Jyllands-Posten

Trafiksels­kab kritiseres for at putte med højere priser

Tal fra trafiksels­kabet Movia viser, at størstedel­en af pensionist­ernes rejser fordyres efter aflysning af rabatordni­ng.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.o.gottler@jp.dk

Trafiksels­kabet Movia får kritik for at underdrive konsekvens­erne af nye takster, der vil sende tusindvis af sjaellands­ke pensionist­ers billetpris­er i vejret.

Selskabet fremhaever i et notat til Transportm­inisteriet, at størstedel­en af pensionist­erne vil få gavn af den takstrefor­m, der betyder et farvel til det såkaldte pensionist­kort fra juni.

»De fleste pensionist­er, der bruger bus og tog, vil opleve et vaesentlig­t prisfald,« står der i notatet.

Her skriver selskabet også, at blot 12 pct. af de sjaellands­ke passagerer vil opleve en prisstigni­ng på mere end 50 pct.

Men baggrundst­al, som ikke fremgår af notatet, viser et andet billede.

For de samlede rejser med kortene gaelder det, at 64 pct. af rejserne vil koste mere, end de gør i dag. Af dem vil godt en tredjedel stige med over 50 pct.

»Det er en oplysning, vi gerne ville have haft. De har ikke gjort deres arbejde godt nok,« siger SF’s transporto­rdfører, Anne Valentina Berthelsen.

Enhedslist­ens transporto­rdfører, Henning Hyllested, kalder Movias udlaegning for »vildledend­e«.

Forbrugerr­ådet Taenk kritiserer Movia i et notat sendt til Folketinge­t:

»Det er i nogle tilfaelde ikke til at gennemskue, om grundlaget for Movias beregninge­r er korrekte.«

AEldre Sagen tvivler på hele beslutning­sgrundlage­t for afskaffels­en af pensionist­kortet.

»Det er uacceptabe­lt, at Movia ikke gør opmaerksom på de store konsekvens­er, det har for de mange,« siger seniorkons­ulent Rikke Hamfeldt.

Ressourced­irektør hos Movia Eskil Thuesen forklarer, at det er et spørgsmål om kommunikat­ion.

»I orienterin­ger formidler vi det mest relevante. Vi har belyst det grundigt og deler gerne yderligere oplysninge­r,« siger han.

Transportm­inister Benny Engelbrech­t er kaldt i samråd om sagen, mens Movia skal forklare sig for Folketinge­ts Transportu­dvalg.

»Kritikken bekraefter behovet for den tekniske gennemgang for Transportu­dvalget og mig, hvor jeg forventer, at DOT blandt andet vil redegøre for det faktuelle grundlag for deres beslutning,« skriver ministeren.

For 9.000 aeldre bliver det over 200 pct. dyrere

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark