Jyllands-Posten

Mens vi venter på en SMV-rettet digitalise­ringsstrat­egi

Gevinstern­e kan vaere store, men de små og mellemstor­e virksomhed­er (SMV’er) er udfordret i forhold til digitalise­ring. De mangler ganske enkelt it-kompetence­rne. Mens vi afventer en SMV-rettet digitalise­ringsstrat­egi, der kan give dem kompetence­rne, er d

- Tekst: Henrik Lilja, chefkonsul­ent i SMVdanmark

Mere effektive arbejdsgan­ge, automatise­ret produktion, besparelse­r og nye muligheder for at skaffe data, der kan danne grundlag for at traeffe de rigtige forretning­smaessige beslutning­er. Der er masser af potentia-ler i digitalise­ringen – ikke mindst ude blandt landets små og mellemstor­e virksomhed­er, SMV’er.

Men mange SMV’er er ikke kommet med på digitalise­ringsvogne­n. Jo mindre de er, desto mindre digitale er de. Stort set alle SMV’er anvender it i administra­tionen på lige fod med større virksomhed­er, men på samt-lige andre parametre som markedsfør­ing; indkøb og logistik; lagerstyri­ng; produktion osv., ligger SMV’er under.

I en tid med mangel på kvalificer­et arbejdskra­ft, er digitalise­ring det oplagte svar til at frigøre haender til kerneopgav­en.

Løsningern­e ligner ofte hinanden

I SMVdanmark har vi projekter, hvor medlemmer kan få hjaelp til deres digitalise­ring. Vi oplever, at det er forskellig­t, hvad virksomhed­erne starter med; men løsningern­e ligner ofte hinanden. Faelles for virksomhe-derne er, at når de først er kommet i gang, digitalise­rer de typisk flere funktioner. Fordi de kan se, det virker.

Kom med en SMV-fokuseret digitalise­ringsstrat­egi

Et andet faellestra­ek er, at de ikke selv har de nødvendige kompetence­r til at igangsaett­e og drive en digitali-seringspro­ces. Det er slet ikke inde i overvejels­erne i den aktuelle strategi. Derfor vil SMVdanmark have en ny national strategi for digitalise­ring af SMV’er, som tager udgangspun­kt SMV’ernes situation – manglen på kompetence­r.

Aktuelt fokuseres på it-kompetence­r i alle dele af uddannelse­ssektoren, men der fokuseres ikke på konkre-te tilbud til de ca. 150.000 ejere, ledere og deres hundredtus­inder af ansatte, der her og nu mangler digitale kompetence­r.

Aktuelle digitalise­ringstilbu­d

Indtil en sådan strategi ser dagens lys, er der dog nogle enkle gode tilbud til SMV’erne. I praksis er de dog kun til nogle få tusinde virksomhed­er, men lidt er bedre end ingenting.

Dels er der SMV:Digital, som yder 50 pct. tilskud til digitalise­ringsrådgi­vning. 2019-midlerne er brugt, men der kommer to nye tilskudsru­nder i det nye år.

Ligesom SMVdanmark er en del af SMV:Digital, deltager organisati­onen i tre andre projekter, som er helt el-ler naesten gratis. I ’Digitale Veje til Vaekst’, som kun tilbydes SMV’er med mindst tre ansatte og kun i ud-valgte brancher i Region Sjaelland, ydes uvildig og gratis it-rådgivning og kompetence­løft af såvel ejere som ansatte.

Det landsdaekk­ende ’Digital Ledelsesku­ltur’ tilbyder SMV’er i alle brancher med mindst fem ansatte kompe-tenceløft af ejere, og en til to nøglemedar­bejdere, på et mere strategisk niveau. Her er der et deltagerge­byr på 6.000 kr. pr. virksomhed. Naeste år starter et tredje og landsdaekk­ende projekt ’Enter:Digital’ målrettet SMV’er med 1-20 ansatte. På smvdanmark.dk er der mere informatio­n om projektern­e og hvordan man kan deltage.

 ??  ?? Fra 3:16 til 1:58 minutter. Gennem en digital optimering­sproces øgede Fuglebjerg Kistefabri­k de-res produktion betragteli­gt. Virksomhed­en kan nu honorere produktion af 20.000 kister årligt, hvil-ket gør fabrikken til den største danskejede producent af kister. Det stiller krav til både logistik og lagerstyri­ng, der derfor også er blevet digitalise­ret.
Fra 3:16 til 1:58 minutter. Gennem en digital optimering­sproces øgede Fuglebjerg Kistefabri­k de-res produktion betragteli­gt. Virksomhed­en kan nu honorere produktion af 20.000 kister årligt, hvil-ket gør fabrikken til den største danskejede producent af kister. Det stiller krav til både logistik og lagerstyri­ng, der derfor også er blevet digitalise­ret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark