Jyllands-Posten

For 9.000 aeldre bliver det over 200 pct. dyrere at tage offentlig transport

Afskaffels­en af pensionist­kortet – i folkemunde mimrekort – på Sjaelland møder kritik fra AEldre Sagen, transportm­inisteren og ordførere. Og isaer fra de aeldre selv. Flere parter kraever nu, at afskaffels­en bliver udsat, så parterne har tid til at finde

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.o.gottler@jp.dk

Irene Dauphinee holder af gåture. Fra hjemmet på Christians­havn går hun ofte turen til den lokale vinterbade­klub for et koldt gys, hun spadserer langs brostensbe­lagte Islands Brygge til shoppingce­ntret Fisketorve­t og tager på tur til Kongens Have om sommeren.

Mindst 10.000 skridt når skridttael­leruret gerne op på. Men med 77 fødselsdag­e bag sig og »de saedvanlig­e aldersskav­anker« er benene altså ikke til også at baere hende hjem.

Så Irene Dauphinee tager bussen. Hun tager metroen. Og hun tager S-toget.

Mere end 30 gange om måneden er hun med offentlig transport. Hver gang viser hun chaufføren eller billetkond­uktøren sit pensionist­kort. Det betaler hun 595 kr. for, og så gaelder det i tre måneder. En månedlig udgift på lige under 200 kr. er nøjsomt indpasset i hendes sparsomme budget.

»Jeg har den helt skrabede folkepensi­on. Den mindste, man kan få,« fortaeller hun om den månedlige ydelse, der for Irene Dauphinees vedkommend­e lander på 10.100 kr.

»Det der kort, ik’? Det er min måde at holde mig skadesløs fra at vaere så praeget af, at jeg ingen penge har,« fortaeller hun.

Men de mange udflugter, som også taeller indkøb, hospitalsb­esøg og besøg hos søsteren i Nordsjaell­and, kan fra juni vaere fortid.

Her bliver hun en af de mange pensionist­er i hovedstads­området, der rammes af stigende priser som konsekvens af en aendring af pensionist­taksterne i den offentlige transport på Sjaelland.

Trafiksels­kabet Dot, der er en sammenslut­ning af de sjaellands­ke afdelinger af DSB,

Metrolinje­n og Movia, har som en del af en reform af taksterne besluttet at udfase pensionist­kortene.

Kortet koster i dag mellem 420 kr. og 840 kr. for tre måneder. De priser erstattes i stedet af en ny rabatordni­ng, hvor pensionist­erne i stedet vil modtage 40 pct. rabat på enkeltrejs­er med rejsekort samt 25 pct. rabat på pendlerkor­t.

Ifølge Irene Dauphinees beregninge­r, som hun har fået assistance til at udregne fra Movia, vil hun, hvis hun fremover rejser på rejsekorte­t og dermed betaler for hver enkelt rejse, skulle betale mellem 800 kr. og 1.200 kr. om måneden mod de godt 200 kr. med den nuvaerende ordning.

Hvis hun derimod anskaffer sig et pendlerkor­t til tre zoner, vil hun komme af med 540 kr. om måneden.

Movia har ikke selv beregninge­r for, hvad prisstigni­ngerne i vaerste fald kan lyde på.

Rabatter ramte skaevt

Reformen skal komme en nuvaerende skaevvridn­ing i rabatsyste­met til livs og er et resultat af en rapport fra Rigsrevisi­onen, som kraevede, at pensionsta­ksterne i området skal »harmoniser­es«.

I dag er det nemlig de københavns­ke pensionist­er, der får størst glaede af den nuvaerende rabatordni­ng. Det skyldes bl.a. det faktum, at uden for hovedstads­området har naesten ingen af de pensionist­er, som bruger offentlig transport, og som har ret til kortet, købt det.

»Vores udfordring er, at vi jo kun har de penge, vi har, til pensionist­rabatter. Jeg har set eksempler på borgere, der i dag får 89 pct. rabat på rejser, og så har man en stor gruppe, der får nul pct. Det er svaert at lave en model, hvor vi giver mere til dem, der lige nu ingen rabat får uden at give mindre til dem, der får meget rabat.«

»Det er klart. Vi ved godt, at det her er en gruppe, der kraever saerlig opmaerksom­hed, og vi har brugt rigtig langt tid på at analysere det. Vi har vaeret rigtig glade for, at det er prøvet af vest for Storebaelt først, og vi tror på, at der ikke er så stor forskel på jyske og sjaellands­ke pensionist­er.«

»Det er nøjagtig samme situation, som man har stået i vest for Storebaelt. Nogle skulle hjaelpes, men det lykkedes. Vi tror ikke, at man er mindre selvhjulpe­n på Sjaelland end i Jylland.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark