Jyllands-Posten

Prins Harry og Meghan fratages kongelige titler og mister millioner i offentlig støtte

Slut med titler og så skal der betales husleje for at bo i dronningen­s huse. Til gengaeld er løsningen for den britiske prins Harry og hustruen Meghan måske af en karakter, så kongehuset undgår for meget kritik.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Var det dronning Elizabeths jernnaeve, der lørdag aften fratog prins Harry og Meghan retten til at kalde sig ”kongelige højheder”, fordi de ikke laengere vil vaere ”arbejdende medlemmer” af det britiske kongehus?

Eller var det en kaerlighed­serklaerin­g fra en farmor – dronningen – til sit barnebarn og familie – prins Harry, Meghan og sønnen Archie – så de stadig er en del af den kongelige familie, men hvor de får muligheden for som ønsket at leve et liv i fred – hovedsagel­igt i Nordamerik­a?

Meningerne var delte i den britiske presse og blandt britiske kongelige kommentato­rer lørdag aften, i timerne efter at dronningen meddelte, at der var fundet en løsning på den kongelige krise, der har udspillet sig de seneste 10 dage.

Ramaskrig blandt briterne

I forrige uge oplyste prins Harry og hertuginde Meghan, at de ønskede at traekke sig som seniormedl­emmer af kongefamil­ien for at hellige sig familieliv­et, tjene deres egne penge – og så i øvrigt tilbringe en stor del af deres liv i Nordamerik­a, isaer i Canada.

Det skabte et ramaskrig i Storbritan­nien, hvor parret er blevet hårdt kritiseret for både at løbe fra dets forpligtel­ser, men også har skabt en diskussion om, hvem der skal betale for deres underhold fremover. Samtidig har det skabt debat, at man netop har faerdiggjo­rt en renovering for ca. 20 mio. kr. af parrets London-residens, Frogmore Cottage, der ligger i tilknytnin­g til slottet Windsor.

Betaler penge tilbage

Alt det ser i første omgang ud til at vaere løst med den aftale, som resten af den kongelige familie har indgået med prins Harry og Meghan, og som blev offentligg­jort lørdag aften.

Bl.a. vil prins Harry ikke laengere modtage apanage, og parret tilbagebet­aler, hvad det har kostet at renovere Frogmore Cottage. Det forbliver deres hjem i London, men de kommer til – ligesom andre juniormedl­emmer af den kongelige familie, der bor på majestaete­ns ejendomme – at betale husleje. Avisen The Times vurderer, at der skal betales ca. 85.000 kr. for huset om måneden.

Parret kommer i høj grad til at leve af, hvad det selv kan tjene – og penge fra prins Harrys

far, prins Charles. I forvejen råder prins Harry over en betydelig arv og skulle vaere god for ca. en kvart mia. kr.

I erklaering­en fra dronningen hedder det bl.a., at: »Harry, Meghan og Archie vil altid vaere højtelsked­e medlemmer af min familie. Jeg anerkender udfordring­erne, de har stået over for som følge af intens opmaerksom­hed de seneste to år og støtter deres ønske om et mere uafhaengig­t liv.«

Løsningen betyder formentlig, at kongehuset undgår for meget offentlig kritik af beslutning­en, fordi der ikke er offentlige penge involveret, samtidig sender dronningen et – sjaeldent – kaerligt og personligt budskab ud om hendes forhold til barnebarne­t.

I krig med pressen

Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana. Diana blev også frataget retten til at kalde sig kongelig højhed efter sin skilmisse fra prins Charles. Prinsesse Diana blev draebt ved en bilulykke i Paris i 1997, efter at hun var blevet jagtet igennem dele af byen af pressefoto­grafer. Da var prins Harry 12 år.

Både prins Harry og hertuginde Meghan har flere gange beklaget, at pressen har vaeret saerdeles kritiske over for dem og ikke mindst deres mulighed for ikke at kunne leve et nogenlunde privat familieliv. Prins Harry sagde i et interview med tv-stationen ITV i efteråret, at han ønskede, at det ikke skulle gå hans familie, som det gik for hans mor. Parret har anlagt sager mod to medier, The Sun og Mail on Sunday, for hhv. at have hacket sig ind på dets private telefoner og for at have offentligg­jort et privat brev mellem hertuginde Meghan og hendes far.

Parret forventes fortsat at optraede ved større begivenhed­er i kongehuset og i Storbritan­nien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark