Jyllands-Posten

Opskriften på innovation: Lean og Industri 4.0 går hånd i hånd

Produktion­svirksomhe­der kan få gavn af at udvikle fremtidens fabrikker ud fra en Lean-tankegang, hvor der skabes konkurrenc­ekraft gennem kundetilfr­edshed, lyder det fra eksperter. Filosofien har flere år på bagen, men metoden er aktuel og må ikke glemmes

- Tekst: Josua Ekberg Ravnholdt, konsulent i MADE

– og den vaerdi den kan give – måske røget lidt i glemmeboge­n?

”Lean og Industri 4.0 går hånd i hånd. I produktion­en sker der en automatise­ring af vaerdistrø­mmen ved f.eks. automatise­ring af administra­tive opgaver såsom produktdes­ign, programmer­ing af robotter eller produktion­sovervågni­ng for at optimere vedligehol­delse eller ordrehåndt­ering,” siger Nigel Edmondson fra MADE, der er et innovation­snetvaerk for fremtidens produktion.

MADE’s direktør har et konkret råd til de virksomhed­er, der ønsker at gå i gang med Lean og de nyeste digitale teknologie­r:

”Vi råder SMV’er til at overveje den vaerdi, som kunderne efterspørg­er, inden de giver sig i kast med kunstig intelligen­s, robotter eller andet. Undersøg først, hvilke teknologie­r der giver mening for jer, og hvad I kan få gavn af det. Fokuser på skalerbare løsninger,” anbefaler Nigel Edmondson.

Succes med Lean

Flere virksomhed­er har succes med Lean i et bredere perspektiv, hvor der er fokus på at skabe vaerdi for kunden. Og så kan filosofien bruges på tvaers af brancher og størrelser – og er også for små og mellemstor­e virksomhed­er, der ønsker redskaber til at forme fremtidens fabrikker og forbedre organisati­onen.

Danske virksomhed­er har høstet betydelige effektivis­eringsgevi­nster ved at følge leanprinci­pperne, og det er ofte sket ved at have et konstant fokus på medarbejde­rne. Det er nemlig medarbejde­rnes opmaerksom­hed på målet om konstant optimering, der gør, at lean kan fremme produktivi­teten.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark