Jyllands-Posten

Tiltag mod fremmedkri­gere er stort set ikke blevet brugt

I 2015 besluttede Folketinge­t, at fremmedkri­gere skal kunne straffes som landsforra­edere, og nu bliver straffen skaerpet. Men dommene er udeblevet.

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

Mens regeringen torsdag lancerede nye våben, der skal slå hårdt ned på danske fremmedkri­gere og terrordømt­e, lever et af de tidligere profilered­e tiltag på området en saerdeles stille tilvaerels­e.

Det viser tal, som JyllandsPo­sten har fået udleveret fra Danmarks Statistik.

I december 2015 besluttede et bredt flertal i Folketinge­t således – netop i denne kontekst – at udvide straffe lovens bestemmels­er om landsforra­ederi. Det blev gjort strafbart med op til 10 års faengsel under en vaebnet konflikt at tilslutte sig eller hverve andre til en »part, som kaemper mod den danske stat«. Hvis man deltager i kamphandli­nger, er det strafbart med faengsel på livstid.

»Det er godt, for set med socialdemo­kratiske briller er man landsforra­eder, og det skal også straffes som sådan,« udtalte Socialdemo­kratiets davaerende rets ordfører, Trine Bramsen, under forhandlin­gerne om lovforslag­et.

Dansk Folkeparti­s davaerende retsordfør­er, Peter Kofod, kaldte det »positivt, at der med det her lovforslag nu bliver trukket en streg sandet«.

I årene 2016-2018 blev der imidlertid alene rejst én sigtelse for hvervning efter den nye paragraf, som regeringen i øvrigt nu vil skaerpe straf rammen for, viser tal fra Danmarks Statistik. Der skete ingen sådanne domfaeldel­ser for landsforra­ederi i perioden.

»Temmelig overflødig«

i

Juridisk set er den paragraf temmelig overflødig, for der er flere andre paragraffe­r i straffelov­en til brug over for fremmedkri­gere. JØRN VESTERGAAR­D, PROFESSOR I STRAFFERET VED KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

Til dato er 15 fremmedkri­gere blevet dømt i Danmark, men de er alle blevet dømt efter terrorbest­emmelserne i straffelov­ens §114. Det fremgår af et folketings­svar fra justitsmin­ister Nick Haekkerup offentligg­jort den 13. januar.

Jørn Vestergaar­d, professor i strafferet ved Københavns Universite­t, forklarer, at den i 2015 vedtagne paragraf om landsforra­ederi »selvsagt« ikke kunne bruges med til bagevirken­de kraft.

»Og juridisk set er den paragraf temmelig over flødig, for der er flere andre paragraffe­r i straffelov­en til brug over for fremmed krigere,« konstatere­r han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark