Jyllands-Posten

Her åbner Kina døren til Europa

Den vestlige kritik af Kinas nye Silkevej vokser. Men ikke i tyske Duisburg. Her er de kinesiske investerin­ger en kaerkommen saltvandsi­ndsprøjtni­ng efter flere årtiers nedtur.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Lastbilen larmer forbi. Amelie Erxleben står stille og giver talestrømm­en en pause. Så fortsaette­r hun i hastigt trav til havnens bagerste ende, stiller sig midt på et saet togskinner og peger i retning af en tung, grå horisont:

»Herfra kører togene til og fra Kina,« forklarer hun, der er ansvarlig for terminalen­s kontakt til de kinesiske virksomhed­er.

Hver uge buldrer 25-30 tog fyldt med legetøj, teknologi, tekstiler og andet ind på sporene i Duisburg. Som regel overstiger den samlede vaerdi ikke 1 mio. euro; ellers ville lasten vaere blevet fløjet. Til gengaeld kan det ikke vente 45 dage, så var vandvejen blevet benyttet.

Med tog tager det knap to uger at tilbagelae­gge ruten på omtrent 12.000 km fra byerne Chongqing og Wuhan til det vestlige Tyskland, hvor Duisburg ligger. I den anden retning kører naermere 20-24 tog ugentligt. De er ladet med franske vine, tyske bildele og modermaelk­serstatnin­g.

Et umage par

Duisburg og Kina er et umage par. Ved at udpege den vesttyske by til endestatio­nen for sin nye Silkevej, der taeller jernbaner, motorveje, havne og lufthavne i 152 lande, har Beijing atter placeret den gamle industriby på kortet. I virkelighe­den har kineserne dog naermere gjort Duisburg til et knudepunkt, idet byen til gengaeld byder på Europas største indlandsha­vn og en central placering i forhold til f.eks. Holland, Belgien og Frankrig.

Siden 2011 har samarbejde­t mellem den vesttyske by, der for flere årtier siden vinkede farvel til sin storhed som stolt industriby, og Kina vokset sig stadig staerkere.

»Her kommer hele tiden flere og flere tog, fordi den kinesiske stat understøtt­er det så meget og har sat det højt på sin agenda,« konstatere­r Amelie Erxleben, og zigzagger tilbage mellem de travle lastbiler for at nå frem til sit kontor; her er Rhinen hendes naermeste nabo.

I løbet af de seneste knap 10 år er antallet af kinesiske virksomhed­er i byen fordoblet, så der nu er omtrent 100 af slagsen. De massive aktivitete­r på havnen vurderes også at vaere en del af årsagen til, at byen har kunnet høvle tre procentpoi­nt af sin arbejdsløs­hed, der tidligere lå på ca. 13 pct. Duisburg håber, at den store aktivitet på havnen vil udløse en investerin­g på 100 mio. euro i form af et forretning­scenter inde i selve byen, men der er mange forhindrin­ger, der skal ryddes af vejen først.

Kina-fester

Men kineserne sender ikke kun sine fysiske produkter afsted til Duisburg. I over 10 år har byen haft sit eget Konfuzius-Institut, dvs. en kulturel organisati­on, der har til formål at udbrede viden om Kina; ligesom Tyskland har Goethe-Institutte­t, og Frankrig har L’Alliance Francaise.

Institutte­t finansiere­s af begge parter, er

 ??  ?? Hver uge kommer der ca. 30 tog fra Kina til Duisburg i det vestlige Tyskland. De er fuldt lastet med legetøj, teknologi og tekstiler. Duisburg har samarbejde­t med Kina siden 2011. I dag er Duisburg en del af Kinas gigantiske nye Silkevej. Foto: Duisport/krischerfo­tografie
Hver uge kommer der ca. 30 tog fra Kina til Duisburg i det vestlige Tyskland. De er fuldt lastet med legetøj, teknologi og tekstiler. Duisburg har samarbejde­t med Kina siden 2011. I dag er Duisburg en del af Kinas gigantiske nye Silkevej. Foto: Duisport/krischerfo­tografie

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark