Jyllands-Posten

SF har flyafgift som hovedkrav

-

Hvis klimaloven­s mål om 70 pct. reduktion i drivhusgas­serne skal indfris inden for ti år, skal de kommende klimahandl­ingsplaner indeholde en flyafgift. Det mener SF.

Forud for de kommende forhandlin­ger understreg­er SF igen, at en flyafgift er en nødvendigh­ed. Regeringen­s støttepart­i gør det til et hovedkrav. Flyafgifte­n skal ifølge SF skaffe knap en mia. kr. til handlinger, der kan saette skub i den grønne omstilling.

»Der skal penge på bordet, hvis vi skal bremse klimakrise­n. Det er ikke nok, at regeringen i finanslove­n har afsat penge til forskning i langsigted­e løsninger,« siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

»Det kan ikke vaere rigtigt, at den allermest klimaskade­lige transportf­orm som den eneste skal vaere fritaget for afgifter, samt at Danmark skal fremstå som Nordens skattely for flytrafik,« siger hun.

Olsen Dyhr understreg­er, at det er et hovedkrav, ikke et ultimativt krav.

Danmark er ét af fire lande i EU, der ikke har nogen former for flyafgifte­r, lyder det i udspillet.

Meldingen fra SF er ikke ny. Den var der også forud for sidste års forhandlin­ger om finanslove­n for 2020.

Her lykkedes det ikke for SF eller for den sags skyld Enhedslist­en, De Radikale og Alternativ­et at få en flyafgift med i den endelige finanslovs­aftale.

SF vil laegge en afgift på 60 kr. på indenrigsf­ly og flyrejser i EU, 200 kr. på mellemlang­e flyrejser som eksempelvi­s til Istanbul og 400 kr. på transkonti­nentale flyrejser. For børn er prisen det halve.

Transportm­inister Benny Engelbrech­t (S) forholder sig i en skriftlig kommentar ikke direkte til, om der skal indføres flyafgifte­r:

»Vi er i regeringen enige med SF i, at det er en bunden opgave at reducere CO2-udledninge­n fra flysektore­n, og vi vil meget gerne indgå i dialog med partierne om, hvordan vi arbejder videre med det herfra.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark