Jyllands-Posten

Minkavlere fik en idé, der gør arbejdsdag­en mindre ensom

En skurvogn i Hvide Sande er rammen om et arbejdsfae­llesskab for selvstaend­ige minkavlere, der ellers går alene det meste af dagen.

- ERICA BERNSTEN STRANGE erica.b.strange@jp.dk

»Så kå’ I waer’ her,« udbryder Thorkild Pedersen i døren til den lille skurvogn, hvor han vinker Jyllands-Postens udsendte ind i sikkerhed for vind og vejr.

Klokken er 11.45, og det er tid til frokost i minkavler Thorkild Pedersens skurvogn i Hvide Sande. Dagens fremmødte taeller seks maend, hvor de fleste arbejder inden for minkavl. Friske rødspaette­fileter fra fiskemande­n, citron, rugbrød og remoulade bliver sendt rundt, alt imens der bliver snakket om stort og småt.

Sådan har det vaeret i 20-30 år. Der er ingen, der helt kan huske, hvornår det begyndte. Men tre gange hver dag har en gruppe minkavlere vaeret samlet på denne måde i Thorkild Pedersens skurvogn, der også går under navnet Sdr. Lyngvig Universite­t.

Sdr. Lyngvig Universite­t blev til, fordi Thorkild Pedersen og hans far mente, at de manglede et sted at spise deres frokost. Problemet var blot, at de ikke havde nogen kolleger at dele frokosten med, da de arbejdede som selvstaend­ige minkavlere på deres egen farm.

»Når du går alene ni timer hver dag – kun i selskab med minkene – så bliver du skør i bolden,« siger Thorkild Pedersen, der bor i Ringkøbing og har arbejdet som minkavler i 38 år.

Derfor fik de idéen, at de kunne invitere nogle af de andre minkavlere, der arbejder i Hvide Sande-området, med ind i skurvognen, så de kunne indtage frokosten sammen og på den måde få et afbraek fra den ellers ensomme arbejdsdag. For hvorfor vaere alene, når man kan vaere sammen med andre?

Faellesska­ber er vigtige

Forsker ved Center for Arbejdsliv­forskning på Roskilde Universite­t Henrik Lambrecht Lund mener, at det kan vaere en rigtig god idé, at man som selvstaend­ig søger et arbejdsfae­llesskab, som man kan vaere en del af.

»Det er et grundlaegg­ende behov i os mennesker, at vi har brug for at vaere sammen med andre, og isaer andre ligesinded­e, der deler de samme interesser, og som man udveksle viden med,« siger Henrik Lambrecht Lund.

Han fortaeller, at sociale relationer er med til at aflaste og baere en igennem de vanskeligh­eder, man eksempelvi­s kan opleve i form af arbejdsbel­astning og svaere perioder på jobbet, ligesom der er lavet undersøgel­ser, som viser, at folk med mange sociale relationer lever laengere og er sundere.

Minkavlern­e synes ikke selv, at deres idé er hverken unik eller speciel. De vil helst ikke indrømme, at den opstod ud af ensomhed. Men de er enige om, at de ikke kunne undvaere deres daglige faellesspi­sninger i skurvognen.

»Det kan vel siges sådan: Det vil vaere ufatteligt kedeligt og ensomt uden den,« siger Thorkild Pedersen, mens der bliver nikket rundt om bordet.

Glem alt om spidse albuer

At de seks maend kender hinanden godt, er der ingen tvivl om, når man traeder ind i det lille skur i Vestjyllan­d. Jokes og vittige bemaerknin­ger flyver hen over bordet, mens frokosten bliver indtaget.

»Der bliver sagt mange kloge ting herinde,« siger Thorkild Pedersen.

»Ahhh … Det er jeg nu ikke så sikker på,« afbryder Jens Bukholt.

Ifølge den garvede minkavler Ole Andersen er det dog ikke kun for sjov, at de mødes, men også for »deres egen overlevels­e«.

Der er nemlig ingen rivaliseri­ng og magtkampe mellem de seks minkavlere, der ikke er bange for at hjaelpe hinanden, når tiderne er svaere.

»Vi går nok alle og mener, at vi selv er de bedste, men helt aerligt, så betyder det jo ikke noget i sidste ende,« siger Ole Andersen.

Frokosten lakker mod enden, og de seks minkavlere kører igen ud på deres respektive farme. Men de skal ikke gå alene laenge. For kl. 6 dagen efter er der morgenkaff­e, hvor skurvognen igen vil vaere fyldt med sultne og snakkesali­ge minkavlere.

Det kan vel siges sådan: Det vil vaere ufatteligt kedeligt og ensomt uden den. THORKILD PEDERSEN, MINKAVLER, RINGKØBING

 ??  ?? I 20-30 år, der er ingen der helt kan huske, hvornår det begyndte, har en gruppe landmaend og minkavlere mødtes i Thorkild Pedersens skurvogn tre gange om dagen. Det gør de, da de ikke har kolleger på farmene, som de kan dele frokosten med. Foto: Stine Rasmussen
I 20-30 år, der er ingen der helt kan huske, hvornår det begyndte, har en gruppe landmaend og minkavlere mødtes i Thorkild Pedersens skurvogn tre gange om dagen. Det gør de, da de ikke har kolleger på farmene, som de kan dele frokosten med. Foto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark