Jyllands-Posten

Selv om der nu er flertal for at blive i EU, vil briterne bare have brexit overstået

Over tre et halvt år er gået siden folkeafste­mningen om brexit. Den 31. januar er første del af føljetonen overstået, når briterne forlader EU.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Fatigue er ikke den almindelig­e traethed, som alle mennesker oplever nogle gange, når de mangler søvn eller har presset sig for hårdt i en periode. Fatigue er en traethed, der føles som udmattelse, og som ikke forsvinder ved hvile eller søvn.

I Storbritan­nien er der talt meget om brexit-fatigue. At vaelgerne ikke laengere magter at høre på, hvad der skal ske – her tre år og syv måneder efter den folkeafste­mning, hvor et flertal af briterne besluttede, at landet skulle meldes ud af EU. Resultatet endte med 52 pct., der ønskede at forlade Bruxelles og omegn, 48 pct. mente det modsatte.

Befolkning­en er fortsat splittet. Den seneste måling fra analyseins­tituttet YouGov fra den 18. november 2019 viser, at 45 pct. nu ønsker at forblive EU-medlem, mens 40 pct. ønsker at forlade unionen. Ved parlaments­valget den 12. december sidste år var der faktisk også procentvis flertal til de partier, der enten ønskede en ny folkeafste­mning eller helt at aflyse brexit.

De seneste måneder har Jyllands-Posten besøgt Storbritan­nien. Fra syd til nord. Fra øst til vest.

De allerflest­e steder har folk haft en holdning til brexit – for eller imod – men helt overordnet har de bare ønsket at få en afklaring så lang tid efter folkeafste­mningen, så andre – indenrigsp­olitiske – emner kan blive diskuteret.

Johnsons simple budskab

Netop ”Let’s get brexit done” – lad os få brexit gennemført – var det simple budskab, som den konservati­ve premiermin­ister Boris Johnson gik til valg på i december, og som vaelgerne kvitterede for. Flere eksperter mener, at Boris Johnson fik et relativt let valg, fordi briterne ikke gad høre mere om brexit.

»Valgresult­atet viste, at det dels var et brexit-valg, dels var det et valg, hvor folk i vidt omfang led af brexit-fatigue. De konservati­ve har sikret sig et overvaelde­nde flertal i parlamente­t på løftet om at få brexit gennemført den 31. januar. Og på løftet om at levere på resultatet af folkeafste­mningen i 2016,« skrev Georgina Wright, senior researcher hos The Institute for Government og forsker i brexit og dets konsekvens­er, da hun af det franske Institut Montaigne blev bedt om at analysere valgresult­atet.

»Briterne har ønsket at komme videre fra brexit, og de var så traette af det dødvande, det gamle parlament befandt sig i. Det er dog uklart, om de fleste vaelgere overhovede­t ved, hvad der skal ske nu – hvilke udfordring­er, der ligger foran Storbritan­nien i forhold til at få en ny aftale på plads med EU,« fortsatte hun.

Traethed over langt forløb

Professor og ekspert i britiske samfundsfo­rhold ved CBS i København, Ole Helmersen, siger:

»Der er ikke meget tvivl om, at brexit-traethed spillede en vigtig rolle for valgresult­atet. Der er naeppe tvivl om, at de konservati­ves klare budskab om ”Let’s get brexit done” appellered­e til mange – også tydeligvis mange, som måske normalt ville have stemt på Labour. Det spiller også ind, at mange af de valgkredse bag Labours ”røde mur”, som denne gang gik til de konservati­ve, stemte leave i 2016.«

Dermed blev Boris Johnson belønnet for at ville gennemføre brexit, mens Labour blev straffet, fordi partiet var for uklare i maelet, i forhold til hvad det ville med brexit, vurderer Ole Helmersen. Han er enig i, at det meget lange forløb har gjort, at briterne er overordent­ligt traette af brexit-diskussion­erne.

»Det lange uskønne forløb har gjort briterne endnu mere traette af deres politikere. Boris Johnson kapitalise­rede på sit enkle budskab og på sit populistis­ke narrativ om budskab og kurs – indfrielse af folkets vilje – imod det håbløse parlament, som i dets iver for at få lov til at behandle tingene ordentligt og grundigt kunne udstilles som folkets fjender – ligesom domstolene og alle andre, der forsøgte at nuancere debatten. Så Johnson var dygtig, og han laeste folkestemn­ingen og udnyttede den skamløst,« siger Ole Helmersen.

Med Boris Johnsons valgsejr i december står det klart, at briterne forlader EU den 31. januar. Det har taget tre år og syv måneder at få forhandlet en skilsmisse­aftale på plads med EU og få den igennem det britiske parlament. Undervejs har der vaeret to parlaments­valg i Storbritan­nien. Når briterne forlader EU den 31. januar, sker der ikke meget i praksis. Frem til den 1. januar 2021 er landet omfattet af en såkaldt overgangsp­eriode, hvor tingene kører, som de gør i dag.

Efter den 1. februar kan nye forhandlin­ger med EU gå i gang. Nu om en ny handelsaft­ale, og mens det er briternes plan, at den skal ligge klar ved udgangen af 2020, har man fra Bruxelles’ side udtrykt mere skepsis om, hvorvidt det kan nås. Boris Johnson står indtil videre fast på, at overgangsp­erioden under ingen omstaendig­heder kan forlaenges.

Venter en ny fatigue?

Forhandlin­gerne kan blive komplicere­de, og om de har lige så stort debatpoten­tiale som hovedspørg­smålet – at blive eller forlade EU – er tvivlsomt. Men forhandlin­gerne vil formentlig fylde en del i medierne, og dermed er der risiko for, at briterne – på trods af traethed – stadig må høre om og forholde sig til brexit-spørgsmåle­t.

»Meget afhaenger af, hvordan parterne agerer, når det først går i gang. Jeg tror, Boris Johnson vil få problemer ved ikke at acceptere en forlaengel­se af overgangsp­erioden. Men han kan med sit store flertal ikke trues i parlamente­t – hverken af opposition­en eller fraktioner hos de konservati­ve, hvis det ender med et blødere brexit end det, han har lagt op til,« siger professor Ole Helmersen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark