke kender omfanget eller konsekvens­erne af. Avancerede digitale teknologie­r aendrer vores jobfunktio­ner og samfund i et hidtil uset tempo. Samtidig kraever den nødvendige grønne omstilling af samfundet helt nye teknologis­ke løsninger.

Her kan robotterne vaere en stor hjaelp. Robotter er blandt andet kendt for at vaere staerke. Robotter kan løfte tunge sager igen og igen. Men de kan løfte mere end det. De kan løfte et helt land.

For i dag er Danmark blandt verdens førende lande, når det kommer til udvikling og produktion af industriro­botter. Vi skal også vaere blandt de bedste, når det kommer til at anvende dem. Det betyder, at vi skal have mange flere virksomhed­er til at investere i den første robot. Og den naeste robot og den naeste igen, når man har set, at det faktisk giver mening i virksomhed­en.

Stadig flere virksomhed­er har fået øjnene op for robotterne­s kunnen. Det gør den enkelte virksomhed hurtigere, dygtigere og bedre. Men der er stor forskel på anvendelse­n af robotter i henholdsvi­s små og store virksomhed­er inden for industrien.

Mens der er industriro­botter i 30 procent af alle virksomhed­er, så er andelen 22 procent blandt små virksomhed­er med 10-49 ansatte og hele 65 procent blandt de største virksomhed­er med mindst 250 ansatte.

Det har hele tiden vaeret de store virksomhed­er, der var frontløber­e, men de seneste år er de små og mellemstor­e kommet bedre med. De har fundet ud af, at introdukti­onen af robotter i virksomhed­en ikke nødvendigv­is indebaerer kaempe investerin­ger, og at robotterne ikke behøver udføre meget avancerede opgaver for at vaere rentable. Det er en positiv udvikling, som forhåbentl­ig vil fortsaette og også accelerere

Vi skal have flere til at se, at robotterne kan give masser af vaerdi også i mindre virksomhed­er.

Samtidig skal vi vise, at robotterne også er gode for den enkelte medarbejde­r. For når man i den offentlig debat taler om nedslidnin­g, må det også vaere relevant at tale om, hvordan robotterne i stigende grad tager sig af det tunge arbejde.

På mange arbejdspla­dser tager robotterne det trivielle arbejde, så medarbejde­rne kan fokusere på mere komplekse opgaver. Det har givet både vaekst og flere arbejdspla­dser.

Så i et Danmark, der bruger flere robotter end nogensinde før, er der samtidig den højeste beskaeftig­else, vi nogensinde har haft.

Endelig er der et enormt globalt marked for robotter, og Danmark har skabt en global førerposit­ion på et højteknolo­gisk marked. Det skal vi vaerne om og gøre Danmark til et robotland i verdenskla­sse.

Hvis vi kan styrke brugen af robotter i Danmark, styrker vi samtidig udviklinge­n af robottekno­logi i Danmark. På den måde fremtidssi­krer vi både robotbranc­hen, industrien­s konkurrenc­eevne og danske arbejdspla­dser.

ligesom ressourceb­ehovet som helhed nedsaettes markant. Denne ikke ubetydelig­e sidegevins­t passer perfekt til KAPPA STAR Groups baeredygti­ge profil.

”UMKA er kendt for sin hurtige leveringse­vne. Fordelene ved TIMOCOM er frem for alt vores høje fleksibili­tetsniveau, der er nemlig mangel på lastbiler i Serbien”, fortaeller Goran Vu eti fra KAPPA STAR Group LOGISTICS. ”Grundet den

Fordelene ved TIMOCOM er frem for alt vores høje fleksibili­tetsniveau, der er nemlig mangel på lastbiler i Serbien Goran Vucetic

Med de smarte serviceyde­lser fra TIMOCOM har virksomhed­erne i KAPPA STAR Group mulighed for at eksportere deres produkter til fjerntligg­ende regioner på hurtig og pålidelig vis. Som et eksempel på dette kan naevnes transport af varer fra UMKA i Beograd så langt vaek som til Mexico eller Kasakhstan, små 6.000 km vaek.

TIMOCOM understøtt­er virksomhed­ens voksende logistikbe­hov med sit praktiske og omfattende Smart Logistics System. Takket vaere Smart Logistics System fra TIMOCOM har KSG LOGISTICS fået mange nye, faste transportp­artnere.

”TIMOCOM har inden for de seneste år udviklet sig til en vigtig logistikpa­rtner for KAPPA STAR Group, der har hjulpet os med at opfylde kortfriste­de transporto­rdrer på ukomplicer­et og effektiv vis. Med tanke på virksomhed­ens kontinuerl­ige vaekst og KSG LOGISTICS’ øgede kapacitete­r kommer vi fortsat til afvikle vores logistiske processer i samarbejde med denne pålidelige partner”, opsummerer Goran Vu eti . ”Anvendelse­n af Smart Logistics System hjaelper os med at gennemføre vores ordrer på hurtig, enkel og sikker vis.”

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark