Jyllands-Posten

Så er der myreaegsge­lé til dessert

I Asien er insekterne nu på vej fra gaden ind i gastronomi­en.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Vi sidder stadig ikke og maesker os i insekter til festlige lejlighede­r eller i højtiden. Men vejen til at erstatte juleanden eller nytårstors­ken med graeshoppe­r eller kakerlakke­r er måske kortere, end man tror.

Fra at vaere typisk gadesnask i lande som Thailand og andre steder i Sydøstasie­n er insekterne nu ved at rykke ind i gastronomi­en og den daglige madlavning.

Det er kun godt, mener FN. Insekter er fulde af proteiner, rigtig sunde og ikke en belastning for klima og miljø. FN’s fødevareor­ganisation, FAO, vurderer, at der allerede er et par mia. mennesker, der på daglig eller ugentlig basis spiser en eller anden form for insekter.

Men det er fortrinsvi­s i Asien, at insekterne gennemgår en opgraderin­g til produkter, som man godt kan servere, når svigermor kommer på besøg.

Burgerbøf af myremos

I Cambodia er der netop åbnet en gourmetres­taurant med en insektmenu i Siem Reap – turistmagn­eten med de berømte Angkor Wat-ruiner. Bugs Cafe er Cambodias første tapasresta­urant med myreforårs­ruller og silkeormkr­oketter. Stjernen på spisekorte­t er dog en Bug Mac, hvor bøffen er en fars blandet af myremos, bier, silkeorm og fårekyllin­ger.

I Japan har en startup specialise­ret i insekter som fødevarer netop lanceret en ny sojasovs baseret på fermentere­de fårekyllin­ger fra selskabets egen fårekyllin­gefarm. Joint Earth udvikler produktet i samarbejde med Tokushima University og lover to forskellig­e slags soja med en helt speciel smag. Smagen justeres i forhold til, hvad fårekyllin­gerne fodres med.

Men det helt store skred sker i Thailand, hvor insekter historisk har vaeret et element i gadehandle­n. Som chips og snacks. Som et let mellemmålt­id undervejs fra

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark