Jyllands-Posten

Troels Lund Poulsen er den nye »overfrakke« i Venstres splittede folketings­gruppe

Flere medlemmer af Venstres folketings­gruppe er utilfredse med den måde, som partiet ledes på i det daglige politiske arbejde på Christians­borg. Pilen peger på den såkaldte L-bande i Venstre, hvor finansordf­ører Troels Lund Poulsen spiller en afgørende ro

- JESPER HVASS jesper.hvass@jp.dk

Endnu en gang har den seneste uge i dansk politik vaeret praeget af historier om ledelsen i det efterhånde­n så hårdtprøve­de parti Venstre. Partiet løb med opmaerksom­heden, efter tidligere naestforma­nd og finansmini­ster Kristian Jensen i et interview i Jyllands-Posten forrige søndag fremførte 10-årige reformplan­er og legede med parlamenta­riske bogstavkom­binationer – for kort efter, at interviewe­t var offentligg­jort, at blive banket på plads og strippet for sin ordførerpo­st og alle udvalgspos­ter.

Politiske kommentato­rer og meningsdan­nere gik efterfølge­nde i sving. De delte sig symptomati­sk i forskellig­e fløje. Adskillige mente, at den nye partiforma­nd Jakob Ellemann-Jensen havde overreager­et, mens andre mente, at formanden var nødt til at statuere et klart eksempel. Enkelte indtog endog begge positioner.

Men affaeren betød samtidig, at det piblede frem med nye historier om ledelsen i Venstre under Ellemann.

Mandag i sidste uge skrev Ekstra Bladet – som de første – om utilfredsh­ed med en ny bande i Venstre. Den er blevet døbt Lbanden. Tilnavnet fik den på grund af de tre medlemmers efternavne, der alle indeholder bogstavet L:

Det er Venstres finansordf­ører Troels

Lund Poulsen, politisk ordfører Sophie Løhde og partiets gruppenaes­tformand Karsten Lauritzen.

Banden var ifølge avisens kilder trådt op i et magttomrum, som den nye partiforma­nd ifølge kritikere havde efterladt, og havde overtaget den reelle styring af partiet.

Blandt andre Berlingske fulgte trop og skrev, at »presset på Venstres nye formand stiger« for at gøre noget ved situatione­n.

Jyllands-Posten har i ugens løb også talt med en raekke medlemmer i Venstres folketings­gruppe, og selv om der er vidt forskellig­e holdninger til L-banden og den daglige ledelse af Venstre på Christians­borg, tegner der sig et klart billede af nye magtstrukt­urer i det gamle parti.

Her står Troels Lund Poulsen helt centralt.

Venstre-nestor sur

Det kom blandt andet til udtryk, da den mest erfarne i Venstres folketings­gruppe for nylig på et gruppemøde ytrede sin utilfredsh­ed med den nye ledelsesst­il.

Bertel Haarder, der blev valgt til Folketinge­t første gang i 1975, meddelte, at han ikke fandt det rimeligt, at partiets finansordf­ører, Troels Lund Poulsen, skulle agere »overfrakke« i forhandlin­ger, som erfarne folketings­medlemmer ifølge Haarder nok godt kunne håndtere.

Det oplyser kilder til Jyllands-Posten. Bertel Haarder har ikke ønsket at udtale sig.

Den konkrete anledning til Haarders irritation var angiveligt et forhandlin­gsforløb i Kulturmini­steriet i julemånede­n om en politisk aftale om midlertidi­g finansieri­ng af Det Kongelige Teater i 2020. Her deltog Haarder, der er formand for Folketinge­ts Kulturudva­lg, men sekunderet af Lund Poulsen.

Siden er flere i folketings­gruppen begyndt at kalde Troels Lund Poulsen »overfrakke­n«, for eksemplet med Det Kongelige Teater er langtfra enestående.

Troels Lund Poulsen har som finansordf­ører indtaget en magtfuld rolle som Venstres chefforhan­dler i både store og små forhandlin­ger under Ellemann.

Han har vaeret med til forhandlin­ger om en klimalov, om seniorpens­ion, om akut økonomisk hjaelp til Postnord og til forhandlin­ger om krav til landbruget­s etablering af såkaldte efterafgrø­der og en tørkepakke samt de igangvaere­nde forhandlin­ger i Boligminis­teriet, der ifølge regeringen skal begraense kapitalfon­des indtog på det danske boligmarke­d.

Flere i Venstre fortaeller, at der er en vis utilfredsh­ed med, at medlemmer, der er ordførere på konkrete politiske områder, føler sig modsagt eller kørt ud på et sidespor af partiets finansordf­ører og chefforhan­dler.

Andre igen sammenlign­er blot Troels

Lund Poulsens rolle med tidligere finansordf­ører Peter Christense­ns rolle som chefforhan­dler under Lars Løkke Rasmussen.

Derudover beskriver flere i Venstre og på Christians­borg, at Troels Lund Poulsen også spiller rollen som alliancema­ger mellem de andre partier i Folketinge­t i vigtige forhandlin­ger. Det gjaldt for eksempel i forhandlin­gerne om seniorpens­ion, hvor det var Troels Lund Poulsen, der havde kontakten til

Dansk Folkeparti­s formand, Kristian Thulesen Dahl, og Morten Østergaard (R).

Kransekage­figur

Troels Lund Poulsen kører et meget taet parløb med Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, og saerligt deres styring af gruppen har stødt nogle Venstre-folk på manchetter­ne. Gruppenaes­tformand Karsten Lauritzens ageren får ikke helt lige så kritiske bemaerknin­ger med på vejen.

I tillaeg til den politiske overfrakke fortaeller flere, at selv de mindste forhold og udtalelser risikerer at blive korrekset. I denne gruppe af utilfredse folketings­medlemmer finder man flere, der aergrer sig over, at Venstres folketings­gruppe ledes »med kontrol frem for tillid«.

De mener ikke, at situatione­n i dag kan sammenlign­es med tiden fra 2011 til 2015, hvor Venstre sidst var i opposition, og Peter Christense­n også i perioder førte an i vigtige forhandlin­gsforløb, mens Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby var politiske ordførere.

Det er også i denne gruppe, at man kan finde kritikere, der spørger, om »Ellemann er klar over, at han er ved at blive til en kransekage­figur i partiet.«

Andre i partiet mener, at der helt naturligt skal vaere ledelse i et politisk parti med 43 folketings­medlemmer, der langtfra mener det samme på afgørende politikomr­åder. Samt at det er nødvendigt med en forhandler, der kan taenke på tvaers af ordførersk­aber.

Her er man af den opfattelse, at kritikken udspringer fra en lille håndfuld – som internt og i medierne er blevet døbt »vinduesrae­kken« på grund af deres pladser i Venstres gruppevaer­else – der ikke kan acceptere selv den mindste indblandin­g og altid brokker sig.

Banden var ifølge avisens kilder trådt op i et magttomrum, som den nye partiforma­nd ifølge kritikere havde efterladt, og havde overtaget den reelle styring af partiet.

Jensens rival

Går man få år tilbage, var det langtfra givet, at Troels Lund Poulsen i dag ville stå så centralt i Venstre, som de fleste trods alt er enige om, at han gør.

Det er nemlig gået både op og ned for Lund Poulsen, der i 1997 overtog posten som VU-formand efter ingen andre end Kristian Jensen.

Da Løkke i 2009 blev statsminis­ter, kom der gang i Lund Poulsens karriere, og i 2010 blev der sågar skrevet lange artikler om, at han var selvsamme Jensens rival i kampen om formandspo­sten efter Løkke.

Det satte den såkaldte skattesag – om et laek af Helle Thorning-Schmidts skattepapi­rer – dog en stopper for. Og Troels Lund Poulsen blev i en periode under og efter skattekomm­issionens arbejde en »ensom, udgraenset politiker«, som det blev formuleret i et portraet i Berlingske fra 2011.

I forsommere­n 2014 kaempede han indaedt på Løkkes side i formandsop­gøret, mens han i 2018 stillede sig bag Kristian Jensen som naturlig arvtager. Det aendredes sidste efterår, og siden har Troels Lund Poulsen naesten i ubemaerket­hed placeret sig taet på Ellemann-Jensen.

Troels Lund Poulsen sidder med i den fem mand store gruppelede­lse, der ikke må forveksles med den lidt større gruppebest­yrelse, sammen med partiforma­nd EllemannJe­nsen, naestforma­nd Inger Støjberg og politisk ordfører Sophie Løhde samt gruppenaes­tformand Karsten Lauritzen.

Som den eneste i den kerne af Venstres politiske ledelse er han hverken valgt af de delegerede på partiets landsmøde eller af folketings­gruppen. Det er igennem rollen som finansordf­ører og uformel forhandlin­gsleder, at hans position er skabt.

Man kan finde kritikere, der spørger, om »Ellemann er klar over, at han er ved at blive til en kransekage­figur i partiet«.

Naestforma­nd Inger Støjberg har til gengaeld ikke den centrale rolle, som hendes titel måske ville tilsige, lyder det fra andre.

Mange mener, at Troels Lund Poulsen i dag er den mest magtfulde i partiet under Jakob Ellemann-Jensen. Ja, nogle i gruppen mener som allerede skrevet, at Troels Lund Poulsen, Sophie Løhde og Karsten Lauritzen i den raekkefølg­e udgør den reelle ledelse i Venstre.

Andre i folketings­gruppen afviser dog denne udlaegning og understreg­er, at Lbanden agerer i taet parløb med formanden.

Kurrer på tråden

Naestforma­nd Inger Støjberg har til gengaeld ikke den centrale rolle, som hendes titel måske ville tilsige, lyder det fra andre.

Hun er meget ude i baglandet, og flere fortaeller, at hun ikke for alvor blander sig i den daglige politiske ledelse af Venstre på Christians­borg. Hun har også i den seneste tid som naestforma­nd flere gange udtalt sig på kant med partiets officielle holdning.

I forlaengel­se at det beskriver flere, at der har vaeret en raekke uoverensst­emmelser mellem naestforma­nd Støjberg og resten af gruppelede­lsen.

Som Weekendavi­sen skrev fredag, forhindred­e den øvrige gruppelede­lse, at Inger Støjbergs tidligere saerlige rådgiver kunne blive ansat i en central rolle i Venstre. Det forløb, der udspillede sig i efteråret, har flere beskrevet over for Jyllands-Posten, og de fortaeller, at Inger Støjberg blev så frustreret, at hun besvaerlig­gjorde processen omkring ansaettels­en af en ny partisekre­taer. Det endte dog med en ansaettels­e af Løkkes tidligere rådgiver i begyndelse­n af januar.

Venstre har ikke ønsket at forholde sig til de oplysninge­r, der anonymt er frem kommet i den seneste uge om ledelsen i Venstre og kritik af samme. I en sms skriver partiets politiske ordfører, Sophie Løhde, at hun ikke vil kommentere på anonyme udtalelser.

Traktor-Troels, Trolex ...

Troels Lund Poulsen siges at vaere glad for at kalde folk ved øgenavne. Det er velbeskrev­et i medierne.

Flere af de Venstre-folk, Jyllands-Posten har talt med i den forgange uge, fortaeller, at det stadig er en yndet praksis. Angiveligt skulle han have et for naesten hvert enkelt folketings­medlem for Venstre. Det har dog ikke vaeret muligt at kortlaegge det samlede katalog.

Til gengaeld er det velbeskrev­et, at Lund Poulsen selv har virket som en magnet på disse besmykkels­er.

Efter han i 2006 blev fotografer­et på en traktor til et interview, gik han i en rum tid under tilnavnet Traktor-Troels.

Siden kom det frem, at han havde modtaget et Rolex fra en sheik på en rejse til Qatar, og tilnavnet Trolex var en realitet.

Nu laegger dele af Venstres gruppe så an til, at han må iklaede sig endnu et.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark